“Voor Amerikanen is zij wellicht de bekendste figuur uit de middeleeuwen en voor Europeanen is zij in ieder geval de beroemdste vrouw uit dat tijdperk. Toch weten weinig mensen meer over haar dan zij hebben gezien in films.”
“In de Middeleeuwen deed een legende de ronde dat een maagd de Fransen zou redden. In 1429 was ze er eindelijk: Jeanne d’Arc. Ze vijzelde het moreel op, hielp de Engelsen verdrijven en werd een nationale heldin. Zes eeuwen later spreekt Jeanne nog steeds tot de verbeelding.
Het plattelandsmeisje dat legeraanvoerder werd, de Franse koning Karel op de troon bracht en op negentienjarige leeftijd als heks werd verbrand, groeide al bij leven uit tot een legende. De charismatische boerendochter had een uitzonderlijk militair talent. Ze bad en biechtte, maar was een zelfverzekerde commandant die meevocht met haar troepen. ‘Ga dapper, ’ was haar motto, en met haar vastberadenheid wist ze de loop van de Franse geschiedenis te veranderen.”
“Dit boek gaat over haar leven en haar dood. De waarheid van het verhaal van Jeanne mag dan vreemder zijn dan fictie, ze is ook veel interessanter.”
Auteur
“Historicus Larissa Juliet Taylor – mediëvist en gespecialiseerd in het Franse katholicisme – gaat terug naar de wereld waarin Jeanne leefde en schetst het portret van een vastberaden jong meisje, dat precies wist wat ze wilde en een koning overtuigde van haar gelijk.”
Mijn mening
Ik ben al heel lang gefascineerd door de historische figuur Jeanne d’Arc, heb jaren geleden genoten van de historische jeugdroman Jehanne van Simone van der Vlugt, heb vele biografieën verslonden, allerlei films gekeken, heb mijn ouders overgehaald een “In de voetsporen van Jeanne” vakantie in Frankrijk te doen en heb in 6 VWO mijn profielwerkstuk over haar geschreven (een 9!).
Nu kennen de meeste mensen haar wel van naam en misschien ook wel van de beelden in de Franse kerken. Voor de meesten is ze niet meer dan een Franse heilige. Meer een mythe dan een mens. Voor mij is ze altijd een mens van vlees en bloed geweest. En dat maakt dat ik dit boek van Larissa Juliet Taylor dan ook met veel genoegen gelezen heb. Zij schetst namelijk, aan de hand van vele betrouwbare historische bronnen, een zeer realistisch beeld van de tijden waarin Jeanne leefde en van de mens, het meisje, Jeanne d’Arc. Niet van de heilige, maar van de “zeer menselijke jonge vrouw”. Een meisje met een sterk geloof en met een sterke wil. Het meisje dat daadwerkelijk zij aan zij met “haar” leger gestreden heeft en een kentering heeft veroorzaakt in de Franse geschiedenis. Het meisje dat op 30 mei 1431 op de brandstapel in Rouen aan haar einde kwam, verbrand als heks…
Jeanne d’Arc is een prachtig, luxe naslagwerk – helaas zonder illustraties – in toegankelijke taal geschreven, waarin de 100-jarige oorlog en Jeanne d’Arc echt tot leven komen. De tijdslijn en de verschillende bijlagen achter in het boek, o.a. een lijst met de belangrijkste personages, zorgen ervoor dat je de weg niet kwijtraakt in het verhaal waar vele gebeurtenissen en namen voorbijkomen.
Wil je meer te weten komen over het meisje achter de mythe, dan is dit boek een echte aanrader. Niet eerder las ik zo’n heldere biografie van Jeanne d’Arc.
P.s.: Op de site van Historisch Nieuwsblad staat een hele mooie Jeanne d’Arc themapagina.
Jeanne d’Arc
ISBN 9789085714712 – Uitgever: Historisch Nieuwsblad – 352 pagina’s – Verschenen: februari 2015 – Originele titel: The Virgin Warrior. The life and death of Joan of Arc – Vertaald door: Rob Hartmans
Je maakt me nieuwsgierig! Ik ben net als jij altijd gefascineerd geweest door Jeanne d’Arc. Ik weet nog goed dat we ooit op vakantie waren in de buurt van haar geboortedorp en dat ik daar per sé naar toe wilde – ook al was er niets te beleven. Dit boek ga ik de volgende keer in de bieb zeker opzoeken, net als die van Simone van der Vlugt, bedankt voor de tips!
Wat ontzettend leuk om te horen! Toch had het wat speciaals om in haar geboortedorp en huis te zijn vind je niet? Soort magie 🙂 Veel leesplezier alvast!