Dansen met herinneringen – Martin Gijzemijter

Dansen met herinneringen
ISBN 9789085673972
Uitgever: FC Klap
234 pagina’s
Verschenen: mei 2014

Achterflap:

“Wie zegt dat de dood het einde is?

John zou er alles voor geven om de liefde van zijn leven nog één keer te kunnen zien. Opeens wordt zijn wens op onverklaarbare wijze werkelijkheid: Mary, de vrouw van wie hij jaren geleden voor eeuwig afscheid had moeten nemen, is terug in zijn leven. Maar hoe? En vooral: waarom? Al snel komt John tot een pijnlijke ontdekking: Mary zit in de problemen. In een race tegen de klok moet hij antwoord zien te vinden op de vragen die alles met elkaar verbinden. Kan hij Mary helpen? Is het allemaal echt? En wie is toch die geheimzinnige Tucker, die alles in werking heeft gezet? Op zoek naar zichzelf en de waarheid raakt John verwikkeld in een bijzonder avontuur, waarin liefde en opoffering voor hem een nieuwe betekenis krijgen. Mét zijn Mary. Voorgoed. Of toch niet?“

Recensie:

Martin Gijzemijter schreef deze roman voor zijn vader om hem te helpen bij het verlies van zijn vrouw. Door hem nog één avontuur te laten beleven met zijn vrouw.

“Het begon allemaal met kanker. Of eigenlijk was het kanker waarmee het allemaal eindigde.”

In 2004 heeft John na een kort ziekbed zijn vrouw Mary verloren aan kanker. Sindsdien leeft hij als een schim. Hij is een gebroken man zo zonder zijn grote liefde, niks en niemand kan hem nog schelen. Hij leeft op water, melk en brood en gaat alleen de deur uit voor die karige boodschappen.

“Ik ben God, maar jij mag me Tucker noemen.”

Op een avond in het heden, 2009, wordt er aangeklopt en staat er een vriendelijk ogende man voor de deur. Hij heeft eten bij zich en nodigt zichzelf bij John uit. Hij zegt God te zijn, maar John mag hem Tucker noemen. John weet niet zo goed wat hij met de man aan moet, maar ze raken aan de praat en voor het eerst in vijf jaar weet iemand een gat in de muur te slaan die John om zich heen heeft gebouwd.
De dag na zijn etentje met Tucker moet John de deur wel uit om boodschappen te halen, aangezien Tucker zijn koelkast leeggehaald heeft. Als John dan bij de oude en leegstaande bloemenzaak van zijn vrouw terechtkomt ziet hij daar Mary. Maar het lukt hem niet om contact met haar te krijgen. Wel krijgt hij door dat ze in de problemen zit. Kan hij iets voor haar betekenen? En waarom is zijn vrouw op deze manier terug in zijn leven?

“Dit was waar hij van had gedroomd, maar op deze manier was het absoluut niet wat hij wilde. De Mary die hij door het raam zag, leek in niets op de vrouw die hij al die jaren had moeten missen.”

Dansen met herinneringen is een prachtig en emotioneel verhaal over het helingsproces van een gebroken man die alleen is achtergebleven na de dood van zijn grote liefde. Martin Gijzemijter heeft een fijne vlotte en beeldende schrijfstijl waardoor je door blijft lezen en het verhaal echt tot leven komt. Je krijgt een zeer compleet beeld van de hoofdpersoon doordat heden en verleden afgewisseld worden.
Dansen met herinneringen is een verhaal over leven en dood, intense liefde, rouw en bitterzoete herinneringen. Het leest als een soort sprookje, magisch en toch triest.
Ik ben echt door dit verhaal geraakt en denk dat Martin absoluut een prachtig cadeau voor zijn vader en eerbetoon aan zijn moeder geschreven heeft.

9 thoughts on “Dansen met herinneringen – Martin Gijzemijter

  1. Ik heb het boek gekocht en gisteren binnen gekregen dus ga het zeker gauw lezen. Lijkt me een prachtig boek en jouw recensie heb ik ook gelezen en hoop dat ik ook door het verhaal geraakt zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.