De toch niet zo eenzame tocht van Torre – Annekarijn Overduin & Sophie Pluim

… daar, op een bergweide omringd door hoge rotspieken, stond het gekste huis dat hij ooit had gezien: een oude berghut met een begroeid dak dat leek te bezwijken onder het gewicht van een houten bouwsel waarop een complete schuur stond, afgetopt met een kraaiennest.

KORTE INHOUD 
“Het leven van Torre staat volledig op zijn kop als hij na de komst van zijn babybroertje naar een oom wordt gestuurd die hij nauwelijks kent. Gelukkig blijkt oom Fons lekker gek en woont hij hoog in de bergen in een wonderlijke berghut. Torre went al snel, helemaal als hij het eigenwijze geitje Natneus onder zijn hoede krijgt. Dan slaat het noodlot toe: Torre en Natneus worden meegesleurd door een woeste bergbeek en Torre verdwaalt met zijn bewusteloze geitje in een onbekend stuk bos. Ze worden gered door een vriendelijke aardman. Die wil hen best meenemen naar een betermaker en hen de weg terug wijzen, maar niet voordat Torre heeft beloofd om het aardvolk te verlossen van een verschrikkelijke berglor.

Dat is het begin van een wervelend avontuur door geheimzinnige bossen en onderaardse gangen waarbij Torre hulp krijgt van een bonte stoet aan onvergetelijke figuren – van bijdehante bevleugelden tot een bijzonder wijze mol. Er zijn heel wat momenten dat Torre wenst dat hij nooit had ingestemd om hun ‘lorrelokker’ te worden. Ondanks momenten van twijfel tijdens dit grote avontuur, groeit Torre steeds meer in moed. Zal hij in staat zijn om Walgor te overwinnen en terug te keren naar huis?”

De avondzon verwarmde hun gezichten en wierp een gouden gloed over Torres nieuwe wereld. Misschien, dacht Torre, was de zomer toch niet helemaal verloren.

Met Natneus stevig tegen zich aangeklemd, liet Torre zich door de stroom meesleuren. Het water was zó koud. In de verte zag hij nog een glimp van zijn oom, toen werd alles zwart.

MIJN MENING 
Wat ziet dit kinderboek (8+) er geweldig mooi uit, hè?! Ik was meteen verkocht! Door de omslagillustratie van Sophie Pluim en vervolgens door de korte inhoud, zin in het verhaal!!

Torre is niet blij, want hij moet deze zomer doorbrengen bij zijn eigenaardige oom Fons in de bergen. Thuis is mama te druk met de baby en papa met werken, en nu zijn vakantie met zijn beste vriend wegens omstandigheden niet doorgaat, zit hij met zijn oom opgescheept. In een berghut, in de wildernis, zonder stromend water, zonder elektriciteit, met een boel geiten en kippen…
Maar is het misschien niet allemaal kommer en kwel?! Torre vindt het toch wel mooi daar, blijkt het leuk te hebben met zijn oom, krijgt een babygeitje onder zijn hoede (‘Natneus’) en mag met de geiten de bergen in! Alleen daar gaat het mis… Hij komt in noodweer terecht en valt met zijn geitje Natneus in het snelstromende water. Als hij later bijkomt, staat hij oog in oog met een aardman! (Zijn oom had dan toch gelijk dat hij, toen hij klein was een vreemd ‘dier’ in de bergen zag. Hij is sindsdien op zoek naar bewijzen…)
De aardman, Knarf, wil Torre best helpen door Natneus te laten verzorgen door hun betermaker en ze later de weg naar huis te wijzen, maar dan moet Torre wel wat terugdoen voor het aardvolk. Hij is dé aangewezen persoon om lorrelokker te zijn in hun ‘Lorredella’ en ze te verlossen van Walgor de Verschrikkelijke… Torre, die nogal snel verstijft van angst (daardoor is er al een hoop misgelopen), weet niet of hij dit wel aandurft! Maar: hij staat er niet alleen voor, én hij komt er tijdens het avontuur dat volgt achter dat hij meer moed blijkt te bezitten dan hij ooit had gedacht!

Voor zijn neus stond een ventje in een harige bruine mantel, de handjes verontwaardigd in de zij. Hij keek Torre venijnig aan vanonder zijn puntige capuchon.

‘Weet jij nie waar “hij” is, of weet jij nie waar “jij” is?’
‘Waar ik ben,’ zei Torre beteuterd. ‘Ik ben verdwaald.’
‘Nou, helemáál verdwaald bent jij ook weer nie, hè? Jij is toch bij mijn?’ 

Wat leest dit meeslepende verhaal heerlijk weg! Eenmaal begonnen met lezen kon ik ook niet meer stoppen, ik kon alleen maar doorlezen om te zien wat Torre verder allemaal zou meemaken. Ik las het boek dan ook bijna in één ruk uit! Wat een genot.
Ik leefde zo mee met die lieve Torre, die het in het begin van het boek echt niet makkelijk heeft. Zijn angst verpest zijn zomer met zijn beste vriend en zijn ouders willen hem niet om zich heen hebben de hele zomer omdat ze de baby al hebben (nog een angst: hij is niet meer nodig). Dan moet hij mee met een oom die hij amper kent en die ‘in the middle of nowhere’ woont, ergens in een berghut… Gelukkig blijkt het allemaal wel mee te vallen en is zijn oom een hele leuke vent. En dat lieve babygeitje, dat zijn moeder kwijtraakt en Torre overal achterna loopt. Ja, en dan dat super spannende avontuur in de wildernis! Met het bijzondere aardvolk, de bevleugelden (geen elfen!!) en alle andere nieuwe boswezens die Torre ontmoet en waar hij mee samenwerkt om de verschrikkelijke lor Walgor te verslaan…
Naast heerlijk spannend en ontzettend meeslepend is het verhaal ook nog lekker grappig! Met die vieze lor en de vieze/rare dingen die hij graag hoort!
Mooi ook hoe Torre een ontwikkeling doormaakt door alles wat hij meemaakt en aangaat tijdens die tocht. Hij is moediger dan hij denkt!
Ik heb echt ontzettend genoten van dit fijne jeugdboek. Van het heerlijke verhaal, de mooie, bijzondere omgeving, waar ik zo in zou willen duiken, en zeker ook van de práchtige vele illustraties in kleur van Sophie Pluim, die het toch al heel levendige verhaal nóg meer tot leven brengen! Wow. Een geweldig mooi geheel! Wat ben ik blij om te lezen dat er een tweede Torre-boek in de maak is!!! Heel graag meer van dit.

‘Wij kunt best iets ritselen. Ik helpt jouw, jij help mijn. As onze betermaker jouw geitebeessie repareert, doet jij dan iets voor mijn volk?’
‘Wat dan?’ wilde Torre eerst weten.
‘Jij gaan ons verlossen van Walgor de Verschrikkelijke,’ zei Knarf gewichtig.

Grote Gump wuifde Torres zorgen weg. ‘Soms moet je niet te veel denken en moet je gewoon doen. Echt, je durft meer dan je denkt!’

De toch niet zo eenzame tocht van Torre 
ISBN 9789025779085 – Uitgeverij: Gottmer – 288 pagina’s – Verschenen: juni 2024 – Illustraties: Sophie Pluim – Deel 1 in de Torre-serie – Leeftijd: 8+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.