Iets geweldigs – Rébecca Dautremer

Net toen hij op het punt stond in slaap te vallen dook er plotseling een verloren herinnering op uit zijn geheugen. Een herinnering aan iets geweldigs! 

KORTE INHOUD 
“Op een middag werd Jacominus uit zijn middagdutje wakker gemaakt door zijn oude vriend Policarpe. Met z’n tweetjes proberen ze een ongrijpbare, maar heel dierbare herinnering te achterhalen. Ze gaan terug in de tijd en herbeleven op die manier een keur aan gezamenlijke momenten, de ene herinnering nog mooier dan de andere …

Een boek om te lezen en te koesteren.”

‘Als het werkelijk iets geweldigs was, dan vinden we het wel terug,’ zei Policarpe. ‘Even zien, laten we het methodisch aanpakken. We doen het via eliminatie, oké?’ 

MIJN MENING 
Ik las al wel wat boeken met de prachtige illustraties van Rébecca Dautremer, maar nog geen van haar Jacominus Gainsborough-kinderboeken! En nu wil ik ze eigenlijk allemaal…

Jacominus is hard in de tuin aan het werk geweest en kan best nog even een dutje doen voor zijn beste en oudste vriend Policarpe op bezoek komt. Hij zet zijn kruk opzij en gaat liggen op het gras. Nét voor hij in slaap valt, komt er een verloren herinnering aan iets geweldigs wat de vrienden samen beleefd hebben boven. Dát moet hij straks aan Policarpe vertellen!
Maar als zijn vriend hem even later wakker maakt, is hij de herinnering weer kwijt… Samen gaan ze herinneringen ophalen en proberen ze die ene verloren herinnering te vinden. Ze vinden een hoop geweldigs, maar zullen ze net dat ene vinden?

‘Heel goed,’ concludeerde Policarpe, ‘laten we verder denken.’
En de twee vrienden drukten hun handen tegen hun hoofd om beter te kunnen herinneren.

Wat ziet dit boek er vanbinnen en vanbuiten prachtig uit! De ene dromerige pagina-vullende illustratie na de andere! Naast de pagina’s met tekst steeds 1 pagina met illustratie, en daarna de zoektocht naar een herinnering: een extra grote illustratie over 2 pagina’s. Die zijn nog extra kleurrijk en bijzonder en dromerig… Er is zoveel op te zien! En er zit zelfs iets grappigs in, want let bijvoorbeeld eens op de stoel waarop Policarpe zit… (De twee vrienden naast elkaar op de stoel komen steeds, net iets anders, terug door het boek heen.)
Samen halen de beste vrienden – ze kennen elkaar al hun hele leven – herinneringen op aan van alles wat ze samen beleefd hebben en proberen dat ‘iets geweldigs‘ wat Jacominus opeens weer wist terug te vinden via eliminatie.
Is het iets groots of iets kleins? Is het zeldzaam of alledaags? Is het zwaar of licht? Is het triest of grappig?… Wat hebben ze veel fijne herinneringen samen! Wat gaat dat ene voor herinnering zijn?
Zo prachtig, zo mooi, zo lief! Die hechte vriendschap, die mooie dingen die ze meegemaakt hebben. En dat niet alles of goed of slecht is, het kan ook triest en fijn zijn… Echt een fantastisch mooi prentenboek/kinderboek (voor ongeveer 7+, vrij veel tekst én veel prenten). Ik ben verliefd geworden op Jacominus Gainsborough en ben nu heel erg benieuwd naar zijn andere verhalen!

‘Maar,’ vervolgde Jacominus, ‘het spijt me dat ik ook nu weer moet zeggen… dat het nog altijd niet HET geweldige iets is waar het om gaat.’ 

Iets geweldigs 
ISBN 9789002278792 – Standaard Uitgeverij/ Davidsfonds Infodok – 64 pagina’s – Verschenen: oktober 2023 – Vertaald door: Edward van de Vendel – Leeftijd: 7+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.