Elandeiland 4: De hemeladelaars – Alex Milway

Ze zou bewijzen dat Nan er goed aan deed om de hut in haar handen achter te laten. Maar het zou de eerste keer zijn dat ze alleen in de wildernis was. Zou ze bang zijn?

KORTE INHOUD 
“Als Rosa op een ochtend wakker wordt, is oma Nan verdwenen. Wat is er gebeurd? Nan werd al steeds vergeetachtiger. Is er nu echt iets misgegaan?
Rosa moet alle overlevingstechnieken die ze tijdens haar verblijf op Elandeiland heeft geleerd inzetten om te ontdekken waar oma Nan zich bevindt.
Met de hulp van de dieren van Elandeiland belandt ze uiteindelijk op de Adelaarshoogte: het hoogste punt van het eiland. Daar heeft een adelaarsfamilie te kampen met hun eigen problemen. Natuurlijk schiet Rosa te hulp – en dan realiseert ze zich dat ze echt thuis is op Elandeiland.”

Rosa keek omhoog en zag drie enorme vogels over de berg vliegen. Hun vleugels waren breed en lang. Ze leken totaal niet op kraaien of meeuwen, of zelfs op uilen. Rosa had nog nooit zulke silhouetten gezien.

Het was koud op de berghelling en naarmate de nacht vorderde en het vuur kleiner werd, kropen ze dichter bij elkaar om warm te blijven: het wolfje, de adelaar en Rosa.

MIJN MENING 
Met dit vierde deel komt er een einde aan de fijne Elandeiland-serie (7+) over Rosa die bij haar oma Nan is komen wonen op dat mooie eiland, in die prachtige wildernis…

Rosa en oma Nan maken zich zorgen om eland Albert, het is lente en hij is nog niet terug; hij komt áltijd terug bij de hut na de winter… Oma Nan besluit hem te gaan zoeken. Dat betekent wel dat Rosa voor het eerst alleen zal zijn in de wildernis waarin ze wonen. Durft ze dat? Natuurlijk! Ze is namelijk nooit helemaal alleen! Ze heeft wolfje Tak en uiltje Biggetje als gezelschap.
Maar vervolgens duurt het wel érg lang voordat oma Nan terugkomt. Is er iets gebeurd? Ze is de laatste tijd steeds vergeetachtiger… Er zit niets anders op voor Rosa dan haar te gaan zoeken! Ze heeft al haar opgedane kennis over de wildernis nodig én de hulp van de dierenvrienden die ze gemaakt heeft de afgelopen tijd op Elandeiland! Het wordt een spannende zoektocht, waarbij Rosa en Tak ook nog eens een heuse adelaarsfamilie ontmoeten…

Als Rosa één ding had geleerd tijdens haar verblijf op Elandeiland, dan was het wel dat alle dieren een belangrijke rol spelen in hun omgeving. Als er ook maar één klein insectje zou uitsterven, zou dat grote gevolgen kunnen hebben voor de dieren die zich in dezelfde omgeving hadden ontwikkeld.

Wat een heerlijk verhaal weer! Ik hou zo van de lieve illustraties, die zo bijzonder blauwig zijn (grijs-wit-blauw), en het verhaal leest zo heerlijk weg! In één ruk uit… Ik werd weer even helemaal meegenomen naar dat prachtige eiland en die bijzondere wildernis en alle dierenvrienden van Rosa en haar oma Nan. Wat zou ik graag zelf op zo’n eiland wonen, in zo’n blokhut, met die prachtige natuur om me heen…
Rosa heeft inmiddels al veel geleerd van Nan en de dierenvrienden, en dat heeft ze in dit slotdeel ook wel nodig als ze oma Nan gaat zoeken, die zelf op zoek gegaan is naar hun vriend Albert de eland… Een heerlijk avontuurlijke zoektocht door de wildernis! En Rosa weet natuurlijk weer nieuwe vrienden te maken: er zijn adelaars op Elandeiland! Zoon Arend heeft het moeilijk. En Rosa begrijpt hem heel goed, ze herkent zichzelf in hem…
Door samenwerken komt de zoektocht natuurlijk tot een goed einde, maar dan is het verhaal toch nog niet helemaal klaar… Ik moest even een brok wegslikken, hoor!
Een spannend, avontuurlijk en hartverwarmend verhaal weer. De liefde voor de natuur straalt er vanaf! Ik hou er zo van. En wat baal ik dat ik afscheid moet nemen van de fijne personages en de fijne plek waar de verhalen zich afspelen! Echt een hele fijne serie! Ik heb ervan genoten.
Tot slot: Deze hele serie draagt een hele mooie, broodnodige groene boodschap uit, die de auteur zelf het beste samenvat achterin in het boek:

Als we allemaal ons steentje bijdragen en goed voor de natuur zorgen, wordt onze wereld rijker en gezonder.
– Alex Milway

De hemeladelaars 
ISBN 9789047713487 – Uitgeverij Lemniscaat – 168 pagina’s – Verschenen: maart 2024 – Vertaald door: Jesse Goossens – Illustraties: Alex Milway – Deel 4 in de Elandeiland-serie – Leeftijd: 7+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.