Little People, BIG DREAMS: Albert Einstein

Er was eens een Joods jongetje dat in Duitsland woonde en pas zijn eerste woordjes sprak toen hij vier jaar oud was. Zijn naam was Albert…

Korte inhoud 
“Albert Einstein (Ulm, 14 maart 1879 – Princeton, 18 april 1955)
Albert Einstein was als kind geen groter prater, maar zijn hoofd zat altijd vol ideeën. School was niet helemaal zijn ding, tot hij kennismaakte met de vakken wiskunde en natuurkunde. Het was het begin van een levenslange liefde. Hij schreef zijn eerste wetenschappelijke werk toen hij nog maar een tiener was. Albert wijdde zijn verdere leven aan het verklaren van de relatie tussen ruimte en tijd. Daarmee legde hij de basis voor veel van onze hedendaagse technologische uitvindingen.”

Naar school gaan vond Albert vreselijk. Maar thuis dook hij het liefst meteen in een stapel wiskunde- of natuurkundeboeken en probeerde zelf te ontdekken of het klopte wat er stond.

Mijn mening 
Gisteren was Josephine Baker aan de beurt, vandaag Albert Einstein! Ook weer een heel leuk nieuw Little People, BIG DREAMS-deel!

Albert Einstein (1879-1955) sprak pas toen hij vier was, maar dom was hij zeker niet! Altijd nieuwsgierig en leergierig, maar wel op zijn eigen manier, niet de schoolse. Toen hij een tiener was schreef hij al zijn eerste artikel voor een wetenschappelijk tijdschrift. Hij studeerde wiskunde en natuurkunde in Zwitserland en werkte bij een octrooibureau, maar thuis werkte hij aan baanbrekende wetenschappelijke ideeën zoals zijn relativiteitstheorie. (Eerst in Zwisterland en Duitsland, maar in 1933 vertrok hij noodgedwongen naar de VS doordat Hitler aan de macht kwam.)
Einstein wist met zijn (denk)werk de wetenschap voor altijd te veranderen. Hij was een van de grootste denkers van de 20e eeuw en inspireert nog altijd vele mensen.

Ik leerde Albert Einstein al een beetje kennen – door de ogen van een slimme muis – in een ander prachtig jeugdboek van De Vier Windstreken: Einstein van Torben Kuhlmann, en nu door dit fijne informatieve prentenboek weet ik nog meer over deze grote denker!
Het verhaal is, zoals we gewend zijn in deze reeks, heerlijk kort maar krachtig en je krijgt in grote stappen en in niet al te veel tekst een ‘heel’ levensverhaal voorgeschoteld. Achterin staat dan nog wat meer informatie over Einstein en wat fotootjes. Altijd leuk!
De illustraties zijn dit keer van Jean Claude (ieder deel in de reeks heeft een andere illustrator ) en ze zijn heerlijk sfeervol en warm, in wat sombere tinten, passend bij het verhaal en de tijd, en toch zijn ze heel kleurrijk, prachtig!
Wat ik wel nog een fijne toevoeging had gevonden was een korte verklarende woordenlijst, want er staan best wat moeilijke termen in (voor 6+ lezers), wat natuurlijk onvermijdelijk is als je het over Einstein en zijn werk hebt! Gelukkig wordt er in het extra stukje info achterin wel iets meer uitleg gegeven.
Weer een heel aansprekend geheel, dit boek! Ik ben en blijf fan van deze inspirerende kinderboeken-reeks!

Albert was een beetje slordig, maar in zijn hoofd had hij alles keurig op een rijtje. Hij bedacht een formule die zei dat alles wat we kunnen zien en aanraken in energie kan worden veranderd.
Het werd de beroemdste formule in de hele wereld.

Albert Einstein
ISBN 9789051169485 – Uitgever: De Vier Windstreken – 36 pagina’s – Verschenen: februari 2023 – Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara – Illustraties: Jean Claude – Vertaald door: Antje Schoehuys-Blaak – Deel in de Little People, BIG DREAMS-reeks – Leeftijd: 6+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.