De mannenmaker – Petra Kruijt

De mannenmaker
ISBN 9789401900829
Uitgever: Zomer & Keuning
255 pagina’s
Verschenen: juni 2013

“De mannenmaker heeft geen relaties, maar projecten: ieder halfjaar pikt ze een kansloze man op met de bedoeling hem te transformeren tot een gewild exemplaar. Dat is haar al meer dan twintig keer gelukt, maar nu kan ze ineens geen man meer vinden. Is de vijver leeg aan het raken, is ze te kritisch geworden, of is er meer aan de hand?

Petra Kruijt (1987) is behalve auteur ook journalist en redacteur. Haar fantasiefabriek draait overuren, ze vliegt het liefst zo veel en ver mogelijk (inspiratie!) en ze heeft over ongeveer alles een mening. De mannenmaker is Kruijts vijfde chicklit in vier jaar.

“Ik ben de mannenmaker… Je zou me ook een wereldverbeteraar kunnen noemen. Ik pik elk halfjaar een kansloze man op en transformeer hem tot een gewild exemplaar. Ik laat hem nieuwe kleding kopen, leer hem wat een relatie inhoudt, zorg voor een boost in zelfvertrouwen en neem zijn maagdelijkheid weg. Na mij is elke man klaar voor de veeleisende markt van tegenwoordig.”

De mannenmaker (pas laat in het boek kom je erachter wat haar naam is, tot die tijd wordt het knap omzeild) pikt ieder halfjaar een nieuw project op: een kansloze, sociaal onbeholpen man die zij gaat klaarstomen voor de relatiemarkt. Uiteraard weet de desbetreffende man nergens van en denkt hij gewoon enorm geluk te hebben dat zo’n leuke vrouw op hem valt. Na zes maanden bijschaven komt dan altijd weer het moment om de relatie te beëindigen en na een korte pauze weer op zoek te gaan naar een nieuw project.
Maar na haar laatste project, Freek, dat ook nog eens langer duurde dan de zes maanden die ze zichzelf ervoor geeft, heeft De mannenmaker moeite om een nieuw project te vinden. Ze gaat zelfs voor het eerst in haar “carrière” de fout in en heeft te laat door dat ze een getrouwd exemplaar probeert te strikken. Is ze de kunst van het “mannen maken” aan het verleren? Zijn er geen exemplaren meer die haar hulp nodig hebben? Wat is er aan de hand?

De mannenmaker is een bijzonder verhaal, waar ik even in moest komen. Ik had een beetje medelijden met de mannen in het boek, dat ze zo gebruikt werden terwijl hun gevoelens oprecht waren. Het gaf me soms een gevoel van plaatsvervangende schaamte om te lezen waar De mannenmaker mee bezig was. De hoofdpersoon roept in eerste instantie niet echt sympathie bij je op; ze is erg arrogant en ziet zichzelf als een enorme weldoener.
Toch is het een intrigerend verhaal en wilde ik door blijven lezen, wat niet moeilijk was door de heerlijk vlot leesbare schrijfstijl van Petra Kruijt en de humor die er in het boek zit. Kennelijk hoef je de hoofdpersoon van een boek niet aardig te vinden om toch door te willen lezen en het verhaal wel heel leuk te vinden!
De mannenmaker is een heerlijke originele Chicklit die ik zo als romcom voor me zie op het witte doek. Na het laatste hoofdstuk heb ik het boek dan ook met een big smile dichtgeklapt.

Follow my blog with Bloglovin

5 thoughts on “De mannenmaker – Petra Kruijt

  1. Mooi geschreven Judith! Je leeft je helemaal in het boek in dat voel ik aan je schrijfstijl. Ik krijg gelijk een glimlach op m’n gezicht als ik de recensie lees.. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.