De schaduw van Vermeer – Jeroen Windmeijer

‘Er zijn zo ontzettend veel vragen rondom Vermeer. Ik ben ervan overtuigd dat mijn verklaring al die onopgeloste kwesties in één klap oplost. Veel mensen zullen er niet blij mee zijn, maar de waarheid moet naar buiten worden gebracht.’ 

KORTE INHOUD 
“De Delftse geschiedenisdocent Fabian de Ligt had niet gedacht dat zijn middag zo’n dramatische wending zou nemen. Wat een rustig gesprek over de schilder Johannes Vermeer had moeten zijn, eindigt desastreus als de geïnterviewde expert ineens dood neervalt. Hij mompelt nog net: ‘Mij… Mij…’.

Niet lang daarna volgt een reeks van mysterieuze inbraken die ook met Vermeer te maken lijken te hebben: verschillende schilderijen verdwijnen vanuit hun musea. Sommige lijken waardeloos, omdat het vervalsingen zijn. Maar ook een van de bekendste musea van het land moet aan een inbraak geloven. Ongewild raakt Fabian bij deze zaak betrokken, en ook hij blijkt een doelwit. De waarheid achter de verdwenen schilderijen en de Hollandse meester dreigt aan het licht te komen. Maar iemand zet alles op alles om die in het duister te houden…”

‘Dit is de sleutel…’ fluisterde hij voor zich uit.
De sleutel… Tot wát?

MIJN MENING 
Van de zomer las ik al de opmaat naar deze nieuwe (Delft-)trilogie, novelle De vervalste Vermeer, en dat smaakte zeker naar meer! Ik had heel veel zin in deze nieuwe spannende Jeroen Windmeijer, nog over mijn favoriete schilder ook, Vermeer!

Geschiedenisdocent Fabian de Ligt is bezig met een proefschrift over de Jezuïeten in Delft en heeft daarover een interview met jezuïetenpater Ignatius Kempers in het verzorgingshuis waar hij woont. Onverwachts komt het gesprek op kunstschilder Johannes Vermeer, die kennelijk een innige band had met de jezuïeten in Delft. Pater Ignatius is bezig iets op schrift te stellen daarover wat een schokkende onthulling zou zijn voor de kunstwereld. Als de pater plotseling overlijdt, besluit Fabian zijn erfenis, zijn onderzoek, voort te zetten en het werk uiteindelijk te publiceren. Maar hij weet dan nog niet in wat voor wespennest hij zijn hand steekt…
Ondertussen is er een kunstdief bezig schilderijen te stelen die ook met Vermeer te maken hebben, maar het lijken vervalsingen te zijn, dus wat heeft hij daar dan aan? Wat is zijn doel?
De wegen van Fabian, die de waarheid rondom Vermeer wil uitzoeken en bekend maken, en die van mensen die juist níét willen dat die waarheid bekend wordt, kruisen elkaar, dat is onvermijdelijk. Hoe gevaarlijk is Fabians zoektocht naar antwoorden rondom de Sfinx van Delft eigenlijk?

Wat een onwijs pakkend verhaal! Van begin tot eind werd ik helemaal meegesleurd de gebeurtenissen in! Heerlijk.
Je leest het verhaal van Fabian en zijn gevaarlijke speurtocht, je leest het verhaal van David die ook een waarheid te onthullen heeft en daarvoor heel ver gaat, je krijgt tussendoor een tekst over kunstschilder en kunstvervalser Han van Meegeren (ook een link met Vermeer) te lezen en je krijgt een transcriptie van een ouder interview met de jezuïetenpater te lezen. Hierdoor blijft er de hele tijd extra spanning in het verhaal zitten, want hoe hangt het allemaal samen? Hoe gaat het allemaal aflopen? Hoe gaat het straks weer verder met Fabian/David? Soms wou ik bijna een hoofdstuk overslaan om weer met dezelfde persoon verder te gaan, haha, maar ja, álles is even boeiend en spannend en belangrijk! Dan maar gewoon door, door, door lezen, geen andere optie!
Waarheen gaat het verhaal? Welke ‘waarheid’ rondom de Sfinx van Delft, Johannes Vermeer, gaat er aan het licht komen?? Het is een onwijs spannende en meeslepende zoektocht! Onwijs interessant ook! Een heerlijke mix van feit en fictie. En een hele gave invulling aan het mysterie rondom Vermeer! Wat heb ik ontzettend zitten smullen van deze thriller. (En gegniffeld om het zich net Robert Langdon voelen van Fabian!!)
Op naar meer graag! Ik ben nu al heel erg benieuwd wat we in het volgende deel gaan beleven.

‘Meneer De Ligt…’ sprak hij afgemeten nu. ‘U heeft geen idee tegen wie u het opneemt. Geen idéé…’ 

De schaduw van Vermeer 
ISBN 9789402713633 – Uitgeverij: HarperCollins Holland – 414 pagina’s – Verschenen: oktober 2023 – Deel 1 in de Delft-trilogie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.