Stille angst – Robert Bryndza

Hoe kan het dat de afschuwelijkste dag van mijn leven als een van de mooiste begon?

KORTE INHOUD 
“Drie mensen kunnen een geheim bewaren als twee van hen dood zijn.

Toen dokter Maggie trouwde met een zoon uit de invloedrijke familie Kendall, wist ze dat het gezin geheimen had – alle families hebben die. Maar ze had niet verwacht dat het grootste geheim zou worden bewaard door de man van wie ze hield.

Wanneer haar echtgenoot Will wordt doodgeschoten in hun huis in Londen, denkt Maggie dat hij het slachtoffer is van een fataal afge­lopen inbraak. Dan vertelt de politie haar het schokkende nieuws dat Will zelf de trekker heeft overgehaald. Maggie wordt verteerd door verdriet, maar twijfelt aan deze verklaring: ze weet zeker dat Will niet suïcidaal was.

Na de begrafenis reist Maggie af naar hun vakantiehuis op Tišina, een klein Kroatisch eiland, om Londen te ontvluchten en Wills bezittingen op te ruimen. Daar ontdekt ze dat het ‘s zomers zo paradijselijke eiland in de winter een heel andere plek is. Al snel gebeuren er vreemde dingen in huis, Maggie voelt zich overal bespied en onveilig. En dan ontdekt ze dat Wills duistere geheim verband houdt met iemand uit zijn verleden, en zal ze moeten vechten voor haar eigen leven.”

‘Dokter Kendall…’ begon ze voorzichtig. ‘Wij denken dat er niemand anders bij de dood van uw echtgenoot betrokken is geweest. Er waren geen sporen van braak of wat dan ook… Wij geloven dat uw man zijn leven zelf heeft beëindigd.’ 

MIJN MENING 
Een nieuwe Bryndza! Geen Erika Foster of Kate Marshall dit keer, maar een losstaande thriller. Ik was heel benieuwd!

Maggie en Will zijn al bijna 24 jaar gelukkig getrouwd. Zij is arts op de Spoedeisende Hulp, hij was forensisch patholoog, maar switchte zes jaar geleden van beroep en werd projectontwikkelaar.
Als Maggie op een avond aan het werk is op de SEH, wordt er een man met een hoofdwond binnengebracht, een schotwond… En het blijkt haar eigen man te zijn,! Will overlijdt en de politie zegt dat het zelfmoord geweest moet zijn, er is geen enkele aanwijzing voor moord. Maar Maggie kan het niet geloven, Will was helemaal niet suïcidaal!
Na zijn begrafenis vertrekt ze naar hun vakantiehuis op een Kroatisch eiland om daar wat rust in haar hoofd te krijgen. Maar buiten het seizoen is het eiland nagenoeg verlaten, het is stormachtig en er gebeuren vreemde, beangstigende dingen… Als ze dan ook nog een brief van Will krijgt, waaruit blijkt dat hij al jaren bang was en een groot geheim met zich meedroeg, wil Maggie gaan uitzoeken wat dat geheim dan was en waarom Will dood moest. Maar dat is niet zonder gevaar, want iemand zal er alles aan doen om dat geheim te bewaren!

Ik las hem voor de zoveelste keer door. Ditmaal was mijn hoofd helderder. Will had dus geweten dat zijn leven in gevaar was en had daarom dingen gepland.
Hij had echt zichzelf niet van het leven beroofd.

Zó, wat was dit een onwijs lekker, spannend verhaal! Van begin tot eind werd ik helemaal meegesleurd de stormachtige gebeurtenissen in!
Eerst de mysterieuze dood van Will. Zelfmoord? Moord? Wie had het dan op hem voorzien en waarom? Kende Maggie haar man wel echt? En wie heeft het nu op Maggie voorzien? Wie kan ze nog vertrouwen? Ze zet bij iedereen die op haar pad komt vraagtekens… Beangstigend hoor, de dingen die er gebeuren, het wantrouwen… Het geeft een onwijs spannend sfeertje aan het verhaal! Zeker in combinatie met dat haast verlaten eiland in een stormachtige periode. Pfff…
Ik kon gewoon niet stoppen met lezen voordat ik antwoorden had op de vragen die ze heeft/je hebt. Telkens gebeurde er weer iets spannends waardoor ik door moest om te weten te komen hoe dat dan weer zou aflopen. Een echte pageturner dus! Heerlijk.
Het verhaal leest als een trein, zoals ik gewend ben van Robert Bryndza, en heeft lekkere compacte hoofdstukken. Dit keer geen politiethriller, geen Erika Foster of Kate Marshall, maar – hoe gek ik ook op die series ben – dat vond ik helemaal niet erg! Ik heb van deze thriller net zo genoten. Wat een topper weer. Nu op naar de volgende Erika, begreep ik. Ook weer fijn!

Wat voor angsten had Will dan gehad? Wat voor soort informatie kon hij hebben gehad? Wat kon hij hebben gedaan, dat hem ertoe had gebracht zijn eigen leven… Of had toch iemand anders zijn leven genomen, was Will vermoord?

Stille angst 
ISBN 9789022596555 – Uitgeverij: Boekerij – 368 pagina’s – Verschenen: oktober 2023 – Vertaald door: Willeke Lempens

2 thoughts on “Stille angst – Robert Bryndza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.