Deepfake – Max van Olden

De stilte voelt niet goed. Het enige wat ze hoort is haar eigen ademhaling, oppervlakkig en gejaagd.

KORTE INHOUD 
“Op een dag komt Liz’ beste vriendin Brenda niet opdagen op school. De appjes die Liz stuurt, worden niet gelezen en Brenda’s sociale media zijn helemaal gewist. Liz snapt er niks van. Dan hoort ze dat Brenda in coma in het ziekenhuis ligt.
Liz’ broer Jurgen gedraagt zich raar. En waarom gaat hij ineens zo veel om met Brenda’s ex Kevin? Liz vertrouwt het niet en kijkt stiekem op zijn computer. Daar vindt ze een naaktfilmpje van Brenda. Hoe komt haar broer aan dit filmpje? Heeft Kevin hier iets mee te maken? Liz gaat op onderzoek uit en al snel blijkt dat niets is wat het lijkt…”

Zou Brenda iets met haar broer hebben? Nee, dat zou ze toch wel gezegd hebben… Of heeft Jurgen het filmpje van Kevin gekregen? Moet ze tegen Brenda zeggen dat Jurgen een naaktfilmpje van haar op zijn computer heeft?

MIJN MENING 
Een nieuwe Kluitman Novelle, altijd fijn! De 24e alweer! En ik las ze allemaal; het zijn stuk voor stuk fijne, laagdrempelige, spannende novelles voor Young Adults.

Liz’ broer Jurgen zit alleen maar achter zijn computer, al helemaal sinds de ex van haar beste vriendin Brenda, de oudere Kevin, vaak bij hen over de vloer komt (waar Liz helemaal niet blij mee is, hij probeert haar steeds mee uit te vragen, maar ze moet niks van hem hebben). En Jurgen heeft al een paar keer geld van haar geleend. Waarvoor? Wat doen ze toch op die computer??
Als Liz op een dag stiekem een kijkje neemt, krijgt ze een grote shock te verwerken. Op Jurgens computer vindt ze o.a. een naaktfilmpje van Brenda…
Ze besluit het haar vriendin te vertellen, maar die komt vervolgens niet opdagen op school en reageert niet op haar bezorgde berichtjes. Ook zijn al Brenda’s socials leeg, en dat terwijl ze een fanatiek influencer is…
Dan hoort Liz dat Brenda in coma in het ziekenhuis ligt. Wat is er allemaal aan de hand? Wat hebben Jurgen en Kevin ermee te maken? En dat filmpje? Is het niet gevaarlijk voor Liz om zich erin te mengen??

Dit is mijn eerste Max van Olden, zijn eerste boek voor jongeren na succesvolle thrillers voor volwassenen. En een spannend verhaal schrijven kan hij zeker! Ik werd van begin – een hele pakkende proloog – tot eind helemaal meegesleurd de spannende en beangstigende gebeurtenissen in. Je kunt niet anders dan deze novelle in één ruk verslinden. Er zit de hele tijd een lekkere spanning en een lekkere vaart in het verhaal, waardoor het geen moment gaat vervelen. Ik leefde mee met Liz die een schokkende ontdekking doet, zich zorgen maakt om haar beste vriendin én om haar broer, die niet goed weet wat ze nou moet doen, die vervolgens door haar eigen onderzoek meegesleurd wordt in gevaarlijke zaakjes…
Het hele gebeuren, rondom het filmpje, het vele delen op social media, een makkelijk doelwit kunnen worden voor afpersing, zet Liz gedurende het verhaal wel aan het denken. Hopelijk doet het dat de (jonge) lezer ook! Het verhaal is namelijk beangstigend realistisch en actueel… Wat er allemaal mogelijk is…
Een kort maar krachtig verhaal, heerlijk spannend, heerlijk vlot. Echt weer een hele fijne novelle!

‘Het is toch niet te geloven…’ mompelt haar vader. ‘Naaktfilmpje… deepfake… afpersing… zelfmoordpoging? En dat allemaal bij jou op school…’ 

Deepfake 
ISBN 9789020609752 – Uitgeverij Kluitman – 104 pagina’s – Verschenen: oktober 2023 – Leeftijd: 14+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.