Blogtournee: Het vijfde evangelie – Ian Caldwell

Het vijfde evangelie
Samenvatting

“Dat we onze jeugd zonder kleerscheuren zijn doorgekomen, is geen prestatie van ons samen, maar van hem alleen. Híj hield zich staande en droeg mij op zijn rug. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik dermate zwaar bij hem in het krijt stond dat ik die schuld nooit zou kunnen inlossen. En dus zou ik alles voor hem gedaan hebben wat in mijn vermogen lag.
Alles.”

De broers Simon, een Rooms-Katholieke priester, en Alex, een Oosters-Katholieke priester, waren tieners toen hun ouders vlak na elkaar overleden en ze op elkaar aangewezen waren. Hun vader was priester in Vaticaanstad en zij zullen dat ook worden. Simon zorgt voor zijn jongere broer en pas als Alex volwassen is vertrekt Simon om zijn diplomatieke werk voor de kerk te vervullen in het buitenland. Alex trouwt en krijgt een zoontje, Peter. Zijn depressieve vrouw Mona gaat er vlak na de geboorte van hun zoontje vandoor, dus hij staat er alleen voor. Met behulp van een lieve oude non, buren en vrienden weten Alex en Peter zich te redden.
Op een dag wordt Alex gebeld door een bange Simon, die op weg was naar zijn broer en neefje, Alex moet meteen komen. Hij treft zijn broer bij het lichaam van een goede vriend van hen, curator Ugo Nogara, hij is doodgeschoten. Waarom moest hij dood? Door wat hij ontdekt had in de eeuwenoude tekst, het “vijfde evangelie” het Diatessaron, en wat hij zou onthullen over de Lijkwade van Turijn op zijn expositie? En waarom is er bij thuiskomst ingebroken in de woning van Alex? Wat houdt Simon verborgen?

“Alles draaide om zijn expositie. En daar zette hij zich volledig voor in, met alles wat hij in zich had. Daar leefde hij voor. En daar ligt de oorzaak van mijn gevoelens. Voor zijn expositie was Ugo als een vader.”

Het vijfde evangelie2
Auteur
Ian Caldwell studeerde geschiedenis aan Princeton University. Hij groeide op in Virginia waar hij op de middelbare school Dustin Thomason leerde kennen. Samen schreven zij de internationale bestseller The Rule of Four. Van The Rule of Four zijn wereldwijd meer dan 4 miljoen exemplaren verkocht, het bereikte de top van The New York Times bestsellerlijst en werd in meer dan 25 talen vertaald. In Nederland verscheen het onder de titel Een Venetiaans geheim. Er werden van Een Venetiaans geheim meer dan 100.000 exemplaren verkocht.”

Mijn mening
Toen ik werd uitgenodigd om mee te doen aan de blogtournee rond dit boek (zie hier de andere deelnemers) twijfelde ik geen moment. Ik ben namelijk al heel lang geïntrigeerd door de Lijkwade van Turijn en heb er jaren terug een paar boeken over verslonden. Dat er in de eerste helft van Het vijfde evangelie best veel informatie op je afkomt met al die historische namen, de rangen in het Vaticaan, ontleding van de evangeliën en dergelijke, vond ik dan ook alleen maar interessant. En door de fijne schrijfstijl van Ian Caldwell leest het toch lekker weg.
In de tweede helft kwam er meer spanning en vaart in het verhaal, als je daar eenmaal bent aangekomen wil je het boek eigenlijk niet meer wegleggen tot je hem uithebt. Wat ik dan ook niet gedaan heb 😉
Het verhaal komt super realistisch over, je merkt dat de auteur grondig onderzoek gedaan heeft, en de personages zijn levensecht. Bijzonder en boeiend om een kijkje te krijgen binnen de muren van Vaticaanstad en in het leven van een priester.
Het vijfde evangelie is een leerzame en spannende literaire thriller die je niet alleen doet nadenken over de evangeliën en de betrouwbaarheid van geschiedschrijving, maar ook over hoe ver je gaat om je geliefden te beschermen. Een fijne combinatie van spanning en historie. Ik vind het een aanrader!

P.s.: Hier kun je een leuk interview lezen met de auteur.

Het vijfde evangelie
ISBN 9789400502680 – Uitgever: A.W. Bruna – 368 pagina’s – Verschenen: 26 mei 2015 – Originele titel: The fifth gospel – Vertaald door: Monique Eggermont en Erica Feberwee
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

2 thoughts on “Blogtournee: Het vijfde evangelie – Ian Caldwell

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.