De magie van de verboden toren – Ben Guterson & Lobke van Aar

Nog meer dan de onverwachte pracht in het binnenste van de Toren en het mysterie van het eigenaardige medaillon aan het plafond, had Ann hem weten op te beuren. Voor het eerst sinds maanden voelde Zack zich wat minder ongelukkig.

Korte inhoud 
“Zack is net verhuisd met zijn familie. Vlak bij hun nieuwe huis is een oude uitkijktoren. Zijn ouders verbieden hem er naar binnen te gaan, maar wanneer Zack een meisje de toren binnen ziet glippen, gaat hij haar achterna. Er waait een geheimzinnig briesje, alsof er iemand is die Zack niet kan zien. Samen met Ann vindt hij een medaillon, waarin vreemde letters zijn gekerfd. Wat staat daar? Wat is er waar van de verhalen die rondzingen over de toren? En waar komen die vreemde lichtflitsen in de donkere nacht vandaan? Het lijken wel boodschappen in morsecode… Kan Zack het mysterie ontrafelen?”

‘Wat nou als iemand zoekt naar iemand anders?’ zei hij. ‘Naar iemand die verdwaald is?’
Stilte.
Zack bleef over de rivier staren. ‘Het was een bericht,’ zei hij. ‘Ik weet het zeker.’ 

Mijn mening 
Ik vond de Winterhuis Hotel-serie van Ben Guterson (geïllustreerd door Chloe Bristol) helemaal geweldig, dus was onwijs benieuwd naar dit nieuwe (losstaande) jeugdboek van zijn hand, dit keer geïllustreerd door Lobke van Aar en weer vertaald door Imme Dros. En wat ziet het er meteen alweer geweldig uit met die losse omslag met doorkijkjes!  (Helaas niet net zoals bij WH met verborgen dingen eronder…)

Zack Einstein (11) is met zijn vader, moeder, oudere zussen en broer verhuisd naar een groot oud huis in Vista Point. Na een tragische gebeurtenis hopen ze daar een nieuwe start te maken en een B&B te starten in het historische pand, nadat het opgeknapt is.
De oude uitkijktoren, ‘de Toren’, die vlak naast hun terrein staat is strikt verboden terrein, want het is daar vervallen en gevaarlijk. Maar als Zack er een meisje naar binnen ziet glippen, gaat hij er toch stiekem naar binnen. Samen met Ann (9) ontdekt hij in het prachtige interieur een mysterieus medaillon met een geheime boodschap erop. Kunnen zie die ontcijferen? Er ontstaat een hechte vriendschap en Ann weet Zacks leven weer wat lichter te maken, maar ze doet ook heel geheimzinnig over waar ze vandaan komt en wil Zacks familie niet ontmoeten. Wat houdt zij verborgen?
En wat betekenen de geheimzinnige lichtflitsen die Zack met zijn broer en zussen ziet als ze op een avond bij de Toren rondhangen? Probeert iemand een verdwaald persoon naar huis te krijgen met morse?
Een hoop mysterie rond de Toren om te ontrafelen dus… Zal het Zack lukken?

Wat is dit een prachtig verhaal!  Ik begon met lezen, werd meteen helemaal gegrepen door het verhaal en ben niet meer gestopt voordat ik het boek uit had… Ik was helemaal betoverd; door de mysterieuze gebeurtenissen rondom de Toren, door de geheimzinnige vriendschap van Zack en Ann, door het verlies wat de familie Einstein geleden heeft en hoe ze hun leven proberen op te pakken, door de bijzondere dorpsbewoners (ook daar zijn geheimen), door de prachtige omgeving waarin Zack woont en zijn tijd doorbrengt (Die natuur! Bossen, meertjes, watervallen, blokhutten, verborgen plekjes…), magisch mooi allemaal!  Ik zou daar heel graag zelf op onderzoek uitgaan met die lieve Zack en zijn familie!
Het verhaal had van mij nog véél langer mogen duren, ik had nog véél meer tijd willen doorbrengen in het mooie oude huis, in die bijzondere Toren, in de natuur… Ik was er nog lang niet klaar voor om het verhaal en de personages los te laten. Wat een prachtig mooi verhaal. Het heeft spanning en mysterie, is onwijs sfeervol en liefdevol en bezorgde me tranen in mijn ogen… Echt een superfijn boek weer van Ben Guterson!  Ik ben heel benieuwd wat hij nog meer voor ons in petto heeft. Kan me nu al op een volgend boek verheugen!

‘En ik vertel ook niemand over deze grot. Ons geheim.’
‘Ik ook niet,’ zei Zack. ‘Ons geheim.’
Geheim. Dat woord bleef de rest van de middag echoën in zijn hoofd, vooral omdat hij – hoe blij hij ook was geweest om Ann terug te zien – zeker wist dat er een geheim was dat ze voor hem verborgen hield.

De magie van de verboden toren 
ISBN 9789025883584 – Uitgeverij Leopold – 240 pagina’s – Verschenen: september 2022 – Vertaald door: Imme Dros – Illustraties: Lobke van Aar – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.