Wat heb ik gedaan? – Amanda Prowse

Wat heb ik gedaan
Samenvatting
“Ik zal alle stukjes verzamelen die jij hebt weggehakt, verstopt in laden, onder de mat geveegd en achter kussens geschoven en ik zal mezelf weer opbouwen. Ik zal al die dingen doen die ik ooit heb willen doen. Alle dromen die ik ooit heb gekoesterd voor je mij kapot maakte, zal ik proberen waar te maken.”

Kathryns leven lijkt zo perfect; een knappe en sociale echtgenoot, twee bloedjes van kinderen, een comfortabel leventje… Maar Kathryn zit al jaren gevangen in een nachtmerrie. Ze heeft het uit liefde voor haar kinderen al die tijd volgehouden, maar nu is de maat echt vol. Kathryn maakt persoonlijk een einde aan haar nachtmerrie.
Nu zit Kate, zoals Kathryn voor haar huwelijk heette en hoe ze zich nu weer noemt, in de vrouwengevangenis. Haar kinderen willen haar niet zien of spreken en Kates hart is letterlijk gebroken. Toch weet ze als ze vrijkomt weer een leven op te bouwen. Ze richt een huis op voor jonge vrouwen met problemen en doet er alles aan om ze te helpen hun leven weer op de rit te krijgen en gelukkig te worden. Maar zal Kate ooit echt weer gelukkig worden? Is het het allemaal waard geweest nu ze haar kinderen niet meer ziet?

Auteur
“Amanda Prowse woont in het zuiden van Engeland met haar man en twee zonen. Al haar verschenen boeken behoren tot haar ‘No Greater Love serie.’ Allen bevatten een hedendaags liefdesverhaal, vrouwen zijn altijd de hoofdpersonen in het verhaal en zijn bevinden zich ‘in extraordinary situations for love’.  Amanda Prowse’s ambitie is verhalen te schrijven die de lezers weerhoudt het slaapkamerlampje uit te doen; het neerzetten van verhaallijnen en hoofdpersonen die de lezer in iedere stap wil volgen en het onmogelijk wordt een ander verhaal te lezen voordat de herinnering aan haar verhaal enigszins vermindert.”

Mijn mening
In Wat heb ik gedaan? verspringt de tijd van 10 jaar geleden, het moment van het heft in eigen hand nemen, naar langzaam steeds meer in het heden, waardoor je langzaam een steeds beter beeld krijgt bij wat Kate gedaan heeft en waarom en hoe ze in de jaren erna haar leven weer probeert op te bouwen.
Dit boek leest als een trein en boeide me van begin tot eind. Wat Kate al die jaren is aangedaan is gewoonweg gruwelijk en stiekem snap je heel goed waarom ze gedaan heeft wat ze deed 10 jaar geleden. De auteur heeft de strijd die Kate levert om weer een beetje geluk te vinden heel mooi neergezet. Je leeft ontzettend mee met haar en je hart breekt een beetje mee op de momenten dat ze aan haar kinderen denkt.
Wat heb ik gedaan? is aan de ene kant heel andere, stevigere, koek dan het wat luchtigere Een beetje liefde dat ik laatst van Amanda Prowse las, maar aan de andere kant gaat ook dit verhaal in de basis weer over de kracht van liefde.
Ik wil absoluut meer van deze auteur gaan lezen. Haar eerste twee in Nederland verschenen boeken zijn in ieder geval allebei dikke aanraders!

PS: Er staan ook wat leuke uitspraken over boeken en lezen in dit boek, zoals:
“Maar dat is het leuke aan boeken: ze zijn niet één keer hetzelfde als je ze weer leest. Elke keer dat ik dit verhaal lees, zie ik iets anders voor me, leer iets nieuws en het einde is altijd een beetje een verrassing voor me. Het is alsof je naar een bepaalde bestemming reist, maar elke keer een andere route erheen neemt.”

Wat heb ik gedaan?
ISBN 9789402600179 – Uitgever: Aerial Media Company – 368 pagina’s – Verschenen: november 2014 – Originele titel: What have I done? – Vertaald door: Suzanne Braam
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.