Einde verhaal – A.J. Finn

Zo dadelijk vinden ze haar.
Drijvend, met gespreide vingers in het gemarmerde water, haar haren wuivend als een Japanse waaier.

KORTE INHOUD 
“Nicky Hunter krijgt een verzoek dat ze niet kan weigeren. Als groot liefhebber van thrillers correspondeert ze al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp. In zijn laatste brief laat hij haar weten dat hij ongeneeslijk ziek is, en dat het zijn wens is dat Nicky zijn biografie schrijft. Trapp nodigt Nicky uit om enkele maanden bij hem in San Francisco te komen wonen, samen met zijn veel jongere tweede vrouw, zijn overbezorgde dochter en losgeslagen neef.
Trapp is niet alleen beroemd vanwege zijn thrillers. Twintig jaar eerder, op oudejaarsdag 1999, verdwenen zijn eerste vrouw en tienerzoon spoorloos. Sinds die dag heeft Trapp geen interview meer gegeven en geen enkel boek geschreven. Waarom wil hij nu opeens praten over zijn verleden?
Nicky besluit meteen naar San Francisco te vliegen, maar al snel blijkt dat Trapp zijn geheimen niet zomaar prijsgeeft – zelfs niet als er nieuwe slachtoffers vallen…”

In u, mejuffrouw Hunter, zie ik het gehoor voor mijn laatste verhaal ooit. Ik zie iemand die het gelijkluidend zal weten na te vertellen aan eenieder die het horen wil.
Over drie maanden ben ik dood. Kom mijn verhaal vertellen.

MIJN MENING 
Ik vond het vorige boek van A.J. Finn, De vrouw in het raam, echt geweldig, dus was heel erg blij dat er na al die jaren weer een thriller van hem verscheen! Onwijs benieuwd naar Einde verhaal

Nicky Hunter krijgt na jaren ‘penvrienden’ te zijn geweest met detectiveauteur Sebastian Trapp, de uitnodiging om een tijd bij hem en zijn gezin te verblijven en zijn biografie te schrijven. Hij is namelijk ongeneeslijk ziek en heeft nog maar een paar maanden te leven.
Ze vertrekt van New York naar San Francisco en krijgt de zolderkamer in het ‘raadselachtige huis’, een enorme villa uit 1905. Die kamer blijkt van Sebastians zoontje Cole te zijn geweest, het zoontje dat twintig jaar geleden, samen met zijn moeder Hope, spoorloos verdween… Sebastian werd nog een tijdje verdacht van moord, maar er was geen enkel bewijs.
Zal Nicky nog wat antwoorden krijgen van de mysterieuze en stiekem best beangstigende schrijver? En is ze wel veilig daar in dat enorme huis met die beeldschone, veel jongere, tweede vrouw, de verbitterde dochter en een getroebleerde neef? Een huis vol geheimen, dat is zeker!

Een beeldschone Engelse; een weggekwijnde dochter. Een enorm huis. Een koikarpervijver en een imposante trap. Een wirwar aan gangen, een staande klok. Een biblitotheek. Een zolder – een gríezelige zolder. Het huis is Styles, waar Poirot zijn eerste geheimzinnige zaak onderzocht; het is 221b Baker Street, met kogelgaten in de muren, ramen die de dikke Londense mistsoep buitenhouden. Het is Manderley. Het is de etage in Piccadilly waar Lord Peter Wimsey zichzelf tot detective verklaarde.
Het is perfect.

Laat ik beginnen met zeggen dat ik dit best een imponerende dikkerd vond (488 pagina’s), maar dat ik daar géén moment meer aan dacht tijdens het lezen! Het verhaal leest heerlijk weg en is onwijs pakkend! Ik kon niet anders dan doorlezen… (Wel met veel pauzes helaas, vanwege migraine.)
Heerlijk, dat mysterieuze sfeertje aan het verhaal de hele tijd, door de vele mistige periodes, door dat bijzondere oude huis met de vele ruimtes, door de familiegeschiedenis, door die imponerende schrijver die veel vertelt maar ook eigenlijk net weer niet, door de andere bewoners van het huis (een vreemd zooitje, perfect voor zo’n ‘moordmysterie’!)… Het verhaal was van begin tot eind enorm meeslepend. Wel echt wat vaag hier en daar (versterkt door mijn migrainehoofd, haha), maar dat verhoogde eigenlijk alleen maar het mysterieuze. Wat is er gebeurd met moeder en zoon al die jaren geleden? Zijn ze vertrokken? Zijn ze vermoord? Wie zit er achter hun verdwijning? Wát zit er achter hun verdwijning? Zal Nicky, wiens detective-modus flink aan komt te staan, antwoorden kunnen vinden? De oplossing zelfs?
Zo heerlijk spannend! En zo leuk ook dat er veel verwezen wordt naar Agatha Christie en haar Poirot, Arthur Conan Doyle en zijn Sherlock Holmes, en andere beroemde speurneuzen! (Sebastian Trapp schreef ook detectives met die vibe) Helemaal het gevoel van deze detective/thriller ook! Ik heb er echt van gesmuld. Heel erg lekker! En ik hoop dat ook dit boek van A.J. Finn verfilmd wordt, daar is het verhaal i.i.g. perfect voor.
Hopelijk hoeven we nu niet zo lang te wachten op een volgende thriller! Dit smaakt weer naar meer.

‘Maar, mijn lieve kind,’ zegt hij met een stem die warm en onheilspellend tegelijk is, als de wind die over storm fluistert, ‘je zit niet in een traditioneel misdaadmysterie. Je zit in een psychologische thriller.’ 

Einde verhaal 
ISBN 9789403131566 – Uitgeverij Cargo – 488 pagina’s – Verschenen: maart 2024 – Vertaald door: Mechteld Jansen & Eefje Bosch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.