Heel Keverburg kookt – Bibi Dumon Tak & Geertje Aalders

In Keverburg gonsde het van de insecten.
Ze hadden het druk. Heel erg druk.
Want de jaarlijkse kookwedstrijd voor zespotigen
kwam er weer aan.

Korte inhoud 
“In Keverburg wonen honderden insectenfamilies. Elk jaar organiseren ze een enorme kookwedstrijd en dan is heel Keverburg een drukte van jewelste! Maar dit jaar willen de mestkevers niet meedoen; het is toch altijd hetzelfde liedje. De vlinders winnen met hun nectargerechten. De bijen worden altijd tweede, en de wespen, die hun eten stelen van de mensen, komen altijd op plek drie. En de mestkevers zelf? De jury wil hun culinaire hoogstandjes niet eens proeven! Terwijl hun poep-op-een-bedje-van-poep een eeuwenoud familierecept is!”

De vlinders hadden al honderddertien
keer op rij gewonnen. (…)
De bijen werden eeuwig tweede.
En de wespen derde, ook al hadden
zij hun gerechten altijd gestolen.

Mijn mening 
Wat een plaatje om te zien, hè?!  En dan te bedenken dat alles wat je ziet geknipt is! Alles is papierknipkunst van Geertje Aalders!  En het verhaal is ook nog eens héél leuk…

Het is weer tijd voor de jaarlijkse kookwedstrijd voor zespotigen in Keverburg. De vlinders worden altijd eerste, de bijen eeuwig tweede en de wespen derde (ook al spelen die vals en stelen ze hun gerechten). Het gaat dus eigenlijk om de vierde plaats, dan win je! Er hebben al verschillende insectenfamilies gewonnen, maar eentje nog nooit… De mestkevers. De jury wil hun gerecht nooit proeven, hun eeuwenoude familierecept: Poep op een bedje van poep. Dus: dit jaar doen ze niet meer mee! De larfjes zijn teleurgesteld en kunnen het niet geloven. Hun lievelingseten! Gelukkig besluit de oudste en wijste mestkever van allemaal dat ze tóch mee zullen doen. ‘Thuisblijven is voor verliezers.’ Zou de uitslag dit jaar anders kunnen zijn??

Al meer dan honderd jaar eindigden de mestkevers onderaan, op plaats zeshonderdacht.
Want zoveel insectenfamilies telde Keverburg.
Daarom besloot de familie mestkever niet meer mee te doen.

De larfjes waren teleurgesteld. (…)
Ze wilden weten waarom ze toch altijd verloren.
‘Dat komt,’ zeiden de volwassen mestkevers,
‘omdat de jury ons gerecht nooit wil proeven.’ 

Dit prentenboek is echt zo belachelijk mooi!  Al die kleurrijke insecten, al die kleurrijke bloemen en al die andere kleurrijke elementen! Onwijs mooi en ontzettend vrolijk! Je kunt wel blijven bladeren en kijken, steeds is er wel wat nieuws te ontdekken…
En het verhaal is echt heel erg leuk, lief en grappig! Al die bijzondere gerechten die voorbijkomen – vlaflip van perziknectar en lindenbloesem, hartvormige suikerklontjes (gejat van de mensen), de bidsprinkhaan die haar eigen man heeft gebakken én poep op een bedje van poep! – de onwijze rij aan verschillende soorten zespotigen (maakt het verhaal ook meteen leerzaam!), die mestkever(larfje)s die maar niet begrijpen dat hun gerecht niet in de smaak valt en die wel even zullen laten zien hoe onwijs lekker het is… En dan de uitkomst van de wedstrijd! Wie is de nieuwe winnaar, op de vierde plek? 
Echt een superleuk geheel. Heel fijn om voor te lezen, veel humor, leerzaam én allemachtig prachtig!  Een prentenboek om te koesteren.

‘Maar wat koken jullie dan?’ vroegen de larfjes.
‘Hetzelfde als altijd,’ zeiden de mestkevers.
‘Een eeuwenoud familierecept.’ (…)
‘Poep op een bedje van poep!’ 

Heel Keverburg kookt
ISBN 9789025772383 – Uitgever: Gottmer Kinderboeken – 32 pagina’s – Verschenen: februari 2023 – Illustraties: Geertje Aalders – Leeftijd: 4+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.