Maria – Suzanne Wouda

Met het deksel in haar handen schat ze de inhoud. Ongeveer twee voet breed, vijf voet lang, misschien zes. Het zou mogelijk moeten zijn.

Korte inhoud
Maria van Suzanne Wouda gaat over de spectaculairste ontsnapping uit de Nederlandse geschiedenis, de ontsnapping van Hugo de Groot, vanuit het perspectief van twee vrouwen. Qua afkomst verschillen zij als dag en nacht, maar ze hebben beiden lef en doorzettingsvermogen, want de keuze waar ze voor staan zal hun leven voorgoed veranderen.
1621. Hugo de Groot ontsnapt in een boekenkist uit Slot Loevestein, nadat hij door Prins Maurits tot levenslang was veroordeeld. Het plan ervoor werd bedacht door Hugo’s vrouw Maria van Reigersberch en hun dienstmeid Elske van Houweningen.
Wie waren deze vrouwen? Wat bracht hen ertoe hun leven te wagen voor Hugo de Groot?

Nu de gemeenschappelijke vijand weg is lijkt er een andere strijd te zijn ontstaan.

Auteur
“Suzanne Wouda (1974) woont in Eindhoven en werkt als intern begeleider in het basisonderwijs. Ze schreef drie historische jeugdboeken, waarvan het tweede een Vlag en Wimpel van de Griffeljury kreeg. Het derde, Zwart water, werd genomineerd voor de Thea Beckmanprijs. Roeien naar de Volewijck was haar eerste roman voor volwassenen.”

‘Het is een politiek spel geworden, nee, geen spel, een machtsstrijd…’ 

Mijn mening
Eerder las en besprak ik al de eerste roman voor volwassenen van Suzanne Wouda, Roeien naar de Volewijck, en daar genoot ik enorm van! Tijdens deze ‘geschiedenisweek‘ (van 1,5 week ) las ik haar tweede historische roman, Maria:

De leergierige jonge vrouw Maria van Reigersberch en de ambitieuze en hardwerkende Hugo de Groot worden verliefd op elkaar en trouwen. Maria moet haar geliefde Zeeuwse Veere achter zich laten en verhuist met hem naar Den Haag, waar hij openbaar aanklager en raadsheer wordt, en later naar Rotterdam, waar hij stadspensionaris wordt. Al die jaren werkt Hugo nauw samen met Johan Van Oldebarnevelt en is hij hem trouw, ook al betekent dat dat hij tegenover Prins Maurits komt te staan tijdens de godsdiensttwist die er gaande is.
De tijden worden steeds onrustiger en uiteindelijk wordt Van Oldebarnevelt onthoofd en Hugo de Groot levenslang gevangengezet in Slot Loevestein. Maria en een deel van het gezin gaan met hem mee, alsmede hun trouwe dienstmeid (en vertrouwelinge van Maria na al die jaren samen) Elske. Met haar bedenkt Maria uiteindelijk een plan om Hugo te laten ontsnappen…

Je leest dit verhaal vanuit de perspectieven van Maria en Elske, twee hele verschillende vrouwen met enorm respect voor elkaar. Eerst leer je hen als jonge meisjes kennen en langzaam groei je met ze mee tot aan (en voorbij) het moment van dé ontsnapping. Het blijken twee hele sterke en moedige vrouwen te zijn die allebei de nodige verliezen hebben geleden, maar de moed niet laten zakken.
Wat mooi om een historisch verhaal te lezen waarbij man en vrouw echt ontzettend van elkaar houden en ze gewoon gelijkwaardig met elkaar praten over allerlei zaken die gaande zijn.

Maria is weer een ontzettend boeiend en meeslepend historisch verhaal van Suzanne Wouda. Het brengt dat stukje geschiedenis echt tot leven door de fijne levensechte personages waarmee je intens meeleeft. En ik krijg er gewoon zin van om nog meer over Hugo de Groot en zijn leven te gaan lezen! Ik heb genoten.

‘Het is erg, juffrouw. Ze zijn veroordeeld tot levenslang. Op Loevestein.’ 

Maria 
ISBN 9789026344817 – Uitgever: Ambo Anthos – 344 pagina’s – Verschenen: oktober 2018

[bol_product_links block_id=”bol_5c7e252e51c25_selected-products” products=”9200000095274065,9200000099124154″ name=”maria” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.