Lunch met Jane Harper


Vorige week donderdag mocht ik met Marije en Mads van A.W. Bruna en twee andere bloggers lunchen met Australische thrillerauteur Jane Harper in Amsterdam, bij een Australisch eettentje: Little Collins. Jane schreef het succesvolle thrillerdebuut De droogte (mijn recensie lees je hier) en was een paar dagen in Nederland.


Ik had iets eerder in Amsterdam afgesproken met Véronique van Bookish Lifestyle, we kenden elkaar al online en hebben daar een klik, dus we wilden elkaar graag even écht leren kennen voor we de lunch hadden. Een gezellige kennismaking! Naast Véronique was ook Tessa van Lifestyle Tessa uitgenodigd voor de lunch, haar kende ik nog niet, maar vanaf nu volg ik haar lifestyle blog natuurlijk ook!

Bij het kleine restaurantje werden we warm onthaald door Jane, Marije en Mads. We schoven aan aan een lange tafel voor meerdere mensen, echt zoals het in Australië ook gaat vertelde Jane. Na een korte kennismaking was het tijd om onze Australische lunch te bestellen. Er stond een hoop op de kaart wat ik niet kende, dus op de gok heb ik de Calabrian Nightmare (vooral om de naam, haha!) besteld:


Lekker in eerste instantie, maar op gegeven moment was het wel genoeg 😉 Geen idee wat ik precies aan het eten was, maar wel erg leuk om eens zo avontuurlijk te lunchen!
Arme Jane kreeg amper de kans om te eten, want we vuurden natuurlijk onze vragen op haar af. Gelukkig had zij op haar beurt ook wat vragen aan ons over het bloggen en tips voor boeken e.d.. Het was een heel gezellig, informeel gebeuren en Jane kon heel leuk vertellen. Ik heb haar leren kennen als een heel warm persoon, wie het eigenlijk maar overkomen is, het succes van haar debuut.


Jane was journalist en wilde eigenlijk altijd al een boek schrijven, maar het kwam er nooit van door haar drukke baan. Op gegeven moment realiseerde ze zich dat het toch echt naast haar baan moest gebeuren als ze het echt wilde en toen heeft ze zich ingeschreven voor een schrijfcursus, als stok achter de deur. Tijdens die cursus heeft ze zo’n beetje haar hele manuscript af gekregen. Ze heeft daarna meegedaan aan een wedstrijd voor ongepubliceerde manuscripten, die ze won, en daarna ging het ineens heel hard met The Dry/De droogte. Ze is gestopt met werken om de gekte (op positive manier) rond haar succesdebuut het hoofd te kunnen bieden.

Het idee voor De droogte heeft zich langzaam gevormd; er kwamen meerdere nieuwsberichten voorbij over familiedrama’s, getriggerd door langdurige hitte en droogte, dat mensen daardoor gewoon hun verstand kunnen verliezen plantte wel een zaadje in Jane’s hoofd.
Het boek is zo’n succes dat hij ook verfilmd gaat worden! Door de maatschappij van Reese Witherspoon, ook verantwoordelijk voor Wild en Gone Girl. Het zit nog wel allemaal in de beginfase, maar de plannen zijn serieus. Ik ben echt heel benieuwd! Het verhaal en vooral de omgeving leent zich echt voor het witte doek.


Jane’s tweede boek is bijna af ondertussen en zal van het najaar in Australië verschijnen. Het was heel spannend voor haar om aan een tweede boek te werken nu de eerste zo’n groot succes geworden is, het legt wel een hoge druk op je, want er zijn hoge verwachtingen.
Falk, de hoofdpersoon uit De droogte, keert weer terug in dit boek. De setting is dit keer niet het platteland maar de Australische bush en het gaat over een groepje vrouwen dat daar voor een tripje heengaat en terugkeert met eentje minder. Wat is daar gebeurd?
Klinkt goed, of niet?! Ik kijk er vast naar uit!

Na de lunch was er natuurlijk nog even tijd voor een handtekening en wat foto’s. En toen was het helaas weer tijd om te gaan! Wat een bijzondere ontmoeting heb ik weer gehad, wat geniet ik daarvan! Wat is het leuk om auteurs te ontmoeten en zo bijzonder als die dan van zo heel ver komen.
Bedankt A.W. Bruna voor de uitnodiging! Thank you Jane for all your stories! I really enjoyed meeting you!

-X- Judith

5 thoughts on “Lunch met Jane Harper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.