Eén wereld: 24 uur op aarde – Nicola Davies & Jenni Desmond

Dit boek neemt je mee op een reis rond de wereld om te zien wat er op hetzelfde moment overal op aarde gebeurt…

KORTE INHOUD 
Waar op aarde ben jij nu? Misschien is het waar jij bent tijd voor ontbijt, of juist tijd om te gaan slapen. Waar ik ben, is het laat. Bijna iedereen slaapt, maar ik ben wakker en kijk de nacht in. Vol vragen.
Ik vraag me af wat er op dit moment op aarde gebeurt, terwijl het ver in het oosten al ochtend is, en ver in het westen nog middag.
Kom, dan gaan we het bekijken, jij en ik, terwijl de klok middernacht slaat.”

Terwijl de klok middernacht slaat, bezoeken een meisje en haar zusje dieren in alle soorten en maten over de hele wereld. Ze ontdekken dat op sommige plaatsen dieren net aan hun dag beginnen, terwijl ze op andere plaatsen al druk op jacht zijn.

Aan de hand van tijdzones over de hele wereld brengen Nicola Davis in speelse teksten en Jenni Desmond in fascinerende tekeningen een belangrijke klimaatboodschap. Hun eerste samenwerking is een prachtige viering van het leven op aarde en een krachtige oproep tot actie.”

Lager op de berg zijn alle bomen omgehakt. Maar op deze plek zingen gibbonfamilies nog steeds als de nacht overgaat in de nieuwe dag…

MIJN MENING 
Ik ben gek op de illustraties van Jenni Desmond en ze maakt samen met verschillende auteurs de meest mooie, inspirerende natuurboeken! Dit is ook weer zo’n geweldige samenwerking, met Nicola Davies.

21 april: het is één minuut voor middernacht in Londen (GMT) en twee meisjes zijn nog wakker en zitten vol vragen. Wat gebeurt er nú op andere plekken in de wereld? Ze gaan op een avontuurlijke natuurreis terwijl de klok middernacht slaat!
Het is nu 01:00 op de Noordpool bij de ijsberen, die het moeilijk hebben omdat het ijs steeds eerder smelt. Het is nu 06:30 in China, waar de gibbons zingen omdat de dag begint, maar ook zij hebben het moeilijk door het vele kappen van bomen. Het is nu 14:00 op Hawaï, waar de bultrugwalvissen zich klaarmaken om naar het noorden te trekken voor de zomer, met hen gaat het stukken beter sinds er minder op ze gejaagd wordt.
Als de laatste klokslag van middernacht geklonken heeft gaan ze weer terug, over een wereld waar je overal de effecten van klimaatverandering ziet…
En dan is het 22 april: Dag van de Aarde. We kúnnen wat doen! Help jij ook mee onze kwetsbare wereld te beschermen?

Wat een prachtboek, wat een prachtboodschap! Zo bijzonder om te zien wat er overal ter wereld op precies hetzelfde moment gebeurt in de natuur. Hoe het ene dier de dag begroet, hoe het andere dier schuilt voor de hitte van de middagzon, hoe een ander dier in het donker jaagt… En hoe klein of groot ze ook zijn, hoe zwak of sterk, ze zijn allemaal kwetsbaar. De natuur is kwetsbaar, de aarde is kwetsbaar… Wij mensen veroorzaken de klimaatproblemen, maar dat betekent dat wij mensen er ook iets aan kunnen doen. Mooi hoe dit boek op een zachte manier de harde waarheid weet te tonen. Hoe het laat zien wat voor moois er allemaal gebeurt in de natuur, wat voor mooie wezens er allemaal zijn, maar tegelijk ook wat voor bedreigingen ze tegenkomen. En het roept op tot activisme. Verdiep je erin, vertel erover, laat zien wat je kunt doen om te helpen deze kwetsbare planeet te helpen. Samen maken we het verschil.
Nicola Davies neemt ons mee op wereld-natuur-reis en de prachtige, lieve, kleurrijke illustraties van Jenni Desmond brengen die reis en alles wat we tegenkomen tot leven!

Het ijs smelt, en het leven van deze vogels wordt moeilijker. Maar keizerspinguïns zijn overlevers – en mensen kunnen ze helpen door hun voedselgebieden te beschermen tegen boten en visserij.

Bijen en kolibries brengen stuifmeel naar onze gewassen – zonder hen zouden wij geen fruit of groenten hebben!

Eén wereld: 24 uur op aarde 
ISBN 9789047713951 – Uitgeverij Lemniscaat – 40 pagina’s – Verschenen: augustus 2023 – Vertaald door: Steven Blaas – Illustraties: Jenni Desmond – Leeftijd: 4+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.