Toverslag – Elle McNicoll

De allereerste keer dat ik een van hen tegenkwam, was op de avond dat ik mijn opa voor het laatst zag.

KORTE INHOUD 
“Edinburgh is een wereld vol magische schepsels: elfen, feeën, waterwezens, noem maar op. Alleen niemand kan ze zien… behalve Ramya Knox.

Als haar grootvader is gestorven, ontdekt Ramya dat ze een oude gave heeft, een familiegeheim waarover niet gesproken wordt. Er gaat een wereld van spreuken en magie voor haar open. Ze gaat op pad om de waarheid te ontdekken over het Verborgen Volk. Maar de woorden van haar grootvader achtervolgen haar: ‘Kijk uit voor de Sirenen.’”

Leerproblemen en magie – twee dingen die hoe dan ook een raadsel voor me zijn. Dat ik ze allebei in me heb, is op dit moment niet te bevatten.

MIJN MENING 
Elle McNicoll schreef al eerder twee heerlijke jeugdboeken met neurodiverse hoofdpersonen (autisme), in dit boek heeft hoofdpersoon Ramya dyspraxie*, wat voor haar helemaal geen beperking is, alleen de rest van de wereld moet dat nog even doorkrijgen! (Oh ja, en ze ontdekt ook nog even dat ze een magische gave heeft…)

Als Ramya Knox twaalf is overlijdt haar grootvader, die ze dan al zeven jaar niet gezien heeft. Haar moeder stuurde hem toen woest weg, nadat hij Ramya iets probeerde te vertellen over haar gave. Haar moeder en vader willen alleen maar dat ze ‘normaal’ is en dat is ze al niet met haar dyspraxie en ‘leerproblemen’.
Nu blijkt dat opa haar iets heeft nagelaten. De Vreemdeling die ze ontmoet op de begrafenis (waar ze alleen is, omdat haar ouders het zo ‘druk’ hebben) overhandigt haar een soort logboek van haar opa, waarin zij betrouwbare informatie moet gaan noteren over het Verborgen Volk. Magische wezens die Ramya, zo leert ze, als enige kan zien. Zij kan door hun Schijn heenkijken…
Samen met haar neef Marley, die ze ook pas echt leert kennen na de begrafenis – de familiebanden zijn nogal gecompliceerd – gaat ze op onderzoek uit en komt ze erachter dat er iets gaande is in de (magische) wereld. Het Verborgen Volk heeft hulp nodig… Kan Ramya, jong en onervaren als ze is, hulp bieden? Wat betekent de waarschuwing van opa die in het boek staat: ‘Kijk uit voor de Sirenen’? Is het niet te gevaarlijk? En wat voor geheimen houden haar tantes achter?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij dit boek niet meteen zo gegrepen werd als bij de vorige boeken van Elle, het bleef wat vaag ofzo in het begin, kan er niet goed de vinger op leggen. Maar gelukkig zat ik er opeens toch helemaal lekker in en vanaf dat moment heb ik onwijs genoten van het magische en spannende verhaal!
Ik leefde sowieso enorm mee met Ramya die door niemand echt gezien wordt, ze is meer haar ‘beperking’ dan wat ze wél allemaal kan. In het verleden was opa er, van wie ze wel het gevoel kreeg dat ze goed was zoals ze was, maar toen verdween hij uit haar leven en nu is hij er niet meer… Toch blijkt maar weer dat hij in haar geloofde! En nu wordt dan eindelijk duidelijk wat voor gave ze heeft en wat ze daarmee kan doen… Maar ze staat er, zoals altijd, alleen voor en krijgt maar weinig medewerking van haar tantes (die ze ook pas net leert kennen) die duidelijk meer weten. Gelukkig bouwt ze langzaam een band op met haar neef Marley. Moeizaam, want Ramya heeft geleerd zich af te sluiten en laat mensen niet makkelijk toe.
Wat een moedige hoofdpersoon is Ramya! Ik heb haar echt in mijn hart gesloten. En wat een gave magische wereld en personages komen er tot leven! Ik heb gesmuld van de ontwikkelingen rondom Ramya (groeit ), haar familie (wat is er gaande?) en de magische wezens (de een sympathiek, de ander niet zo ). Ik baalde uiteindelijk enorm dat ik het boek uit had! Wat ben ik blij dat dit deel 1 van een duologie is, dus dat er zeker meer komt! Kijk er alvast heel erg naar uit. Ik ben nog niet klaar met Ramya en haar wereld!

‘Opa wilde dat ik het Verborgen Volk zou leren kennen. Hij vond dat we bij elkaar hoorden, het Verborgen Volk en ik. En nu lopen ze gevaar.’ 

* Elle McNicoll over haar hoofdpersoon, Ramya:
De hoofdpersoon van dit verhaal heeft dyspraxie, een aandoening die invloed heeft op je motorische vaardigheden en het verwerken van informatie. Zelf kreeg ik deze diagnose op mijn negende, en ja, mijn handschrift is inderdaad een puinhoop. Maar net als Ramya in het verhaal kies ik mijn eigen weg en laat ik me door niemand de wet voorschrijven.

Toverslag 
ISBN 9789047714941 – Uitgeverij Lemniscaat – 264 pagina’s – Verschenen: juni 2023 – Vertaald door: Margaretha van Andel – Deel 1 in de duologie – Leeftijd: 12+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.