Verstoten – Jane Harper

Denk terug. Er waren aanwijzingen. Maar hoe zagen die eruit? (…) Hoe heeft het zover kunnen komen? Hadden we het kunnen voorkomen?

KORTE INHOUD 
“Tijdens een drukbezocht festival op een warme lenteavond ligt een baby alleen in haar wagen, terwijl haar moeder opgaat in de menigte.

Een jaar na dato werpt de verdwijning van Kim Gillespie nog altijd een schaduw over het leven van haar familie en vrienden in Marralee Valley, in het hart van de Australische wijngregio. Naar dit stadje reist Aaron Falk af om de doop van de baby van zijn beste vriend bij te wonen. Maar al geniet hij van het leven in de weelderige vallei, Falk begint al snel te vermoeden dat de hechte groep vrienden en familie beschadigder is dan op het eerste gezicht het lijkt. Rondom Falks vriend, de vermiste moeder en een vrouw tot wie Falk zich sterk aangetrokken voelt, blijken duistere vragen te sluimeren wanneer gebeurtenissen uit het verleden aan het licht komen. Waarom verlaat een moeder haar kind? Wat is er gebeurd met Kim Gillespie?”

Het terrein werd doorzocht. Zoe’s moeder, Kim Gillespie, negenendertig jaar oud, werd niet gevonden.

MIJN MENING 
Ik keek erg uit naar deze nieuwe thriller van Jane Harper, het derde en laatste deel in de fijne sfeervolle Aaron Falk-serie!

Een jaar geleden verdween Kim Gillespie spoorloos van het jaarlijkse festival in Marralee. Ze liet haar baby Zoe alleen achter in de kinderwagen… Wat is er gebeurd? Waarom verliet ze haar baby? Sprong ze in het reservoir?
Nu reist Aaron Falk – die er een jaar geleden ook bij was – weer af naar Marralee voor de doop van de baby van zijn beste vriend Greg Raco. Kim was een goede vriendin van de familie en in het kleine stadje roept haar verdwijning nog steeds vraagtekens op. Kims tienerdochter Zara (die ze had met Raco’s broer Charlie) gelooft niet dat haar moeder zelfmoord gepleegd heeft en wil op het festival een oproep doen. Hebben mensen een jaar later misschien nog nieuwe info over wat er die avond gebeurde met Kim?
Zara vraagt ook Aaron – die bij de Australian Federal Police werkt – om hulp. En haar vriend Joel zit ook ergens mee: zijn vader werd een paar jaar geleden bij het reservoir doodgereden en de dader werd nooit gevonden. Aaron kan niet anders dan meeleven met de tieners en hun grote verlies en raakt geprikkeld door hun ideeën over wat er gebeurd kan zijn.
Wat is er gaande in Marralee? Wat voor geheimen uit het verleden spelen er; in de hechte gemeenschap, in de vriendengroep, in de Raco-familie? Wat voor duisters zal er boven water komen?

De cover sprak me heel erg aan, #coverlove , en de korte inhoud sprak me heel erg aan: dit moest wel een lekker broeierig verhaal worden, zoals ik gewend ben van Jane Harper! Maar, helaas… Ik had erg veel moeite om lekker in het verhaal te komen, het pakte me niet meteen van het begin en de spanning kwam er niet gelijk lekker in… Het was vooral veel ‘gemijmer’ van Aaron Falk, heel veel terugdenken, terugkijken en nog niet echte spannende gebeurtenissen óf onderhuidse spanningen. Ik hoopte heel erg dat het nog zou komen, want ik weet wat ik van de vorige boeken van Jane vond, dus ik heb het boek niet weggelegd (had ik anders wel gedaan, zo lang duurde het voor ik het echt lekker vond worden). Pas de tweede helft van het boek vond ik pakkender worden, met een fijne rol voor romantiek en met meer vaart in de speurtocht naar de waarheid. De onderlinge spanningen liepen ook verder op, fijn! Klopt er echt iets niet aan de hit-and-run en aan de verdwijning? Wat is er nou écht gebeurd? Wie weet er stiekem toch meer??
Doordat de tweede helft veel bevredigender was dan de eerste was ik blij dat ik niet opgegeven had en dat ik het verhaal toch nog een voldoende kon ‘geven’ qua gevoel na het dichtslaan. Ik ben zeker benieuwd naar een volgende thriller van Jane Harper, maar denk ook dat het wel prima is dat het Aaron Falk-hoofdstuk nu afgelopen is… 1/2

Mensen die het gezin kenden en van hen hielden, bleven achter met hun vragen. Ze stelden die aan zichzelf en aan elkaar. Wat heb ik over het hoofd gezien?
Maar Zoe’s moeder kwam niet naar haar terug.

Verstoten 
ISBN 9789400516342 – A.W. Bruna Uitgevers – 464 pagina’s – Verschenen: augustus 2023 – Vertaald door: Catalien & Willem van Paassen – Deel 3 in de Aaron Falk-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.