De ogen van Osiris – Oliver Pötzsch

‘Mijn heren, ik moet u helaas mededelen dat professor Alfons Strössner een mummie is.’ 

Korte inhoud 
“Wenen, 1894. Het personeel van het Kunsthistorisch Museum in Wenen doet een gruwelijke ontdekking in een ondergrondse opslagruimte. In de sarcofaag zit niet langer een mummie uit het Oude Egypte, maar het zorgvuldig gemummificeerde lijk van Alfons Strössner, een beroemde egyptoloog die kortgeleden nog springlevend was. Om de moordenaar te achterhalen werkt detective Leopold von Herzfeldt samen met doodgraver Augustin Rothmayer. Die weet te vertellen dat professor Strössner betrokken was bij de uitgraving van een Egyptische tombe. Is de professor het slachtoffer geworden van een eeuwenoude vloek?”

Het voorval was werkelijk te bizar voor woorden: een gemummificeerde professor in de egyptologie die in een sarcofaag in het Kunsthistorisch Museum was aangetroffen!

Mijn mening 
Ik genoot heel erg van het vorige boek van Oliver Pötzsch, het eerste deel van deze spannende historische ‘doodgraver-serie’. Dit tweede deel zit vol oude bekenden, dus voelde als thuiskomen!  (En wat een mooie omslag, hè?!)

Wenen 1894. Inspecteur Leopold von Herzfeldt van de Weense recherche krijgt te maken met een bizarre zaak: het gemummificeerde lichaam van een professor in de egyptologie, Alfons Strössner, gevonden in een sarcofaag in het Kunsthistorisch Museum. De vondst ligt nogal gevoelig, de professor had hoogstaande vrienden, dus moet onder de radar blijven. Leo moet voorzichtig te werk gaan met zijn onderzoek naar de doodsoorzaak en de dader. De mensen die hij spreekt doen heel geheimzinnig en angstig. De professor was betrokken bij een opgraving in Egypte en had iets meegenomen uit een eeuwenoud graf… Was hij vervloekt?
Leo roept de hulp in van doodgraver Augustin Rothmayer, die weet namelijk echt alles over de dood. Toevallig is hij momenteel bezig met een nieuw boek: ‘Uitvaartrituelen onzer wereld’, waarin hij ook over mummificatie schrijft. Zullen ze er samen achter komen wat er echt gebeurd is met de professor?
Ondertussen heeft de Weense recherche ook te maken met een andere bizarre zaak: een vermoorde, gecastreerde jongeman… Julia Wolf heeft als politiefotografe de plaats delict gefotografeerd en heeft het gevoel dat dit niet zomaar een wraakactie op ‘schandknapen’ is. Maar: ze is een vrouw in een mannenwereld en wordt niet echt serieus genomen. Of dat verstandig is?

Waar je in het vorige boek steeds fragmenten te lezen kreeg uit de ‘Almanak voor doodgravers’ van Augustin Rothmayer, krijg je hier toepasselijke fragmenten te lezen uit zijn nieuwe boek: ‘Uitvaartrituelen onzer wereld’. Een hele fijne (informatieve) toevoeging aan het spannende verhaal!
En het verhaal is echt weer heerlijk spannend van begin tot eind! Ik verveelde me geen moment, was de hele tijd geboeid aan het lezen en wilde het boek niet wegleggen… Ik was echt weer even in dat Wenen van de 19e eeuw, in een wereld die volop in ontwikkeling was: telefonie in opkomst, automobielen die her en der verschijnen, fotografie bij politiezaken in opkomst, de criminalistiek van Leo die nog nieuw is voor de Weense recherche, Julia Wolf als enige vrouw ‘on the job’ (die niet serieus genomen wordt door de meeste collega’s in die mannenwereld.)…
Julia is een buitenbeentje dat zich flink moet bewijzen, maar Leo is dat ook met zijn Hoogduits en Joodse afkomst én zijn moderne recherchewerk. Niet gek dat ze elkaar gevonden hebben.  (al gaat hun relatie ook niet van een leien dakje…) Ik leefde heerlijk met ze mee! En naast deze fijne hoofdpersonen, speelt gelukkig ook de intrigerende doodgraver Augustin weer een grote rol!
Ik heb ontzettend genoten van dit sfeervolle historische verhaal, het is heel erg boeiend, heerlijk spannend en heeft zulke fijne hoofdpersonen! Ik baalde gewoon echt dat ik het boek uit had, ik was graag nog wat langer ‘gebleven’. Ik lees graag nog veel meer over deze mensen in het Wenen van eind 19e eeuw, ik heb er nog lang geen genoeg van! More please!

‘Inspecteur, ik ben een rationeel denkend mens, maar er zijn nu eenmaal dingen gebeurd die… die onmogelijk zijn. Of die in elk geval niet rationeel kunnen worden verklaard.’ 

De ogen van Osiris 
ISBN 9789022597637 – Uitgever: Boekerij – 444 pagina’s – Verschenen: januari 2023 – Vertaald door: Jeannet Dekker – Deel 2 in de serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.