Het meisje met de blauwe steen – Maranke Rinck & Martijn van der Linden

Op een ochtend in 1664 legt meester-schilder Johannes Vermeer
met een klap zijn penseel neer en pakt een ganzenveer.

Mijn blauwe verf is op, schrijft hij. Mijn blauw!
Ik heb dringend nieuwe voorraad nodig. Kom gauw!

Korte inhoud 
“Een meisje loopt gehaast door Delft. Ze heeft verschillende pakketjes bij zich die ze moet bezorgen. Brieven, een gitaarsnaar… en een stukje blauwe steen. Lapis lazuli heet die. Hij is voor de meesterschilder Johannes Vermeer. Die maakt er blauwe verf van: ultramarijn. Die is ongelooflijk duur, duurder dan goud. Even twijfelt ze. Haar broertjes en zusjes hebben honger. Zal ze het steentje verkopen…? Maar als ze eenmaal bij meneer Vermeer heeft aangeklopt, heeft hij een bijzonder verzoek aan haar.”

Een paar dagen later loopt een meisje naar Delft.
Ze heet Jo, is piepjong en komt niet eens tot de helft
van de mannen die haar voorbijrazen op paarden,
met hun volle wagens en blinkende zwaarden.

Mijn mening 
Johannes Vermeer is mijn lievelingsschilder en Meisje met de parel mijn lievelingsschilderij (we hebben zelf drie ronde ‘Vermeers’ in de woonkamer hangen ), dus dit Gouden Boekje sprak me meteen ontzettend aan!

Meesterschilder Johannes Vermeer heeft geen blauwe verf meer. Hij schrijft in een brief dat hij gauw nieuwe nodig heeft.
Een paar dagen later loopt het jonge meisje Jo door Delft om pakketjes te bezorgen. Een ketting, snaren, een passer, een brief… en een brokje blauwe steen voor Vermeer: lapis lazuli. Duurder dan goud…
De arme wees Jo zou het steentje stiekem kunnen verkopen, ze heeft hard geld nodig om voor haar broertjes en zusje te kunnen zorgen…
Maar ze gaat door met pakketjes bezorgen en als ze bij Johannes Vermeer komt, heeft hij een bijzonder verzoek aan haar…

Wat een ontzettend leuk Gouden Boekje is dit! Het verhaal over het arme weesmeisje Jo, die haar ouders verloor bij de Delftse Donderslag, geld nodig heeft om voor haar broertjes en zusje te zorgen, daarvoor kostbare pakketjes rondbrengt (niemand let op haar) en maar teleurstellend weinig fooi krijgt van de rijke mensen. En dan komt ze uiteindelijk bij Vermeer, over wiens dure steentje lapis lazuli ze eventjes getwijfeld heeft of ze het zou verpatsen, en zorgt hij voor een positieve verandering in haar leven… Zo lief en leuk!!! (De laatste bladzijde… ) Het verhaal is op rijm, wat ook nog eens echt heel fijn voorleest!
En dan de illustraties! Je waant je echt even in het 17e eeuwse Delft van Vermeer! Je loopt gewoon door en langs zijn schilderijen. Gezicht op Delft, Het melkmeisje, Het straatje, Vrouw met parelsnoer, De geograaf, etc… ze komen allemaal voorbij, verwerkt in het verhaal! En ook Jo heeft nog wat te maken met een bekend schilderij uiteindelijk… ZΓ³ gaaf gedaan!!
Ik heb echt enorm genoten van dit kinderboek. Een superleuke manier voor kinderen om kennis te maken met Johannes Vermeer, zijn tijd en zijn werk, maar ook superleuk (onmisbaar!) als je al weg bent van Vermeer, zoals ik.
In mei gaan we met het hele gezin naar het Rijksmuseum, ik verheug me er enorm op! En ook Museum Prinsenhof Delft staat zeker op de wensenlijst om heen te gaan!

Het steentje heet lapis lazuli en is duurder dan goud.
Opeens staat Jo stil. Wat nou… als ze het zelf houdt?
Ze zou het kunnen verpatsen en vluchten met het geld!
Gejaagd kijkt ze om zich heen en haar hartslag versnelt.

Vermeer blijft maar kijken, naar het gezicht van Jo.
Ze fronst haar wenkbrauwen. ‘Waarom staart u zo?’
‘Het is perfect,’ mompelt Vermeer. ‘Kom je even binnen?
Ik heb zin om aan een nieuw schilderij te beginnen.’ 

PS: Dit Gouden Boekje kwam tot stand in samenwerking met Museum Prinsenhof Delftwww.rubinstein.nl:”Het Rijksmuseum wijdt in het voorjaar van 2023 voor het eerst in zijn geschiedenis een overzichtstentoonstelling aan de 17de-eeuwse meester Johannes Vermeer. Met bruiklenen vanuit de hele wereld belooft dit de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit te worden! Parallel hieraan organiseert Museum Prinsenhof Delft een ambitieuze tentoonstelling waarin het leven van Vermeer, zijn netwerk en zijn relatie tot de stad Delft centraal staan.”

Het meisje met de blauwe steen 
ISBN 9789047632924 – Uitgeverij Rubinstein/Gouden Boekjes – 32 pagina’s – Verschenen: februari 2023 – Illustraties: Martijn van der Linden – Leeftijd: 4+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.