What the h@ck! – Maria Genova

Opeens verschijnt er een venster dat hij niet eerder heeft gezien. Het is een doodshoofd met de tekst ‘Je bent gehackt!’ 

Korte inhoud
“Wat doe je als jouw telefoon of laptop gehackt wordt en alles wat je hebt opgeslagen verdwijnt? De 13-jarige André is heel verbaasd en boos als hem dit overkomt. Hij besluit de strijd aan te gaan met de cybercriminelen. Hij bedenkt een game en het anti-hack­platform Hackshield, waarmee hij andere jongeren wil waar­schuwen. Als DarkHacker13 dit ontdekt, valt hij op allerlei ­manieren aan. André komt steeds dieper in de problemen. Iemand verstuurt vanuit zijn naam vervelende berichten en hij wordt zelfs door de politie opgepakt. Hoever durft André te gaan in zijn strijd tegen de kwaadaardige hacker?”

‘Mijn naam is André en dit is mijn eerste vlog. Ik ben net begonnen met een project. Het heet: “What the h@ck!”.

Auteur
“Maria Genova is journalist en schrijver en dé expert op het gebied van online veiligheid.
Met haar debuutroman Communisme, sex en leugens over het leven van gewone mensen achter het IJzeren Gordijn, won ze de De Looier Debutanten Prijs.”
(www.kluitman.nl)

Dat kan niet waar zijn! Allemaal vreemde berichten, van zijn account!

Mijn mening
Dit jeugdboek is een 2-in-1 boek: een kort verhaal en een informatief deel. Leuk gedaan! Zo kun je meteen met hetgeen er voorbijkomt in het verhaal over cybercriminaliteit aan de slag gaan/er meer over leren.

André (13) krijgt op een dag een vreemd bericht op zijn computer: hij is gehackt! Of hij wil betalen in bitcoins, anders wordt zijn computer gewist… Een harde les! Dit gaat hem niet nog eens overkomen; hij besluit als project voor school een website te gaan maken met tips over hoe je je het beste kunt beschermen tegen hackers. Zo kunnen zijn klasgenoten, waaronder Sanne die ook al eens gehackt werd, zich ook beter gaan beschermen. (Vreemd eigenlijk dat ze daar op school helemaal niets over leren!)
Er blijkt een hacker te zijn, DarkHacker13, die totaal niet blij is met André zijn plannetje en hem flink te grazen neemt…

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het verhaal niet heel erg sterk vond, het ging een beetje te vlot allemaal. Maar ik vind het wel heel erg goed dat dit boek er is! Door het verhaal zien jongeren op een laagdrempelige manier wat er onder andere kan gebeuren in hun online leven en dat dat helemaal niet zo moeilijk is, maar ze wel flink in de problemen kan brengen. En door het tweede deel, ‘de website van André’, leren ze hoe ze zich het beste kunnen beschermen tegen cybercriminaliteit. Er staan een hoop nuttige tips in!
Echt een boek om op school te lezen en behandelen, want het is inderdaad vreemd dat er op school zo weinig aandacht aan veilig internetten besteed wordt.

P.S.: Kluitman heeft ook een lesbrief bij dit boek gemaakt, om mee aan de slag te gaan op school: lesbrief.

What the h@ck!
ISBN 9789020622447 – Uitgeverij Kluitman – 128 pagina’s – Verschenen: oktober 2019 – Leeftijd: 10+

[bol_product_links block_id=”bol_5e4d39aba228a_selected-products” products=”9200000114280892,9200000125117676″ name=”what” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “What the h@ck! – Maria Genova

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.