Een snufje magie – Lucas Eden

Jula hield het tegen zich aan. Even leek het alsof er vanuit het boek een warm, elektriserend gevoel door haar lijf trok. Ze had echt niets met oude boeken, maar dit was van haar…

KORTE INHOUD 
“Het stadje waar de twaalfjarige Jula woont, wordt in de zomervakantie dagelijks overspoeld door toeristen. Haar ouders, die een boekwinkel runnen, kunnen dus niet op vakantie. Maar Jula vindt dat geen probleem, want haar beste vriend Ben blijft ook thuis. Ze helpt hem vaak in de bakkerij van zijn vader.
Op een dag krijgt Jula een oud boek in handen, waardoor ze ontdekt dat ze anders is dan andere kinderen. Ze kan toveren! Nou ja… ze kan voorlopig peper, zout en suiker maken.
Ben heeft ondertussen iets anders aan zijn hoofd. Het lijkt wel of iemand de baan van zijn moeder op de toeristische stoomboot probeert te saboteren.
Wat is er aan de hand? Ben en Jula gaan op onderzoek uit.”

‘… het is niet het boek dat betoverd is: jij bent degene die de woorden laat verschijnen. Een ander ziet een leeg boek. Daarom wist ik dat het voor jou was bestemd.’ 

MIJN MENING 
Wat ziet dit jeugdboek (11+) er aansprekend uit, hè?! Het leek me echt een heerlijk  verhaal!

Jula (12) is met haar ouders die altijd op zoek zijn naar speciale oude boeken in Antiquariaat Casimir. Ze verveelt zich en struint wat rond bij de saaie boekenkasten. Maar dan trekt een boek haar aandacht met zijn lichtgevende gouden letters… De anderen zien een leeg boek, alleen Jula kan zien wat er op en in staat! Jula blijkt magie in haar vingers te hebben! De spreuken verschijnen één voor één in het boek. Jula vraagt zich wel af wat ze in vredesnaam moet met die spreuk om peper, zout en suiker te maken…
Jula’s ouders hebben in het toeristische dorpje Silverdale een goedlopende boekhandel: Ditboekdus. Ze kunnen niet weg in de zomervakantie, maar ook de ouders van Jula’s beste vriend Ben zijn druk met alle toeristen, dus Ben is gelukkig ook gewoon thuis. Zijn moeder werkt op de stoomboot als pannenkoekenbakker en zijn vader heeft bakkerij Bens koekies.
Maar dan blijkt iemand Bens moeder te saboteren. Wie wil dat ze ontslagen wordt? En waarom?? Ben en Jula gaan op onderzoek uit en de spreuken uit Jula’s magische boek blijken héél goed van pas te komen…

Het verhaal begint meteen goed en pakkend zo met die antieke boeken en dat magische boek wat Jula, die helemaal niets met die oude zooi heeft, vindt. Ze krijgt het van de antiquair omdat zij de krachten blijkt te bezitten om het boek te lezen, de ‘sorci’ die erin staan. Het is de start van een heerlijk spannende zomervakantie!
Wat een geweldige setting heeft dit verhaal, zo met dat gemoedelijke dorpje (ik zag een beetje het dorp uit Gilmore Girls voor me!) met al die fijne plekjes – die boekhandel met de koffiehoek waar de vader van Ben speciale boek-koekies voor maakt, de bakkerij met al die speciale koekies, de stoomboot en -trein die de toeristen in 19e eeuwse stijl vervoeren naar Silverdale, etc. – ik zou er zo naartoe willen! En dan die fijne zoektocht van de twee (later drie) vrienden naar de oplossing van het mysterie van de sabotage van Bens moeders pannenkoeken en hoe Jula’s nieuwe magische vaardigheden daarbij van pas blijken te komen… Zo ontzettend leuk gedaan! En het verhaal leest zo heerlijk weg! Ik werd helemaal meegevoerd.
Heel goed dat er ondertussen ook stiekem een heel groot realistisch probleem een rol speelt in het verhaal: plasticvervuiling.
Een heerlijk meeslepend, spannend, maar toch gemoedelijk verhaal over vriendschap, magie en speurneuzerij. Ik heb er enorm van genoten en hoop stiekem op een vervolg!
(En hoe leuk!! Achterin staan recepten van de in het verhaal voorkomende baksels!!)

‘Het is toch raar dat die pannenkoeken blauw werden,’ zei hij. ‘Mama maakt echt niet zulke fouten.’
Jula schudde haar hoofd. Ze kende Lata goed genoeg om te weten dat er misschien één keer iets mis kon gaan, maar niet vaker.
‘Ze is gesaboteerd en wij moeten ontdekken wie het gedaan heeft.’ 

Een snufje magie 
ISBN 9789047716334 – Uitgeverij Lemniscaat – 176 pagina’s – Verschenen: februari 2024 – Leeftijd: 11+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.