Blogtour: Crash – Ellen Lina #crashthebook

Blogtour: Crash - Ellen Lina
Een nieuwe roman van Ellen Lina!
Binnenkort is het eindelijk zover, op 5 november verschijnt de nieuwe roman van één van mijn favoriete auteurs, Ellen Lina: Crash. Een extra bijzonder boek, want er verschijnt een soundtrack bij!
Eerder las ik al Ellens twee andere (5*!) romans, Ooit zal ik je weer zien en Sky, allebei hele intense liefdesromans, waar je in meegezogen wordt en die je niet makkelijk loslaten.
Nu heb ik Crash mogen proeflezen en ik kan je vertellen: ook dit boek is weer een intense achtbaan! Levensechte hoofdpersonen waar je mee mee(be)leeft en die je af en toe een schop onder hun hol wilt verkopen. En een verhaal dat je bij de strot grijpt, zoveel emoties…. Ik geloof dat ik het zo verwoordde tegen Ellen toen ik hem – na veel te laat doorlezen omdat hij uit móést – uit had en jankend in bed lag: “Wat een K*Tboek!” 😉 (Vertaling: weer een dikke 5***** van mij voor deze topper!)
Ik ben onwijs trots dat ik deze blogtour mag aftrappen en jullie als eerste enthousiast mag maken voor dit nieuwe boek van Ellen!

crash-cover
Korte inhoud van het boek
‘(…) Het vliegtuig van de Italiaanse maatschappij Italiana crashte op achtentwintig juli dit jaar bij het bergplaatsje Valsugana, na een defect in het hydraulische systeem. Een noodlanding werd ingezet, maar deze verliep uiterst tragisch. Bij de crash kwamen honderddrieënveertig mensen om het leven, waaronder de voltallige bemanning en vier Nederlanders; twee vrouwen, een man en een baby. Veertien mensen overleefden de ramp, onder hen bevonden zich twee Nederlanders.’

Ontmoet Anna Kranenburg. Eenendertig jaar, eigenaresse van een kookwinkel en overlevende van de ramp met IT 642. Naast haar zat Jesse Wilgers, drieëndertig jaar, partner bij Boulder Maze Accountancy op Wall Street, New York. Hij is de tweede Nederlandse overlevende.

Nadat Anna is aangeschoven bij De Avondshow, om naar aanleiding van een nieuwe vliegramp geïnterviewd te worden over de crash die zij overleefde, gebeurt het onmogelijke. Haar verhaal komt terecht bij Ruben Partier, die er vervolgens voor zorgt dat de levens van Anna, haar man Daan en van Jesse, nooit meer hetzelfde zullen zijn. Ruben krijgt het voor elkaar om geheim na geheim te ontrafelen. Wat heeft hij met de crash te maken? Wat hebben Anna en Jesse met elkaar te maken? Wat gebeurde er aan boord van IT 642, voordat het toestel neerstortte?

Wees gewaarschuwd … Brace for impact.

ellen
Interview met Ellen Lina
Het leek me leuk om voor de aftrap van deze blogtour een paar vragen aan Ellen te stellen over haar boeken, dit zijn ze:

 • Hoe ben je op het idee gekomen voor het plot van dit (heftige) boek?
  Eigenlijk had ik niet echt een idee hoe het boek zou eindigen, toen ik begon met schrijven. Het verhaal begon gaandeweg vorm te krijgen en hele belangrijke elementen in het boek verzon ik pas op de momenten dat ze gebeurden. Dan rende ik naar mijn man en riep; ‘Is dit of dit of dit niet véél spannender/gaver/cooler?!’ En dan keek hij me aan en zei altijd hetzelfde; ‘Ik heb geen idee waar je het over hebt, maar ik zou het doen.’ En vervolgens kreeg het allemaal weer een hele andere wending. Zo blijft het schrijven ook boeiend denk ik, je personages maken soms keuzes die je zelf van tevoren niet had bedacht. Het plot van Crash kwam dan ook uit de lucht vallen 😉 Lekker flauw woordgrapje hè.
 • Hoe kwam je op het idee van een soundtrack en was het moeilijk te realiseren?
  Eigenlijk zei singer-songwriter Anouk van der Kemp, zij maakte de soundtrack, het precies goed. ‘Crash leest als een film, er móet gewoon muziek bij.’ Zo zag ik dat zelf ook. Ik denk dat muziek nog meer emotie toevoegt aan het boek, het maakt het gewoon af. De 2 hoofdpersonages in het boek komen ook samen door middel van muziek, gitaar spelen en zingen, dus het is in alle opzichten perfect. Daarnaast is het natuurlijk uniek, een volledige soundtrack met 9 nummers bij een boek. Bij ieder belangrijk moment hoort een muziekstuk. Ontzettend gaaf!
  Het was niet echt heel moeilijk om te realiseren, het kost alleen veel tijd. Ik nam contact op met Rijn IJssel (ROC voor Arnhem en omgeving), afdeling KCMD (podiumkunsten – Impresariaat Kunststof), die het een hartstikke gaaf idee vonden en mij hun beste student toewezen. Anouk dus. Vervolgens spraken we samen af, Anouk speelde een riedeltje op haar gitaar en ik was verkocht. Anouk en ik hebben vervolgens samen het hele traject uitgestippeld, van de eerste tonen op piano en gitaar tot het aanmelden bij Buma Stemra, Spotify, iTunes en dergelijken. Het themanummer, Down Beneath, heeft ook een professionele videoclip gekregen. Die wordt ook echt fantastisch. Ik kan iedereen aanraden om de muziek straks op te zoeken. Voorin het boek staat aangegeven waar je het kunt vinden.
 • Vind je het moeilijk om zulke intense verhalen te schrijven? (Ooit…/Sky/Crash zijn allemaal behoorlijk intens!)
  Nee helemaal niet. Ik hou wel van een beetje drama en wat dat betreft ben ik ook wel een kreng naar mijn personages toe, ze moeten de meest vreselijke dingen meemaken. Aan de andere kant denk ik dat dat het leven is. Bij niemand is altijd alles goed, leuk, perfect en zonnig. Het mensenleven is soms lastig, met heel moeilijke momenten of keuzes die gemaakt moeten worden. Wanneer je dat beschrijft in je boeken (al is Crash natuurlijk wel een uitzondering…) is dat alleen maar realistisch denk ik.
 • Hoe kom je op namen voor je hoofdpersonen?
  Ik probeer in de stijl van het boek te blijven en verzin daar namen bij. De ene keer zijn dat wat exotischere namen, dan weer iets heel Engels en dan weer oer-Hollands. De namen vind ik meestal via internet of ik heb ze al in mijn hoofd. Ze  moeten ook passen bij de karakters van de personages en de families waar ze uit komen.
 • Wat voor genre(s) zou je graag (ooit) nog schrijven naast “Liefdesromans”?
  Uhhh erotische romans… 😉  Nee, ik denk dat ik een thriller of een YA/NA wel heel gaaf zou vinden.
 • Ben je alweer aan het schrijven? En kun je een tipje van de sluier oplichten?
  Ja! Nummer 5 komt volgend jaar uit en moet Koningslaan gaan heten. Daar komen wat autobiografische elementjes in voorbij, omdat het gaat over een vrouw die na een verhuizing weer terugkomt in het stadje waar ze is opgegroeid. Daar gebeurt natuurlijk van alles en er gaat een heleboel mis. Het wordt weer een crossover thriller/ liefdesroman, net zoals Crash. Ik ben op dit moment op bladzijde … even spieken … 10!
 • Wat zou je graag bereiken op boekengebied? Ultieme droom?
  Natuurlijk zou het heel gaaf zijn als er een keer een bestseller tussen zit, maar dat zit ‘m vooral in enorm veel promotie. Daarnaast is mijn allllllllergrootste droom een verfilming. Welke auteur wil dat nou niet?
  Bedankt voor het interview!!!

Jij bedankt lieve Ellen! Bedankt voor alle leuke en uitgebreide antwoorden én het tipje van de sluier van het nieuwe boek! (yessss!)
Om jullie na dit alles nóg lekkerder te maken voor het boek, heb ik hier nog een klein fragment uit het eerste hoofdstuk van Crash voor jullie:

Mijn Lucia, mijn Giada. Ze gingen op vakantie bij Paulina in Turijn en zouden samen doorreizen naar Villach, Oostenrijk, om een tante te bezoeken. Het was een vrouwenreisje, dames onder elkaar. Lucia had me nog een foto gestuurd vlak voordat ze gingen boarden, vrolijk lachend. Ze kwamen nooit aan in Villach, hun toestel crashte in de Dolomieten. Ik raakte mezelf kwijt op die 28e juli, Ruben Partier is niet meer. Ik ben een verdwaalde en zieke geest in het lichaam van een gezonde man. Mijn complete ziel, mijn hart, verwoest, weggevaagd. Alles wat ik liefhad, alles wat bij me hoorde, alles wat belangrijk was in mijn leven, verdween van deze wereld op die ene zwarte avond. Ik mocht haar zien in het mortuarium om haar te identificeren, de liefde van mijn leven, mijn ongeboren zoon dood in haar lichaam. Niet veel later werd mijn zonnestraaltje naar hetzelfde mortuarium gereden. Mijn lachebekje, mijn dochter. Haar bleke gezichtje blauwig onder de tl-verlichting. Nooit meer zou ze me aankijken met die grote, donkere ogen, nooit meer zou ze die paar tandjes bloot lachen en haar handjes naar me uitsteken. Lucia zou me nooit meer geruststellen tijdens mijn moeilijke dagen. Alles was over. Ik was geen echtgenoot meer, geen vader meer. Ik was niks meer. Niks meer dan een omhulsel. Samen met hen hield ik op te bestaan.

En? Nu wil je verder lezen of niet? 😉

‘De meest indrukwekkende roman van dit jaar.’  #crashthebook
Ik hoop dat ik jullie enthousiast heb gemaakt en dat jullie allemaal dit prachtboek gaan reserveren bij de (online) boekhandel! Even wachten nog, maar op 5 november is hij er dan echt! Ik kan in ieder geval al niet wachten om de papieren versie in handen te hebben.

-X- Judith

boekpresentatie

4 thoughts on “Blogtour: Crash – Ellen Lina #crashthebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.