De VIV-methode: Herstel je gewicht – Vivian Reijs

Als jouw hormonen in balans zijn, is je gewicht ook in balans. En dat is toch precies wat we willen? We willen ons blijer, fitter, energieker en vooral slanker voelen.

Korte inhoud 
“Veel vrouwen willen graag een kilootje minder, maar wat is nu een gezond gewicht? Hormoonexpert Vivian Reijs komt je met Herstel je gewicht te hulp en geeft je een totaal andere kijk op overgewicht. Met de VIV-methode stop je met diëten en werk je toe naar een gewicht dat bij je past.

Vivian kijkt naar de oorzaak en helpt je die te ontdekken, waardoor je veel sneller gericht te werk gaat. Ontdek hoe hormonen ervoor kunnen zorgen dat je niet afvalt, en krijg weer grip op je gewicht. Want als je gezond en in balans bent, dan gaat afvallen vanzelf.

Met veel informatie, de stap-voor-stap VIV-methode en recepten voor ontbijt, lunch en diner. Op veler verzoek uitgebreid met drie weekmenu’s.

Herstel je gewicht is eerder verschenen onder de titel Help, ik val niet af.”

Afvallen heeft helaas dus niet alleen maar te maken met wat we eten, het heeft te maken met hoe we leven, hoe we slapen, wat ons stress geeft, wat ons onrustig maakt en wat ervoor zorgt dat we ons niet veilig voelen.

Eerst leren van jezelf te houden, dan zal het afvallen vanzelf gaan. En dat is soms moeilijker dan we denken.

Mijn mening 
Ik had dit boek al op de radar, omdat ik eerdere boeken van Vivian Reijs ook inspirerend vond en ik sowieso altijd interesse heb in voedings-/leefstijl-boeken, toen Kosmos Uitgevers op Instagram een oproepje deed voor recensenten die het boek wilden lezen en bespreken (op Bol.com, maar ik deel het natuurlijk ook hier!). Ik was een van de gelukkigen die hem mocht bespreken!

Vivian Reijs deelt in dit boek haar VIV-methode, ‘Stop met diëten, Start met afvallen’: ontdek eerst wat jouw belangrijkste oorzaak voor overgewicht is – ze deelt 10 oorzaken uitgebreid, zoals bioritme, bloedsuikerdips, stress, slaapgebrek, zelfbeeld, etc…, zodat je goed kunt achterhalen waarin jij je herkent – pak vervolgens je leefstijl en voedingspatroon aan toegepast op jouw belangrijkste oorzaak/oorzaken, en herstel daarmee je hormonen. Eerst gezond worden, lichamelijk en geestelijk in balans komen, dan gaat afvallen uiteindelijk vanzelf het gevolg zijn (als dat is wat er nodig is voor jou).

We ‘vullen’ veel te veel maar ‘voeden’ veel te weinig.

Je hoeft niet per se af te vallen om gezond te worden, je wilt eerst gezond worden om af te KUNNEN vallen.

Ik vond het boek er al meteen heel aansprekend uitzien, met een aantrekkelijke, frisse omslag, en heel fijn zacht kleurgebruik, ook binnenin. En met binnenin een hele heldere, fijn leesbare en overzichtelijke vormgeving.  Het boek staat vol informatie, op een heel begrijpelijke, heldere manier gebracht en uitgelegd. Ik hoopte er zeker wat uit te kunnen halen en in ieder geval weer nieuwe dingen te leren over/voor mezelf.

En ja: ik vind het een heel erg leerzaam boek, vol ontzettend interessante dingen die me zeker inspireren om het beste uit mezelf te halen. Erg mooi die nadruk op eerst gezond worden, lichamelijk én geestelijk, om daarna pas te KUNNEN afvallen. En alles hangt samen met je hormoonbalans. Überhaupt met balans…
Achterin eindigt het boek, na de vele informatie, met de uitleg van de VIV-methode (o.a. alleen juiste complexe koolhydraten eten, veel eiwitten, maar 3 maaltijden per dag, veel groente eten, etc… en beginnen met een 3 tot 10-daagse detox (heavy!!)) en dan wat toepasselijke recepten en weekmenu’s ter inspiratie.
De recepten en ingrediënten zouden voor mij wel even een flinke omschakeling betekenen, aangezien ik hou van lekker én simpel, en zo voelt dit voor mij niet aan. Daarnaast lust ik ook veel niet, zoals zeevruchten/vis en veel soorten groenten (lastig, I know). En het vele gebruik van avocado bijvoorbeeld is ook weer niet erg duurzaam. Ik vind het dus allemaal wel erg inspirerend en interessant en ik neem ook zeker dingen uit dit boek mee, maar: of de VIV-methode (nu) haalbaar is voor mij? Ik ben bang dat het toch te veel aan zou voelen als een dieet. Maar wie weet ooit… Eerst vooral maar eens aan die zelfliefde werken, toch echt het allerbelangrijkste en een eeuwige struggle voor mij… 

Ik geef dit boek 4**** en zou het zeker aanraden als je geïnteresseerd bent in hormoonbalans en wat dat allemaal voor je gezondheid doet en wat jij zelf kunt doen om je fitter en energieker te voelen en misschien zelfs wel af te vallen als je beter in balans bent. Misschien is dit wel dé methode voor jou!

PS: Kleine minpuntjes aan het boek vond ik: de testimonials die tussendoor staan van tevreden klanten hoeven van mij echt niet, voelt te reclame-achtig (net als het best vaak verwijzen naar voorgaande boeken, hoewel dat ter aanvulling op deze ook wel weer logisch is…) & het aangesproken worden met ‘lady/ladies’ is ook niet mijn ding.

Wat ik wil, is jou helpen een nieuw voedingspatroon te ontwikkelen, zodat het echt je nieuwe leefstijl wordt, een patroon dat je kunt volhouden.

Hoe je eet is een groot onderdeel in dit boek en in mijn methode, maar onderschat al die andere facetten niet, zoals goed slapen, je stress onder controle krijgen, je veilig voelen, passende workouts, de juiste mindset en gedrag en jouw emoties rondom het thema afvallen.

De VIV-methode: Herstel je gewicht 
ISBN 9789043928052 – Kosmos Uitgevers – 232 pagina’s – Verschenen: januari 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.