Dader op het spoor 4: Dodemansrit – M.G. Leonard & Sam Sedgman

Alex staarde naar de brief in zijn handen. Een raadselachtige dood. Een vloek. Een verdwenen testament. Vermommingen. Hij voelde zijn hart bonzen. Hij gaf de brief terug. Hij had een besluit genomen. ‘Natuurlijk wil ik mee.’ 

Korte inhoud 
“Na een raadselachtig sterfgeval in de familie roept baron Essenbach de hulp in van Alex en oom Ben. Ze nemen de Eurostar naar Parijs, waar de baron hen vertelt over een griezelig mysterie. De familie van zijn vrouw, de Kratzensteins, zijn invloedrijke spoorwegmagnaten; schathemeltje rijk! Maar volgens een oude legende zijn ze ook vervloekt.
Vermomd als verre familieleden nemen Alex en oom Ben de trein naar de top van de Brockenberg. Daar raken ze ingesneeuwd. Kunnen ze de geheimen ontrafelen voordat het noodlot toeslaat?”

Hij had een schetsboek en potlodenetui willen meenemen, omdat tekenen voor hem de manier was om mysteries te ontrafelen. Maar oom Ben had hem herinnerd aan het verzoek van de baron om zich te vermommen.

Mijn mening 
Ik ben gek op deze heerlijke serie treinmysteries (9+)! Ik verheugde me dus enorm op dit vierde deel!

Alex (12) mag weer met zijn oom Ben (reisjournalist) mee op een treinreis in zijn schoolvakantie. Alleen dit keer weten ze al van tevoren dat het niet zomaar een plezierreisje zal zijn… Een oude vriend van oom Ben, baron Essenbach, heeft hen namelijk om hulp gevraagd: de neef van zijn vrouw, een telg van de rijke treinen-familie Kratzenbach, is plotseling overleden en hij lijkt zich doodgeschrokken te zijn. Heeft het te maken met de familievloek? Of is er iets heel verklaarbaars aan de hand? Zijn testament is namelijk ook spoorloos… Of Ben en Alex, vermomd als verre familieleden, naar het familielandgoed in Duitsland willen gaan, de begrafenis willen bijwonen en hun speurwerk willen verrichten.
Hun reis leidt hen naar het Harz-gebergte, vlakbij de bekende berg de Brocken, met de griezelige Dodemanspas, en een heus ‘Schloss’ met een eigen treinspoor en -station.
Wat is het verhaal achter de familievloek? Wie zou er belang kunnen hebben bij de dood van Bertil Kratzenberg? En waarom doet oom Ben zo geheimzinnig? Er staat Alex weer een groot avontuur te wachten!

Wat ziet het boek er weer gaaf uit, hè?!  Het staat vol illustraties van Elisa Paganelli, ‘de schetsen van Alex’, waardoor wij zien wat hem allemaal opvalt en het verhaal nog meer tot leven komt. Zo leuk gedaan!
En wat een heerlijk avontuurlijk treinmysterie is het weer! In dit geval gaat het niet zozeer om de treinreis die oom Ben en Alex maken, met de Eurostar van Engeland naar Parijs, van Parijs naar Berlijn en dan naar Schloss Kratzenberg, maar toch spelen treinen een hele grote rol! De Kratzenbergs zijn rijk geworden met hun bedrijf in spoorweg- en locomotiefbouw, ze hebben hun eigen stuk spoor, hun eigen station en een eigen stoomtrein. En door het hele Schloss loopt een modelspoorbaan!
Oom Ben en Alex mogen weer een zeer mysterieuze zaak oplossen, vermomd om zich onder de familieleden te begeven (ze zijn inmiddels wel bekend als ’treindetectives’ door de zaken die ze al opgelost hebben). Alex raakt bevriend met de kinderen van de familie, zijn ‘nichtje en neefjes’, dus vindt het wel lastig om ze te bedriegen. Maar: de raadselachtige dood van Bertil moet opgelost worden! En of het gevaar helemaal geweken is, is ook niet zeker…
Ik werd van begin tot eind gepakt door het heerlijk spannende en sfeervolle verhaal, vol leuke personages en zich afspelend in weer een hele bijzondere omgeving! Eenmaal begonnen met lezen was er geen stoppen meer aan. Wat zou er allemaal te ontdekken zijn? Door, door, door…
Dit is zo’n leuke serie! Iedere keer geniet ik onwijs van het verhaal. Ook deze was weer smullen! Ik heb me geen moment verveeld en baalde dat ik het boek uit had. More please! Deze treinmysteries vervelen me nog lang niet. Ik kijk nu al uit naar het volgende avontuur!

‘Volgens het verhaal is de familie ruim honderd jaar geleden vervloekt door een gestoorde heks. Alle Kratzenstein-mannen zouden voortijdig een onnatuurlijke dood sterven.’ 

Dodemansrit 
ISBN 9789026156816 – Uitgeverij De Fontein – 224 pagina’s – Verschenen: januari 2023 – Vertaald door: Anne Douqué – Illustraties: Elisa Paganelli – Deel 4 in de Dader op het spoor-serie – Leeftijd: 9+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.