De Droogte – Jane Harper

Falk wierp een blik op de weg die het stadje uit voerde en keek toen op zijn horloge. De begrafenis, de wake, één nacht en hij was weer weg.

Korte inhoud
Al twee jaar teistert droogte het plattelandsstadje Kiewarra. Het land verdort, het vee sterft. Men is de wanhoop nabij. De spanning wordt ondraaglijk als drie leden van een gezin dood worden aangetroffen. Luke Hadlers zelfmoord – nadat hij zijn vrouw en zesjarige zoontje van het leven beroofde – laat iedereen verbijsterd achter.

Aaron Falk keert terug naar het stadje waar hij opgroeide om de begrafenis van zijn vroegere beste vriend bij te wonen. Hij raakt daar tegen wil en dank betrokken bij het onderzoek naar de dramatische zaak. Als de vragen zich beginnen op te stapelen en het wantrouwen groeit, wordt Falk gedwongen de gemeenschap onder ogen te komen die hem twintig jaar geleden heeft verstoten.

Acht woorden van Gerry Hadler, geschreven in een vet handschrift:
“Luke loog. Jij loog. Kom naar de begrafenis.”

Auteur
“Jane Harper verhuisde als kind van Engeland naar Australië. Ze heeft dertien jaar als journalist gewerkt. De droogte, haar thrillerdebuut, won in 2015 de Victorian Premier’s Literary Award voor een nog ongepubliceerd manuscript. De rechten zijn aan 22 landen verkocht en de filmrechten zijn gekocht door Reese Witherspoon en Pacific Standard.”


Mijn mening
Eind vorig jaar kreeg ik een verrassingspakketje in de brievenbus, heel mysterieus in gepakt, met de kreet “Er is geen wolkje aan de lucht…” erop geschreven. In dat pakketje zat het thrillerdebuut van Jane Harper, wat vandaag verschijnt! De cover van het boek is al net zo onheilspellend als de kreet op het cadeautje en de titel…

Er heerst al twee jaar droogte in het Australische dorpje Kiewarra (kun je het je voorstellen??) als Aaron Falk er na twintig jaar terugkeert om de begrafenis van zijn jeugdvriend Luke Hadler en zijn vrouw en zoontje bij te wonen. Het lijkt erop dat Luke, gek geworden van de hitte en de zorgen, zijn vrouw en kind heeft omgebracht en daarna zelfmoord heeft gepleegd. Toch blijken er een aantal dingen niet te kloppen.
Falk raakt tegen zijn zin in betrokken bij het onderzoek van de plaatselijke brigadier, Raco, naar wat er daadwerkelijk gebeurd is en waarom. Falk wordt niet bepaald warm onthaald in het dorp, er heerst nog altijd wantrouwen en woede over wat er twintig jaar geleden gebeurde en de droogte zorgt ervoor dat lontjes korter zijn dan anders. Falk maakt noodgedwongen een reis naar het verleden…

De sfeer van de cover en titel voel je het hele verhaal door: een beklemmende, benauwende sfeer. Er blijken een hoop geheimen begraven te zijn in Kiewarra en in Luke’s en Falk’s jeugd. Falk zal ze allemaal moeten opgraven om achter de waarheid te komen, de waarheid van toen en de waarheid van nu…
Het verhaal is enorm spannend van het begin tot aan het verrassende einde. Ik vind het heel goed in elkaar zitten, ik zag de ontknoping echt niet aankomen. En de auteur wist me echt te raken en mee te slepen en liet me meeleven met hoofdpersoon Falk.
Een onwijs sterk thrillerdebuut! Ik kan zeker uitkijken naar de verfilming én naar meer van deze veelbelovende auteur! Ik denk dat A.W. Bruna weer een bestseller te pakken heeft…

De droogte
ISBN 9789400507432 – Uitgever: A.W. Bruna – 336 pagina’s – Verschijnt: 7 februari 2017 – Originele titel: The Dry – Vertaald door: Catalien & Willem van Paassen

5 thoughts on “De Droogte – Jane Harper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.