De negen dagen van Rabbit Hayes – Anna McPartlin

De negen dagen van Rabbit Hayes

Het was een heldere dag in april en de veertigjarige Mia Hayes, oftewel ‘Rabbit’, de geliefde dochter van Molly en Jack, de zus van Grace en Davey, de moeder van Juliet van twaalf, de beste vriendin van Marjorie Shaw en de enige echte liefde in het leven van Johnny Faye was op weg naar een verpleeghuis om te sterven.

Achterflap
“Hier is een waarheid waar niemand omheen kan: het leven kun je niet sturen. Rabbit Hayes houdt van haar ‘gewone’ leven en van alle buitengewone mensen om zich heen. Ze is gek op haar dochter, Juliet. Op haar kleurrijke, chaotische familie. En op de enige man in haar hart: Johnny Faye. Maar het lijkt erop dat de wereld andere plannen heeft gemaakt voor Rabbit. En daar heeft ze vrede mee. Want zij heeft haar eigen plannen – en nog een paar dagen de tijd om ze werkelijkheid te laten worden. Hier is een waarheid om te onthouden: dit is een verhaal waarin wordt gelachen om de verrassingen van het leven. Een verhaal over het vinden van plezier in elk moment.”

‘Ik denk echt dat ik doodga, ma.’

Auteur
“Anna McPartlin (Dublin, 1972) studeerde marketing na een veelbewogen jeugd – ze verloor beide ouders op jonge leeftijd, kwam zelf bijna om bij een auto-ongeluk en verloor haar beste vriendin aan zelfmoord – en heeft daarna een aantal jaar als stand-upcomedian opgetreden. Inmiddels heeft ze een succesvolle carrière als auteur opgebouwd en schrijft ze naast romans ook scenario’s voor film en televisie.”

Mijn mening
Dit boek beschrijft de negen laatste dagen in het leven van Rabbit Hayes. Haar verhaal komt aan bod inclusief haar gedachten aan haar grote liefde Johnny waar ze afscheid van heeft moeten nemen, maar ook de gevoelens van haar moeder Molly, vader Jack, broer Davey, zus Grace, Juliet haar twaalfjarige dochter en haar beste vriendin Marjorie komen aan bod. Niemand wil eigenlijk accepteren dat Rabbit opgegeven is, dat de kanker niet meer te behandelen is. De Hayes familie is zeer strijdlustig en neemt geen blad voor de mond, vooral moeder Molly niet. Juliet weet diep vanbinnen wel dat ze afscheid moet nemen van haar moeder, maar accepteren kan ze het niet. Toch zal iedereen, inclusief Rabbit, het onder ogen moeten zien, ze gaat sterven…

De negen dagen van Rabbit Hayes is ondanks het onderwerp geen zwartgallig boek, er zit namelijk zo ontzettend veel humor in. Met tranen in je ogen en een brok in je keel moet je af en toe toch hardop lachen om de uitspraken die de personages doen. Ze weten elkaar bijvoorbeeld op te beuren door stomme woordgrapjes te maken over doodgaan.
Dit verhaal straalt warmte en liefde uit. De personages zijn levensecht en superhecht met elkaar. Ze houden elkaar op de been in deze zware tijd. Ook het verdriet is voelbaar, je krijgt van alle kanten wat mee en dat maakt het verhaal heel compleet en tastbaar.

Met De negen dagen van Rabbit Hayes heeft Anna McPartlin me echt recht in mijn hart geraakt. Wat een intens mooi verhaal! Ik wou wel doorlezen, maar moest af en toe gewoon even afstand nemen omdat het verhaal me zo raakte.
Dit verhaal is hartverscheurend en humoristisch tegelijk. Je zult het gegarandeerd lezen met een lach en een traan!

De negen dagen van Rabbit Hayes2

De negen dagen van Rabbit Hayes
ISBN 9789400507104 – Uitgever: A.W. Bruna – 392 pagina’s – Verschenen: 9 februari 2016 – Originele titel: The last days of Rabbit Hayes – Vertaald door: Saskia Peterzon-Kotte
Bestel je dit boek via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

0 thoughts on “De negen dagen van Rabbit Hayes – Anna McPartlin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.