Engelen van sneeuw – James Thompson

Engelen van sneeuw
ISBN 9789045202785
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
288 pagina’s
Verschenen: december 2012
Originele titel: Snow angels
Deel 1 van de Inspecteur Vaara-serie

“Kaamos: de periode vlak voor Kerst, de meest sombere tijd van het jaar in Fins Lapland. De niet-aflatende duisternis en extreme kou boven de Noordpool zorgen ervoor dat iedereen een beetje buiten zichzelf raakt… misschien wel net genoeg om een moord te plegen.

Een knappe Somalische immigrante wordt dood gevonden midden in een besneeuwd veld, haar lichaam is op gruwelijke wijze verminkt en er staat een racistische spreuk in haar borst gekerfd. Aan het hoofd van het onderzoek staat Kari Vaara, hoofdinspecteur van het plaatselijke politiekorps.

Vaara, eens een gelauwerd agent is in de grote stad, heeft zich teruggetrokken in zijn geboortedorp om oude wonden te laten helen, maar ziet zich nu voor de zware taak geplaatst om zonder hulp van buitenaf deze zaak op te lossen.

James Thompson, geboren en getogen in het oosten van Kentucky, is al ruim tien jaar in Finland en woont tegenwoordig in Helsinki. Voordat hij zich fulltime op het schrijven stortte heeft hij Fins gestudeerd, waar hij nu vloeiend in is, heeft hij gewerkt als barman, fotograaf, handelaar in zeldzame munten en militair.

Het is Kaamos, de donkere periode voor Kerst, als het lichaam van een Somalische immigrante en actrice gevonden wordt in de buurt van een rendierfarm in Fins Lapland. Het lichaam is gruwelijk verminkt en de racistische spreuk op haar borst lijkt te wijzen op een hate-crime.
Inspecteur Kari Vaara leidt het onderzoek. Het is moeilijk werken onder de barre omstandigheden van de Finse winter en hij wordt flink onder druk gezet door zijn meerdere en door de vader van het slachtoffer. Ook is zijn zwangere vrouw, een Amerikaanse, niet gelukkig meer in Finland, wat tot spanningen leidt.
Het slachtoffer blijkt een losbandig leven geleid te hebben en heeft vele sekspartners gehad. Een deel van de onderzoeksresultaten leidt naar de man voor wie Vaara’s ex hem jaren geleden verlaten heeft en Vaara wordt geconfronteerd met zijn verleden. Dan blijkt ook nog dat een collega er ongemerkt bij betrokken is geraakt. De verdachten lijken zich op te stapelen…
Kan Vaara nog wel objectief blijven en kan hij deze zaak wel aan?

Als je plannen hebt om naar Finland op vakantie te gaan moet je dit boek niet lezen, het beeld wat geschetst wordt van het land en de bewoners is al net zo somber en duister als de Kaamos.
Het boek zit vol met merkwaardige personages; een schizofreen, een anorexia-patiënte, een stomme vrouw, een pedofiel… En dat allemaal in één dorp. Ook grijpen bijna alle mannen naar de drank om de grimmige en koude periode door te komen, wat ervoor zorgt dat er niet veel voor nodig is om elkaar te lijf te gaan.

Toch leest het boek lekker weg en word je wel meegetrokken in die duistere wereld. De personages zijn goed neergezet; je leert de spoken uit het verleden van Vaara kennen, je voelt mee met zijn zwangere vrouw die zich staande moet houden in die vreemde wereld en het verbaast je ook eigenlijk niet dat iedereen in zo’n omgeving wel een beetje krankzinnig wordt.

Engelen van sneeuw is een spannend en duister boek wat zich door de locatie waar het zich afspeelt denk ik wel onderscheidt van andere Scandinavische thrillers.

Follow my blog with Bloglovin

3 thoughts on “Engelen van sneeuw – James Thompson

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.