Wie deze mensen, deze speciaal geselecteerde huurders waren? Het waren moeders, vaders en kinderen. Een kleermaakster, een secretaresse, een uitvinder, een dokter, een rechter. O, en ja, eentje was een bookmaker, eentje was een inbreker, eentje was een bommenlegger en eentje was een foutje.
KORTE INHOUD
“Een spannend moordmysterie begint wanneer zestien mensen bij een notaris samenkomen voor het voorlezen van het testament van de steenrijke zakenman Samuel Westing.
Tot hun verbazing blijkt het testament een spel te zijn: de winnaar erft Westings enorme fortuin. Het enige wat ze moeten doen om te winnen, is het antwoord vinden op de vraag: wie van hen heeft Samuel Westing vermoord?
Het spel van Westing is lastig en gevaarlijk: dwars door sneeuwstormen, inbraken en bomaanslagen heen zoeken ze verder. Slechts twee mensen hebben alle aanwijzingen. Een van hen is een erfgenaam van Westing. De ander ben jij!
Een superspannend verhaal voor wie houdt van mysterie, woordspelletjes en raadsels.”
PUNT TWEE. Ik, Samuel W. Westing, zweer hierbij dat ik geen natuurlijke dood gestorven ben. Mijn leven is me afgenomen – door een van jullie!
MIJN MENING
Dit leek me zó’n leuk jeugdboek! Ik hou van moordmysteries! En ik was meteen helemaal weg van de omslagillustratie van Iris van der Veen!
Sunset Towers, een nieuw flatgebouw (op het oosten… geen torens…) van vijf verdiepingen hoog. (Vlak naast het landhuis van Westing, waar het schijnt te spoken…) Zes brieven worden gestuurd naar uitverkoren bewoners. Zes afspraken, zes rondleidingen, zes keer raak! Waarom juist deze mensen?
Deze cafetariahouder (cafetaria in de lobby) en zijn gezin, deze dokter en zijn gezin, deze kleermaakster, deze Chinees-restauranthouder (restaurant op de bovenste verdieping) en zijn gezin, deze rechter, deze onopvallende vrouw??
Niet veel later wordt een deel van de Sunset Towers-bewoners opgeroepen om naar het huis van Westing te komen en te horen wat zijn notaris te zeggen heeft. Of eigenlijk: wat Samuel W. Westing ze te zeggen heeft na zijn dood…
Iemand heeft hem vermoord, iemand van hen! Ze moeten het Spel van Westing spelen en krijgen per koppel (door hem ingedeeld) unieke aanwijzingen. Wie weet het raadsel rondom zijn dood op te lossen? De winnaar wordt de erfgenaam van zijn fortuin…
Het is de start van een roerige zoektocht naar antwoorden, vol list, bedrog en wantrouwen, maar ook met onverwachte vriendschappen!
PUNT ELF. (…) Verder met het spel dus. De oplossing is eenvoudig, als je weet waar je naar zoekt. Maar erfgenamen, opgelet! Wees oplettend!
Sommigen zijn niet wie ze zeggen dat ze zijn, en anderen zijn niet wie ze lijken.
Ik was vanaf het begin van het verhaal enorm geïntrigeerd. Wát is er met dat flatgebouw, met die bewoners, met dat huis van Westing? Waarom zijn deze mensen gekozen om in Sunset Towers te wonen? Dan wordt Samuel W. Westing, die al 15 jaar niet gezien is, dood aangetroffen in zijn ‘verlaten’ landhuis, en blijkt een groot deel van de bewoners van het flatgebouw een mogelijke erfgenaam van hem te zijn… Wat is hun connectie met Sam Westing?
Je leert de bewoners kennen, die ieder zo hun geheimen blijken te hebben. Er zijn onwijze onderlinge spanningen, want er is een moordenaar onder hen én ze willen elkaars aanwijzingen te pakken zien te krijgen. Aanwijzingen die helemaal nergens op lijken te slaan, maar misschien sámen wel tot een oplossing leiden?? Wie kun je vertrouwen? Wie toont zijn ware gezicht? Is er écht een moordenaar onder de bewoners, onder de ‘erfgenamen’?
Het spel: een doortrapt, verdeeldheid zaaiend spelletje van Westing. Hoeveel angst en achterdocht hij de spelers ook inboezemde, Sam Westing wist dat hebzucht ervoor zou zorgen dat ze het spel bleven spelen, tot de ‘moordenaar’ werd gepakt. En bestraft.
Het is een heerlijk meeslepende speurtocht, met soms de meest absurde ideeën om tot de oplossing te komen. De personages zijn stuk voor stuk intrigerend en er zitten behoorlijke fanatiekelingen tussen (Turtle Wexler, die iedereen die aan haar vlecht zit tegen zijn schenen schopt…). Er zit heerlijk veel humor in het verhaal, lekkere spanning en fijne verrassende wendingen. Een lekker moordmysterie, wel hier en daar wat vaag, maar vooral gewoon heel erg vermakelijk! Of het echt al vanaf 10 jaar leesbaar is, weet ik niet, ik denk wel ietsje ouder nog om het verhaal echt goed te kunnen volgen. Maar dan heb je wel een heel leuk jeugdboek in handen, met een heerlijk mysterieuze puzzeltocht!
(Leuk ook dat nawoord van Ionica Smeets over deze klassieker uit 1978 die nog nooit in het Nederlands vertaald werd, en over het puzzelen met het vertalen van de puzzel!)
Een van hen was een moordenaar, dachten ze, een van hen was een bommenlegger en een van hen was een dief. Maar wie was wat en wie was wie? Of konden het allemaal een en dezelfde zijn?
Het Spel van Westing
ISBN 9789057125874 – Uitgeverij Nieuwezijds – 223 pagina’s – Verschenen: juni 2024 (In Amerika: 1978) – Vertaald door: Dirk-Jan Arensman – Leeftijd: 10+