Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data – Barbara De Munnynck & Isabelle Geeraerts

“Zeg, sta je daar nu in je arm te snijden?”
“Ik heb wat bloed nodig om de kleurstoffen te mengen.”
“Smerig, gast. Doe eens normaal en gebruik grotwater of plantensap!” 

KORTE INHOUD 
“Waarom verstopte Cleopatra zich in een tapijt en zat Alexander de Grote in een tentje te huilen? Hoe belandde Marco Polo in de gevangenis en Jeanne d’Arc op de brandstapel? Waarin verschilt de Chinese Muur van de Berlijnse?

Deze wereldgeschiedenis is geen suf lijstje met belangrijke data. Het is een schatkist vol sterke verhalen.

Stroop je mouwen op, grabbel een jaartal uit dit boek en laat je verrassen. Je weet misschien wat er gebeurde in 1492 of 1789. Maar wie maakte er in 1633 de allermoeilijkste beslissing van z’n leven?

Reis mee van de hangende tuinen van Babylon naar de tempels van Angkor Wat en van de donkere tijd van de kruistochten naar de eeuw van de Verlichting. Onderweg ontmoet je bekende figuren zoals Julius Caesar of Napoleon en maak je kennis met fascinerende types als Ana Nzinga en Manuele Sáenz. Het avontuur begint zodra Lucy op twee benen leert lopen en eindigt wanneer Greta Thunberg het woord neemt op de klimaattop.”

Je kunt je voorstellen dat farao Cheops graag opschepte: “Mijn eeuwige rustplaats is groter en mooier dan de jouwe!” Misschien vind jij dat vreemd en denk je: “Nieuwsflash, sukkel: in de graf ben je DOOD.” Maar zo dachten de oude Egyptenaren niet. Zij geloofden dat je met een duur graf vol mooie spullen een vliegende start kreeg in het hiernamaals.

Sommige mannen tonen hun liefde met bloemen, pralines of – waarom niet? – een zelfgeschreven liedje. Nedukadnezar had zo z’n eigen manier. Hij hoopte zijn vrouw te kunnen opbeuren met een bijzondere, hangende tuin.

MIJN MENING 
Toen Barbara De Munnynck (de auteur) mij mailde of ik interesse had in dit boek, was ik zeker meteen geïnteresseerd, want wat ziet dit boek er aansprekend uit! Ik hou van geschiedenis én ik zag dat Jeanne d’Arc erin voorkwam, dat is altijd goed. Heel benieuwd naar de ‘100 grote data’!

In dit boek word je meegenomen op reis door de wereldgeschiedenis aan de hand van, je raadt het al , 100 grote data. Van min 4,6 miljard tot ‘nu’. Bekende en minder bekende gebeurtenissen en personen komen aan bod. Allemaal met een pakkende titel, een leuk verhaal en met extra uitleg (in de kolom). Je kunt het boek doorbladeren en eruit pikken wat je aanspreekt, je kunt op zoek gaan naar de periode waarover je meer wilt weten, maar je kunt natuurlijk ook heerlijk van A tot Z (of eigenlijk van min 4,6 miljard tot nu) genieten van deze reis door de tijd!
Er staat voorin een handige inhoud, het boek is in delen opgesplitst (‘De eerste beschavingen’, ‘De middeleeuwen’, ‘De nieuwe tijd’, etc.) en die beginnen steeds met een tijdlijn, achterin staat een wereldkaart met een aantal van de grote data aangegeven op de bijbehorende plek op de wereld én er staat nog een handig overzicht met ‘rode draden’ en welke data daar dan bij horen (Slavernij/Godsdiensten/Ontdekkingsreizen/etc.). Allerlei handige manieren om te kiezen/zoeken/vinden wat je weten wilt!

Laat je niets wijsmaken. De Honderdjarige Oorlog (1337-1453) duurde met tussenpozen 116 jaar. Gedurende 81 jaar werd er gevochten.

Dit boek ziet er, zoals ik al zei, echt heerlijk aansprekend uit! Kleurrijk en fris, vol leuke en grappige illustraties! En de vele verhalen worden met een lekkere dosis humor verteld, wat mij heel erg aansprak en ik denk de jeugd (10+) ook zeker! Alles wordt echt heel erg leuk beschreven. Boeiende verhalen en anekdotes, en vervolgens leerzame weetjes.
Ik ben gewoon lekker aan het begin begonnen en heb het boek van voor naar achter verslonden. Het is best wel een lekkere dikkerd, maar daar had ik helemaal geen erg in, ik vloog erdoorheen! Echt een onwijs fijne tijdreis heb ik gemaakt! Af en toe met even een stop om op internet nog net even wat meer op te zoeken, want dat doet dit boek namelijk met je: nog méér willen weten! Het prikkelt enorm… (En wat genoot ik ook van de Vlaamse toon in het boek, met mooie woorden als ‘stresserend’, heerlijk.)
Een perfect boek voor de (jonge én oudere) geschiedenisliefhebber! En ook voor de nog-niet-geschiedenisliefhebber, omdat dit prachtboek zéker zal aanspreken én zal smaken naar meer! Ik heb er in ieder geval van gesmuld.

Wie waren de mensen die temidden van die chaos bleven denken: ‘Straks wordt het beter! Dit waait wel weer over.’ Wie besloot er om nog één nachtje te blijven, terwijl alle buren riepen: “Pak je spullen en maak dat je wegkomt!” 

Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data 
ISBN 9789463373340 – Uitgeverij: Pelckmans – 288 pagina’s – Verschenen: februari 2024 – Illustraties: Isabelle Geeraerts – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.