Nachtblauw – Simone van der Vlugt

Nachtblauw

Een week na de begrafenis voel ik nog steeds voornamelijk opluchting. Ik weet dat het niet goed te praten is, dat ik zou moeten rouwen, maar dat is onmogelijk.

Achterflap
Een meeslepende roman over de ontstaansgeschiedenis van Delfts blauw

Na de dood van haar man wordt Catrijn huishoudster bij de familie Van Nulandt. Ze is er op haar plek en kan de vrouw des huizes ondersteunen tijdens haar schilderlessen. Catrijns verleden achtervolgt haar echter en ze moet op zoek naar een andere betrekking. Ze komt terecht bij Evert van Nulandt in zijn plateelfabriek in Delft, waar haar schildertalent op waarde wordt geschat. Er breken woelige tijden aan. Catrijn overleeft in 1654 de Delftse donderslag die de binnenstad in puin legt ternauwernood en daarna staat ze voor een levensbepalende keuze tussen haar hart en haar hoofd. Wacht ze op haar grote liefde, die voor jaren de zee op gaat, of kiest ze voor de man die haar zekerheid kan bieden?

Simone van der Vlugt verweeft het meeslepende verhaal van Catrijn met een intrigerende periode uit de Nederlandse geschiedenis: de Gouden Eeuw, waarin handel, wetenschap en kunsten een enorme vlucht namen.”

Weggedoken in mijn mantel, de huik over mijn hoofd getrokken, kijk ik hoe Alkmaar kleiner wordt. Ik ben nooit verder geweest dan deze stad, heb geen idee wat me te wachten staat in Amsterdam. Het enige wat ik weet is dat ik er vanaf nu helemaal alleen voor sta.

Auteur
“Simone van der Vlugt (1966) is een van Nederlands grootste schrijvers van thrillers, historische romans en jeugdboeken. Ze ontving diverse prijzen, waaronder de NS Plublieksprijs  voor Op klaarlichte dag.”

Mijn mening
Ik mocht dit boek al lezen voor hij officieel in de winkels ligt (11 februari) en daar ben ik als enorme Simone van der Vlugt fan heel erg gelukkig mee! Ik heb gisterenavond de helft gelezen en vanmorgen de rest, ik vloog er gewoon doorheen. Maar dat is niets nieuws 😉 Bij boeken van Simone heb ik dat gewoon. Ze schrijft zo lekker en meeslepend, je kunt niet anders dan doorlezen. En vind je de cover van dit nieuwe boek ook zo prachtig?

Nachtblauw had me vanaf de eerste zin (zie bovenste quote) te pakken en heeft me zelfs nu na het dichtslaan niet losgelaten. Je wordt meegenomen terug in de tijd, naar de Gouden Eeuw, en beleeft het avontuur mee met Catrijn, een sterke 25-jarige vrouw die geen makkelijk leven heeft. Je kunt niet anders dan deze hoofdpersoon bewonderen. Ze droomde er altijd al van om aardewerk te beschilderen in de grote stad en nu haar man, een klootzak eerste klas, is overleden heeft ze de middelen en de mogelijkheid om het dorp te ontvluchten. Via Alkmaar en Amsterdam komt ze in Delft terecht bij een plateelfabriek. Maar ze wordt achtervolgd door haar verleden en blijft maar in angst leven dat het geheim wat ze achterliet in De Rijp uit zal komen… En niet alleen dat bedreigt haar relatief rustige nieuwe leven, ook de Delftse donderslag en de pest zijn een bedreiging.

Alles wat er gebeurt zie je zo voor je. Simone weet de wereld van toen, geen makkelijke wereld, helemaal tot leven te brengen, zodat je je in die tijd waant. Alles voelt zo realistisch…
Samen met Catrijn ontmoet je daar Rembrandt, de vriendelijke Johannes Vermeer (is Catrijn het Meisje met de parel??) en Carel Fabritius, waar ze schilderles van krijgt. Je leeft mee als ze verliefd wordt en moet kiezen tussen gevoel en verstand. En je ziet het Delfts blauw geboren worden. Maar ook voel je de angst tijdens die donderslag en als de pest steeds dichterbij komt.

Nachtblauw is een geweldige historische roman, met thrillerachtige aspecten en romantiek. Wat kan een mens nog meer wensen?
Hoe doe je dat toch elke keer weer Simone? Je weet me steeds weer te betoveren met je verhalen! Ook met Nachtblauw heb je me weer helemaal in je macht! Gewoonweg magisch…

Nachtblauw 2
Nachtblauw

ISBN 9789026332067 – Uitgever: Ambo Anthos – 304 pagina’s – Verschijnt: 11 februari 2016
Bestel hem nu via deze link bij Bruna! (krijg ik er een kleine vergoeding voor)

10 thoughts on “Nachtblauw – Simone van der Vlugt

  1. Deze wil ik ook lezen! Ik ben zelf ook een groot fan van Simone van der Vlugt. Als kind las ik al haar historische jeugdboeken, ik vond ze echt geweldig! Haar thrillers vind ik ook enorm goed, maar ik ben nu heel benieuwd geworden naar deze historische roman.

  2. Klinkt heel mooi, ik heb ‘m meteen gereserveerd bij de bieb! De lege stad vond ik ook zo goed, hopelijk valt deze in dezelfde categorie :).

  3. Goed om te lezen dat ‘ie zo goed beviel. Ik vind het erg leuk/bijzonder dat Simone van der Vlugt weer terugkeert naar historische romans, haar historische kinderboeken hebben me fan voor het leven gemaakt. Ik zie hier erg naar uit! 🙂

  4. Dat klinkt weer als een topper van Simone van der Vlugt! Ook haar vorige over de WO-II in Rotterdam vond ik zo goed. Haar boeken laten je echt de geschiedenis herleven. Ik ga deze binnenkort ook kopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.