Arthur: Koning voor altijd – Kevin Crossley-Holland

We hebben allemaal een droom nodig die ons pad door deze donkere wereld verlicht.

Korte inhoud 
“Laat je betoveren door de Arthurlegende in deze meesterlijke hervertelling: van Arthurs kindertijd tot zijn laatste gevecht als Koning. De tijdloze verhalen over het zwaard in de steen, de queestes van de Ridders van de Ronde Tafel en de magie van Merlijn vloeien op adembenemende wijze uit de pen van de veelbekroonde auteur Kevin Crossley-Holland.”

WIE DIT ZWAARD UIT
DEZE STEEN EN DIT AAMBEELD TREKT
IS DE WETTIGE WARE KONING
VAN HEEL ENGELAND

Mijn mening 
Ik hou heel erg van Arthur-verhalen, ik ben echt al van jongs af aan gefascineerd door de legenden. Van Kevin Crossley-Holland las ik lang geleden al eens de Arthur-trilogie en die vond ik heel erg fijn, dus ik was heel benieuwd naar dit boek!

In dit boek volgen we Arthur vanaf zijn jeugd, wanneer hij als baby door magiër Merlijn bij Sir Ector en Lady Margery wordt gebracht en door hen opgevoed wordt als hun eigen zoon, samen met hun zoontje Kay (dan bijna 2),  en ze opgeleid worden tot schildknaap, naar het moment dat Arthur als tiener het zwaard uit de steen trekt en de wettige ware koning van heel Engeland blijkt te zijn. Dan wordt hij Koning Arthur en leren we zijn ridders van de Ronde Tafel kennen en de zeven proeven, zeven queesten, waarvoor ze moeten slagen om eeuwige roem te vergaren. De Proef van Vriendschap en Moed, Liefde, Eer, Magie, de Zoektocht naar de Heilige Graal, Toewijding en Loyaliteit en de Proef van de Bloedband… En tot slot lezen we over Arthurs ‘einde’ (want: zijn verhalen zijn onsterfelijk!).

En onder het oog van een stuk of zes nieuwsgierige duiven en een paar hazen greep hij naar het blinkende zwaard. Hij omklemde het gevest. En met een krachtige, zelfverzekerde beweging trok hij het uit het aambeeld.

Het boek ziet er prachtig uit en leest heel fijn weg (Lemniscaat heeft zo’n fijn lettertype!), maar ik moet wel eerlijk bekennen dat het boek me minder betoverde dan ik had gehoopt…  Het levensverhaal van Arthur is wel erg beknopt neergezet, waardoor het voor mijn gevoel echt wat té vlot ging af en toe en ik een fijne overgang naar de volgende stap in het verhaal miste en het hier en daar wat vaag bleef.
Feit blijft dat het een indrukwekkend verhaal is, fijn sprookjesachtig, met thema’s als ridderlijkheid, loyaliteit, eer, magie en liefde, die allemaal uitvoerig aan bod komen. Kevin Crossley-Holland kan ook zeker fijn vertellen en het las dus ook wel heel fijn vlot, daarom heb ik het boek ook gewoon uitgelezen, maar ik werd helaas niet helemaal gegrepen…
Ik denk dat het boek voor mij twee keer zo dik had mogen zijn, dat er dan meer ruimte was geweest voor het grootse verhaal.

‘… mijn droom is dat in de jaren en eeuwen die na ons komen over deze Ronde Tafel zal worden gepraat. Dat we bekend zullen blijven staan als het grootste ridderverbond aller tijden.’ 

Arthur: Koning voor altijd 
ISBN 9789047714651 – Uitgeverij Lemniscaat – 206 pagina’s – Verschenen: november 2022 – Vertaald door: Margaretha van Andel – Leeftijd: 13+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.