Roeien naar de Volewijck – Suzanne Wouda

Roeien naar de Volewijck

Mare knippert met haar ogen omdat ze beginnen te tranen. Ze vouwt de brief open en leest de woorden nog een keer.
Als je dit leest, leef ik niet meer.

Korte inhoud
“Suzanne Wouda schreef met Roeien naar de Volewijck een beeldende historische roman over Amsterdam en Haarlem in de zeventiende eeuw, het Burgerweeshuis en het Dolhuys.

Flora en Mare groeien samen op in het Burgerweeshuis. Na die tijd verliezen ze elkaar uit het oog. Flora trouwt een rijke koopman, Mare belandt in de prostitutie. Tien jaar later ontvangt Mare een verontrustende brief van Flora. Ze reist af naar Haarlem om op zoek te gaan naar Flora’s zoon, die spoorloos verdwenen is.”

Elke dag, elke les, elke maaltijd, elke nacht, elk gezicht, elk geluid, elke geur, alles was hetzelfde. Zelfs de lucht was steeds dezelfde kleur grijs.
Tot Mare kwam.

Auteur
“Suzanne Wouda (1974) woont in Eindhoven en werkt als intern begeleider in het basisonderwijs. Ze schreef drie historische jeugdboeken, waarvan het tweede een Vlag en Wimpel van de Griffeljury kreeg. Het derde, Zwart water, werd genomineerd voor de Thea Beckmanprijs. Roeien naar de Volewijck is haar eerste roman voor volwassenen.”

Mijn mening
Ik heb me voorgenomen om ieder boek dat verschijnt in de Historische romanreeks van Ambo Anthos te gaan lezen. Ik vind ze er ten eerste geweldig mooi uitzien en daarnaast is de ervaring tot nu toe dat het stuk voor stuk heerlijke verhalen zijn die een stukje Nederlandse geschiedenis tot leven brengen.

Zo was het ook met dit boek; Roeien naar de Volewijck. De hoofdpersonen, vriendinnen in het Burgerweeshuis in het Amsterdam van de 17e eeuw, zijn Mare en Flora. Twee hele verschillende karakters met een verschillende achtergrond, maar allebei wees en in het weeshuis, waar het niet makkelijk is en het leven zich voortsleept, vinden ze elkaar. Je leest afwisselend het verhaal van Mare, voornamelijk in het “heden” bij haar zoektocht naar het zoontje van Flora, en het verhaal van Flora, voornamelijk in het verleden, over de tijd dat ze samen in het weeshuis zaten en hoe ze uit elkaar groeiden.

Mare heeft een verontrustende brief van Flora ontvangen. Jaren heeft ze niets gehoord en nu vraagt Flora, die op haar sterfbed ligt, haar om hulp. Ze moet haar zoontje gaan zoeken. Dat betekent dat Mare, een prostituee in Amsterdam, haar “veilige” haven moet verlaten en naar Haarlem moet vertrekken, waar Flora in goeden doen getrouwd was.
Wat volgt is een spannend avontuur in het 17e-eeuwse Haarlem, wat onder andere langs het Dolhuys, het gekkenhuis, voert.

Bij het lezen van dit verhaal waande ik me even een paar eeuwen terug in de tijd. De wereld van toen en de hoofdpersonen kwamen echt voorΒ meΒ tot leven en ik leefde ontzettend mee met Mare en Flora die geen makkelijk leven hadden. Het verhaal is heel realistisch en leest heerlijk weg.
Ik heb echt heel erg genoten van Roeien naar de Volewijck; een meeslepende en spannende reis naar het verleden die naar meer smaakt!

Roeien naar de Volewijck
ISBN 9789026333934 – Uitgever: Ambo Anthos – 320 pagina’s – Verschenen: mei 2016
bestel je via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

10 thoughts on “Roeien naar de Volewijck – Suzanne Wouda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.