De vloek van Negen – Ben Guterson & Kristina Kister

Vijf weken! Nog steeds kon Zander bijna niet geloven dat hij de hele zomer mocht logeren in De Negen, het grootste, beroemdste en meest bijzondere winkelgebouw op de hele wereld, waarvan oma Zina de baas was.

KORTE INHOUD 
“Het zou de leukste vakantie van zijn leven worden: vijf weken logeren in de grootste winkel van de wereld met een reuzenrad op het dak en een ijssalon met de gekste smaken. Maar in de winkel loert een groot gevaar… Er gebeuren vreemde ongelukken en Zander vangt telkens weer die ene raadselachtige naam op: Darkbloom. Volgens een oude legende keert deze duistere macht terug om de winkel te vernietigen. Zander en zijn nieuwe vriendin Natasha ontdekken geheimzinnige inscripties op de muren – aanwijzingen naar een verborgen kamer, met daarin het laatste redmiddel om Darkbloom te verslaan. Alles wijst erop dat Zander de enige is die de codes kan kraken – maar hoe overwint een jongen met hoogtevrees een kwaadaardige, sluwe vijand?”

‘Hij hield van puzzels – codes, raadsels en geheimen. Jaren geleden – ruim voor ik werd geboren – in de jaren dertig, schilderde hij een aantal onbegrijpelijke boodschappen op de muren van De Negen.’ 

MIJN MENING 
Wat keek ik uit naar dit nieuwe jeugdboek van Ben Guterson! Zijn vorige boeken, de Winterhuis Hotel-serie en De magie van de verboden toren, vond ik echt geweldig! Ik kreeg dit boek al wat eerder, dus kon hem alvast lezen, vanaf vandaag ligt het in de winkel!

Zander Olinga (11) gaat deze zomer logeren bij oma Zina Winebee, die de baas is van het grootste, meest bijzondere, beroemdste winkelcentrum ter wereld! Ze woont ín Winkelpaleis De Negen, dus hij zit middenin al het gedruis.
Al gauw blijkt dat er iets vreemds gaande is in De Negen. Er gebeuren steeds ernstigere ongelukken. Iemand lijkt de boel te saboteren… Heeft het iets te maken met de vloek, met de duistere kracht Darkbloom? Is het terug voor de magische stenen plaat met mandala die jaren geleden verdween?
Zander komt op het spoor van gecodeerde inscripties die een voorouder (dezelfde die Darkbloom ooit opriep) heeft achtergelaten in De Negen. Leiden die boodschappen naar de verborgen kamer waar de stenen plaat zou liggen? Kan Zander hem vinden vóór Darkbloom dat doet? Gelukkig staat hij er niet alleen voor, hij krijgt hulp van zijn nieuwe vriendin Natasha die, in tegenstelling tot Zander, geen angst voor hoogtes kent. En dat is misschien wel handig in een winkelcentrum dat 19 verdiepingen telt én een reuzenrad op het dak heeft!

‘Vladimir knoeide met dingen die je het beste uit de weg kunt gaan: met magie. Het resultaat is, dat Darkbloom terug lijkt te zijn nu het jubileum van de winkel zo dichtbij is, en ik ben er zeker van dat hij de plaat nog steeds wil opeisen. Er gebeuren de laatste tijd verontrustende dingen in de winkel, ook al hebben we de beveiliging behoorlijk opgevoerd.’ 

Mijn vooruitexemplaar is een paperback, volgens mij gaat het echte boek een hardcover zijn, en ik ben héél benieuwd hoe prachtig die eruitziet! Deze is al mooi met de aansprekende kleurrijke omslag en vele illustraties binnenin van Kristina Kister. Zou er in de hardcover ook een plattegrond zitten van dat énorme winkelcentrum De Negen? Had ik af en toe wel handig gevonden…
Ik verheugde me enorm op dit boek, dus begon vol goede moed. Maar helaas heeft het me wat moeite gekost om lekker in het verhaal te komen… Het is wat véél allemaal. Dat overweldigende winkelcentrum met de véle plekken en véle personages en dan die familiegeschiedenis met de vloek die ik eerst nog wat vaag vond… Ik was af en toe even een beetje de weg kwijt!
Toch is het in de basis wel weer een heerlijke zoektocht. De raadselachtige (onbegrijpelijke) inscripties, de zoektocht naar aanwijzingen, de mysterieuze man met het juweel op zijn hoed die steeds opduikt, de sabotage… Leuk dat Zander een vriendin vindt in Natasha (zij schommelt deze zomer in de restaurants van De Negen, op grote hoogte) en dat zij hem langzaam een beetje van zijn hoogtevrees af helpt, wat weer van pas komt…
Zodra ik me een beetje thuis voelde in De Negen, in die grote ‘familie’ van ‘Negens’ (zoals het personeel heet), was het echt wel een onwijs gave setting voor zo’n speurtocht! Zoveel bijzondere plekken, zoveel geschiedenis…
Een lekker spannende, zeer avontuurlijke zoektocht, waarbij Zander wat angsten weet te overwinnen. Ik was dan wel niet net zo betoverd als bij Gutersons vorige boeken, maar ik heb uiteindelijk echt wel zitten genieten en kon het boek op gegeven moment ook niet meer wegleggen. Op naar de volgende Guterson!

‘Natasha, (…) ik ga uitzoeken wat er aan de hand is in De Negen. Ik wil de stenen plaat vinden. Ik wil ervoor zorgen dat er niets ergs met De Negen gebeurt.’ 

De vloek van Negen 
ISBN 9789025887131 – Uitgeverij: Leopold – 392 pagina’s – Verschenen: 26 juni 2024 – Vertaald door: Imme Dros – Illustraties: Kristina Kister – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.