Het hoge noorden – Ulf Kvensler

Er was één ding wat ik toen al dacht.
Ik ken hem ergens van.

Korte inhoud 
“Anna, Henrik en Milena gaan elk jaar samen op wandelvakantie. Anna en Henrik zijn een stel en dit jaar wil Milena haar nieuwe vriend Jacob meenemen. De andere twee stemmen in, maar al snel blijkt Jacob erg manipulatief te zijn, en wordt hij steeds dwingender. Zo staat hij erop dat ze hun bestemming aanpassen naar Sarek, een grillig berggebied in het noorden van Zweden: telefoons hebben er geen bereik, het is alleen geschikt voor ervaren klimmers en zonder helikopter kom je er niet. En terwijl de onderlinge spanningen stijgen en de tocht steeds zwaarder wordt, kan strafadvocate Anna zich niet van de indruk ontdoen dat ze Jacob ergens van kent…

Langzaam verandert de geplande ontspannen vakantie in een zenuwslopende strijd op leven en dood, waarbij de wandelaars niet alleen elkaar vrezen, maar ook de verraderlijke kracht van de natuur. Wie overleeft deze helletocht? En ten koste waarvan?”

‘We hadden nooit die helikopter in moeten gaan.’ 

Mijn mening 
Dit vooruitleesexemplaar was verrassingspost een tijdje geleden: en ik was blij verrast!  Het leek me namelijk een heel erg spannend, beklemmend verhaal! Voldeed het aan mijn verwachtingen?

Anna, haar verloofde Henrik en hun vriendin Milena gaan ieder jaar op wandelvakantie. Dit jaar vraagt Milena vrij last minute of haar nieuwe vriend Jacob mee mag. Na wat twijfelen – ze zijn erg op elkaar ingespeeld, is het dan wel verstandig? – stemmen Anna en Henrik in, ook al hebben ze Jacob nog nooit ontmoet. Ze zien hem voor het eerst op het station en Anna heeft het vage gevoel dat ze hem ergens van (her)kent. Heeft het iets te maken met haar werk als strafadvocaat? Er is íets met hem…
Al gauw blijkt Jacob vrij manipulatief te zijn. Ze wijzigen, op zijn aandringen, de wandelbestemming en gaan een veel uitdagendere tocht maken, meer geschikt voor ervaren mensen als Anna en hij, minder voor Milena en Henrik. Maar Milena eet uit zijn hand en Henrik wil zich niet laten kennen.
Tijdens de gevaarlijke tocht lopen de onderlinge spanningen steeds hoger op. Het is een zenuwslopende tocht daar op die Zweedse hoogvlakte, afgesneden van de rest van de wereld. Niet alleen door de wildernis en de weersomstandigheden, maar ook doordat Anna steeds meer het gevoel begint te krijgen dat Jacob een levensgevaarlijke gek is…
Wie van hen vieren zal dit avontuur overleven?

Doordat je meteen aan het begin van het verhaal weet dat Anna van de berg gered wordt, onderkoeld en er slecht aan toe, weet je dat er iets vreselijks gebeurd moet zijn. Wat is er gebeurd? En waar zijn de anderen? De sfeer zit er gelijk goed in!  Anna wordt vervolgens in het ziekenhuis verhoord door rechercheur Anders Suhonen en vertelt stukje bij beetje (ze is erg zwak, moe en getraumatiseerd) hoe hun wandelvakantie begon en hoe het verliep daar in de wildernis. Wij lezen dat in de ‘verhoor-hoofdstukken’ en verder beleven we het uitgebreider mee vanuit Anna’s perspectief in de rest van de hoofdstukken.
De vakantie begon een beetje vreemd, zo met die eerste ontmoeting, het gevoel dat ze Jacob ergens van kende en de wijziging van de plannen, maar het leek vervolgens best gemoedelijk te gaan. Alleen tijdens de tocht begon Jacob (die veel voorop liep met Anna, zij waren de sterkere lopers) steeds meer zijn ware aard te tonen en Anna begon steeds meer aan hem te twijfelen…
Het verhaal is niet onwijs spannend-spannend, maar heeft wel de hele tijd een heerlijk beklemmend sfeertje! Alleen al door die onherbergzame Zweedse hoogvlakte en dan ook nog met die onderlinge spanningen die steeds hoger oplopen. Wat ze allemaal meemaken tijdens die wandeltocht is erg beangstigend en ik vroeg me op gegeven moment af of Anna wel helemaal betrouwbaar was als verteller… Welke kant zou het verhaal op gaan? Wat is er nou uiteindelijk allemaal gebeurd???
Ik vond het echt een hele lekkere thriller, met een superfijn spannend sfeertje. Maar… Toen kwam het einde en dat was wel even een anti-climax moet ik zeggen… Te onbevredigend naar mijn zin… Ik dacht echt dat ik het boek nog niet uit had, maar dat was toch echt wél zo.
Dus, tsja, dat vond ik wel heel jammer! Verder namelijk echt een aanrader!!

‘Wilde ik echt deze wildernis betreden met iemand die zo gestoord was als hij? Ik besefte dat… Dat het meer dan vervelend zou kunnen worden. Dat het gevaarlijk kon worden.’ 

Het hoge noorden 
ISBN 9789022598245 – Uitgever: Boekerij – 432 pagina’s – Verschenen: april 2023 – Vertaald door: Yvonne van de Straat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.