Het schandaal van Venetië – Jonathan Holt

Het schandaal van Venetië
Samenvatting
“Ze hoorde deuren dichtslaan en voelde dat het busje begon te rijden. Het had alles bij elkaar niet meer dan dertig seconden geduurd.
Een hand duwde haar neer en een mannenstem sprak vlak bij haar oor. […] ‘Blijf stilliggen Mia. Als je stil blijft liggen, beloof ik je dat je niets zal overkomen.’”

Mia, de 16-jarige dochter van de in Vicenza, Italië, gestationeerde Amerikaanse militair majoor Elston wordt uit een swingersclub waar ze stiekem was ontvoerd. In video’s die via de website Carnivia.com naar buiten gebracht worden is te zien dat Mia behandeld wordt naar omstreden richtlijnen uit een CIA uitleveringsprogramma. Volgens de CIA is het geen martelmethode, maar als je ziet wat er met Mia gebeurt is dat maar de vraag… De ontvoerders zeggen een referendum over de bouw van de militaire basis in Vicenza en de aanwezigheid van vele Amerikaanse militairen in Italië te willen.
Kat Tapo van de carabinieri en Holly Boland, een Amerikaanse militair, werken samen aan de verdwijningszaak.

“Maar ik heb gemerkt dat in Italië de geheimen van het verleden op de een of andere manier vaak de problemen van het heden worden.”

Op hetzelfde moment wordt er op de bouwplaats van de militaire basis in Vicenza een skelet opgegraven. Kolonel Aldo Piola wordt erheen gestuurd om te achterhalen of de menselijke resten met opzet op de bouwplaats zijn neergelegd om de bouw tegen te houden. Er is namelijk veel tegenstand van de Italiaanse bevolking.
Het skelet blijkt van een communistische partizaan te zijn die verdween aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Aangezien het een oorlogsmisdaad betreft is de zaak niet verjaard en moet er dus achterhaald worden wie de moordenaar is geweest. En ook deze zaak lijkt met de CIA te maken te hebben…

De wegen van Kat Tapo en Aldo Piola kruizen elkaar weer in dit tweede deel van de Carnivia trilogie. En uiteraard speelt Carnivia.com, de digitale spiegelversie van Venetië, weer een grote rol in het spannende verhaal.

“’Mensen praten eigenlijk niet over hun Carnivia-account. Maar iedereen heeft er één. Het is als een verboden pleziertje.’
Een verboden pleziertje dat geëxploiteerd kan worden door criminelen, dacht Piola. Hoe kon je nu een stad controleren waarin niemand een naam of een gezicht had? Hoe kon je misdrijven oplossen die de grenzen van het fysieke en het digitale overstegen?”

Auteur
“Jonathan Holt (1963)studeerde Engelse literatuur en woont in Londen. Hij is de creative director van het grootste reclamebureau in Engeland. Hij reist veel in Italië en is dol op de taal, de mensen en de keuken. Zijn debuutthriller Het Labyrint van Venetië is het eerste deel van de Carnivia-trilogie, Het schandaal van Venetië is het tweede deel.”

Mijn mening
Ik heb dit boek gelezen voor Boekreviews.nl, dus als je wilt weten wat ik ervan vond klik je hier.

Het schandaal van Venetië
ISBN 9789021808635 – Uitgever: L.S. Amsterdam – 416 pagina’s – Verschenen: oktober 2014 – Originele titel: The abduction – Vertaald door: Lara Visser – Deel 2 van de Carnivia trilogie
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

One thought on “Het schandaal van Venetië – Jonathan Holt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.