Lieve Juul – Nathalie van Stijn

Lieve Juul
Samenvatting
“Een zwangerschap is niet altijd een roze wolk. Zo was mijn zwangerschap verre van ideaal. Een gevecht tegen een placenta praevia totalis (voorliggende placenta) werd uiteindelijk teveel voor onze dochter. Zij overleed ten gevolge van deze aandoening. De wereld waarin wij ons bevonden en nog steeds bevinden heb ik geprobeerd te beschrijven. Wat begon als een dagboek (uit verveling en omdat er veel gebeurde wat ik niet wilde vergeten) is uitgemond tot een boek.
Een boek met herkenningspunten en hopelijk steun voor degene die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. Helaas zijn deze mensen er…veel teveel.”

Nathalie van Stijn heeft een nieuwe relatie met de wat jongere Ewout. Zij heeft al twee kinderen, tieners, uit haar vorige huwelijk, maar samen willen ze graag ook nog voor een kindje gaan.
Als hun wens in vervulling gaat en ze zwanger raakt, gaat het niet van een leien dakje… De zwangerschap staat in het teken van bloedverlies en angst. Door een voorliggende placenta zijn er allerlei complicaties. En dan gebeurt er iets wat niemand mag overkomen: Nathalie en Ewout verliezen bij de geboorte hun kindje…
Juul Evie Bos. Lieve Juul, of Juultje zoals ze haar noemen…

Auteur
“Nathalie van Stijn (1976) is ook te vinden op mylifeblogs.nl. Hier is regelmatig een blog te vinden waarin je haar leven en dat van haar gezin kunt volgen. Haar wens is een platform te creëren waar mensen die hun kind hebben verloren steun en informatie kunnen vinden.”

Mijn mening
Eerst even het technische deel: Er zitten helaas een hoop spel- en stijlfouten in dit boek. En door de vele witregels, tussen elke alinea, en de niet heel “vertellende” (lastig te omschrijven) schrijfstijl vond ik het boek niet heel erg soepel lezen. Hopelijk kunnen er in een volgende druk wat verbeteringen doorgevoerd worden. Want…
Ik denk echt dat mensen die in eenzelfde soort situatie zitten, of iemand kennen die erin zit en er een beter begrip voor willen krijgen, heel veel steun en herkenning zullen halen uit Nathalies verhaal. Je bent niet alleen, je bent niet de enige. Het is goed dat dit verteld wordt. Niet alle zwangerschappen zijn een roze wolk. Dat heb ik zelf helaas ook ervaren, ook ik had in mijn eerste zwangerschap een voorliggende placenta en veel bloedingen. Het leven van week naar week, mijlpaal naar mijlpaal en alle angsten die erbij kwamen kijken, het kwam door dit boek allemaal weer terug… Nou ben ik ontzettend dankbaar, want ik heb een gezond kindje mogen krijgen.

Het verhaal van Nathalie is ontzettend aangrijpend. Niemand, maar dan ook echt niemand zou ooit zijn kindje moeten mogen verliezen. De emoties van Nathalie komen, extra door de dagboekvorm, keihard binnen en droog heb ik het niet kunnen houden. Wat ontzettend knap en moedig om je verhaal zo te delen. Daar heb ik heel veel bewondering voor.
Lieve Juul, een mooi eerbetoon aan hun lieve Juultje!

Lieve Juul
ISBN 9789402123791 – Uitgever: Brave New Books – 216 pagina’s – Verschenen: december 2014
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

Dit is boek 4/40 voor de leesuitdaging Ik lees Nederlands 2015.

0 thoughts on “Lieve Juul – Nathalie van Stijn

  1. Wat knap dat je hier een recensie van plaatst. kan me voorstellen dat het heel zwaar om te lezen was. Wat een bijzonder verhaal.
    En jammer dat het boek niet een slagje eindredactie heeft gekregen. Het klinkt namelijk als zo’n mooi en puur verhaal dat het dat zeker verdiend had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.