Ijskoud – Corine Hartman

Ijskoud
ISBN 9789045205779
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
320 pagina’s
Verschenen: oktober 2014
Deel 4 in de Jessica Haider-serie

Achterflap:

Wordt gerechtigheid bijzaak, als het leven van een dierbare op het spel staat?

Na de rigoureuze afrekening met een deel van haar verleden in Zielloos krijgt Jessy in IJskoud, het vierde deel van de Haider-serie, haar volgende opdracht van Saligia. De onorthodoxe rechercheur moet infiltreren in Corail, een bedrijf dat zich specialiseert in cryonisme, een wetenschappelijk experiment waarbij mensen die klinisch dood zijn worden ingevroren. Ze krijgt deze opdracht direct van Sir Ryan, de oprichter van Saligia. Hij veroordeelt cryonisme als duivels werk, en Corail blijkt na onderzoek nog veel helser dan Jessy in haar wildste dromen had kunnen bedenken.

De moordzaak waar Jessy in haar functie als politierechercheur op gezet wordt, vraagt daarnaast uitzonderlijk veel van haar. Een mediamagnaat wordt in zijn eigen huis in Meerssen op brute wijze vermoord, zijn vrouw mishandeld en voor dood achtergelaten. Jessy komt dan voor een vreselijk dilemma te staan: ze moet kiezen tussen twee kwaden, waarbij ze de demonen uit haar eigen verleden niet meer kan ontwijken.” 

Eerder schreef Corine Hartman Bloedlijn, Glashard en Zielloos over de eigenzinnige Jessica Haider. Dit is het vierde deel in deze bloedstollende thrillerreeks.

Recensie:

In het vorige deel, Zielloos, heeft Jessica Haider een geliefde om moeten leggen in opdracht van Saligia, het geheime elitekorps waar ze lid van is. Zijn dochter heeft ze ondergebracht bij haar ex Marc, in Schotland.
Ook is ze erachter gekomen dat ze vroeger mishandeld is door een oom, doordat zijn zoon haar een brief gegeven heeft van zijn overleden moeder.
Dit alles heeft er samen met de dood van een collega voor gezorgd dat Jessy weer flink naar de coke greep en er bijna aan onderdoor gegaan is. Maar na een paar weken in een afkickkliniek is ze nu clean en weer klaar om aan het werk te gaan.

“Hoop doet leven? Mogelijk. Wraaklust doet leven? Absoluut.”

Naast de zaak van een overval op een mediamagnaat en zijn vrouw, waarbij hij doodgeschoten en zij zwaargewond is geraakt, waar Jessy op gezet is duikt ze ook het verleden in. Ze wil zich meer kunnen herinneren van wat de broer van haar vader haar al die jaren geleden heeft aangedaan. En ze wil wraak nemen. Saligia gaat ervoor zorgen dat haar oom naar haar toe gebracht wordt.
Als ze een insluiper in haar huis betrapt en later achtervolgd wordt door twee mannen, vraagt ze zich af wie er achter haar aan zit. Gaat Saligia haar gangen na of heeft haar oom mannetjes op haar gezet?

“Wil elk mens als het er echt op aankomt niet langer leven, desnoods ten koste van een ander?”

Van de oprichter van Saligia, Sir Ryan, krijgt Jessy de opdracht te infiltreren in Corail, een hightechbedrijf in cryonisme. De gang van zaken daar blijkt niet geheel zuiver, ze maken flink misbruik van het vertrouwen van hun cliënten onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Maar ook de motieven van Sir Ryan blijken dubbel te zijn, hij heeft wat nodig van Corail en aarzelt daarbij niet om Jessy onder druk te zetten.
Jessy weet niet meer wie ze kan vertrouwen en zoals al eerder gebeurd is neemt ze het hef in eigen hand en doet ze dat op haar geheel eigen onconventionele wijze. Maar maakt ze er dit keer op het werk en privé niet een te groot potje van?

Ijskoud is weer een echte Jessy Haider; keihard, gruwelijk en onconventioneel. De wegen van Jessy lijken soms ondoorgrondelijk, maar je kunt niet anders dan gefascineerd zijn door deze blonde, langbenige wraakgodin. Erg fijn dat het boek begint met een korte samenvatting van wat er in de voorgaande boeken gebeurd is, zo ben je weer goed opgewarmd voor wat er komen gaat. En wow wat een verhaal, een verhaal waar letterlijk de rillingen bij over je rug lopen. Een verhaal wat je aan het denken zet; heeft een mens het recht om te beslissen over het lot van een ander mens? Niet alleen Jessica die afrekent met mensen die het volgens haar verdienen, maar ook de wetenschappers van Corail die mensen invriezen en beloven dat ze over een aantal decennia weer tot leven gewekt zullen worden. Als je maar rijk genoeg bent om een plekje in de vriezer te kopen…
We hebben Jessica weer wat beter leren kennen, maar net als aan het einde van de andere boeken blijf je ook nog steeds met vragen zitten. En door een wederom zeer verrassend einde verlang je meteen naar het volgende deel in deze huiveringwekkende serie. Er zit niks anders op dan weer vol (on)geduld af te wachten…

7 thoughts on “Ijskoud – Corine Hartman

  1. Oef, ik moet toch echt eens verder in deze reeks! Deel 2 ligt nog steeds op me te wachten 😉 Deze klinkt erg fijn, maar….er zaten spoilers in je recensie, voor mij als niet-gevorderde in de Jessica Haider-reeks 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.