Hotel Kosmos – Yelena Schmitz

We zijn opnieuw naar Hotel Kosmos gekomen omdat we alles hier kennen. (…) We proberen de vakantie van vorig jaar te herhalen.

KORTE INHOUD 
“De elfjarige Maia logeert twee weken in een huisje van vakantiepark Hotel Kosmos. De bowlingbaan hapert en de slagboom is stuk. En ook tussen haar ouders gaat het niet goed, maar daar denkt Maia liever niet over na. Ze trekt eropuit en vindt een meeuw en vijf konijntjes die dringend zorg nodig hebben. Ze beklimt in haar eentje de hoogste  duintop en gaat oneindig vaak van de glijbaan in het zwembad.
En gelukkig is er Troy, de jongen die haar even haar zorgen doet vergeten.”

‘Je geeft het op,’ zegt papa.
Ik weet niet waar ze het over hebben, maar het klinkt niet als iets wat je in één avond kunt oplossen.

MIJN MENING 
Ik kreeg dit kinderboek (9+) als verrassing in de brievenbus (Bedankt Querido! ) en moet heel eerlijk zijn en zeggen dat ik niet meteen helemaal weg was van de omslagafbeelding (niet mijn smaak qua stijl, kan natuurlijk ). Maar: de korte inhoud sprak me wél erg aan en het boek zag er héél erg fijn leesbaar uit bij doorbladeren! Ik ging meteen even rondkijken op Instagram en zag bij de auteur het schilderij van de voorkant aan de muur hangen én las het verhaal erbij: heel bijzonder! En nog bijzonderder als dan tijdens het lezen blijkt dat de afbeelding echt zó pérfect bij het verhaal past…

Mijn gedachten zijn van mij. Mijn mond is een poort, die ik soms beter gesloten hou.

Maia (11) gaat met haar vader en moeder op vakantie. Ze gaan twee weken naar Hotel Kosmos, hetzelfde bungalowpark als vorig jaar. En ze proberen heel hard de sfeer van toen weer te pakken te krijgen, maar het wil niet helemaal lukken. Niet alleen het vakantiepark vertoont steeds meer gebreken, ook het huwelijk van Maia’s ouders is absoluut niet meer wat het was.
Maia probeert er maar niet teveel bij na te denken – want dan wordt het te echt – en zoekt afleiding in het zorgen voor zieke konijntjes en een kleine meeuw én in optrekken met anderen, zoals de lieve parkwachter Hugo en haar leuke buurjongen Troy (die wél een gezellige familie heeft)…

Ik ga dicht bij haar zitten.
En wil haar vragen of ze samen zullen blijven.
Maar dat kun je beter niet doen. Als je iets hardop zegt, is het waar.

Het verhaal leest, zoals ik al dacht te zien, echt héérlijk weg! Soepeltjes, vlot, korte hoofdstukken (hou ik enorm van!), mooie zinnen…   Ik had nog meer quotes genoteerd dan ik nu deel in deze blog, moest keuzes maken!
Ik werd ook van begin tot eind helemaal gegrepen door het verhaal van de 11-jarige Maia. Ik leefde enorm mee met dit meisje, in wiens (gedachten)wereld je meegenomen wordt. Ze probeert het fijn te hebben op dat vakantiepark, maar merkt ook wel dat het geheel barstjes vertoont, en niet alleen het verouderde park, ook tussen haar ouders… Maar misschien als ze er niet teveel aandacht aan geeft, dan?? Gelukkig zijn daar al die lieve mensen, zodat ze toch niet helemaal alleen is (met haar denkbeeldige broer Pluto, waar ze af en toe tegen praat). Zoals lieve parkwachter Hugo, die ook wel ziet dat het meisje het moeilijk heeft, en knappe buurjongen Troy, met zijn gezellige ouders en 5 broertjes en 1 zusje, die haar afleiding bezorgt (en vlinders ).
Je vliegt door dit pakkende, lieve verhaal heen! Mooi hoe het ondanks het grote onderwerp (scheiden/ afscheid nemen van het oude) toch een klein verhaal blijft. Warm, lief, een tikje verdrietig… Heel erg mooi! Ik heb het boek in één ruk gelezen en er enorm van genoten.

Ik hoor een deur dichtslaan.
Ik doe alsof ik niets gehoord heb.
Alsof het geluiden op een andere frequentie zijn.
Alsof ik van een andere planeet ben.
Een andere kosmos. 

Hotel Kosmos 
ISBN 9789045130248 – Uitgeverij: Querido – 104 pagina’s – Verschenen: juni 2024 – Leeftijd: 9+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.