Mijn schaduw is paars – Scott Stuart

Mijn vaders schaduw
is zo blauw als een bosbes
en mijn moeders schaduw
is zo roze als kersenbloesem.
(…) maar die van mij is heel anders,
die is allebei en geen van beide.

Korte inhoud 
“Mijn vaders schaduw is zo blauw als een bosbes
en mijn moeders schaduw is zo roze als kersenbloesem.
Dat is alles wat je kunt kiezen, een 2 of een 1,
maar die van mij is heel anders, die is allebei en geen van beide.

Een hartverwarmend, inspirerend boek van bestsellerauteur Scott Stuart, over eerlijk zijn tegen jezelf.
Dit verhaal toont gender buiten het binaire in al zijn stralende kleurenspectrum.”

Als hun schaduwen recht zijn,
dan is die van mij een cirkel.
Want mijn schaduw
is anders…
Mijn schaduw is PAARS!

Mijn mening 
Een tijd geleden schreef ik al over het fantastische prentenboek Mijn schaduw is roze van Scott Stuart en hoe dat leek te gaan over onze Levi, maar dit nieuwe prentenboek, Mijn schaduw is paars, past zo mogelijk nóg beter bij ons kleurrijke kind!

De schaduw van vader is blauw als een bosbes, de schaduw van moeder is roze als kersenbloesem, maar die van hun kind is geen van beide én allebei. ‘Mijn schaduw is PAARS!‘ Het kind houdt van dingen die meisjes leuk vinden en dingen die jongens leuk vinden. Van dansen met de Rozen, van voetballen met de Blauwen. Van glitters en van vliegtuigen. Waarom zou je kiezen? Allebei is toch het beste!?
Als er een dansfeest komt op school maakt mama een mooie rok en papa een mooi colbert: de perfecte outfit! Maar op het feest lijkt er toch echt een kant gekozen te moeten worden… Waarom?  Dan maar naar huis gaan??
Maar dan… blijken er wel meer kinderen te zijn die niet Roze of Blauw zijn! ‘Iedereen is anders en bijzonder en volkomen uniek…‘ 

Mijn hart!  Zo’n verhaal doet wel wat met me… De (h)erkenning… (Al ben ik heel erg dankbaar dat ons kind tot nu toe een hele fijne veilige omgeving heeft en ook gewoon voelt dat hij zichzelf mag zijn )
Wat geweldig dat dit soort prentenboeken er zijn! Het zal zo fijn zijn voor kinderen met een ‘andere’ schaduw om zich te kunnen herkennen in een kinderboek. Om te zien en te lezen dat je goed bent zoals je bent, dat je mag zijn wie je bent, dat je niet de enige bent… Prachtig. Er wordt een hele mooie boodschap overgebracht in dit prentenboek: Je hoeft niet te kiezen! Wees je unieke zelf! Al ben je álle kleuren van de regenboog…
De boodschap die Scott Stuart voorin aan zijn zoontje Colin schrijft, ik zou willen dat íedere ouder dat naar zijn kind zou uitdragen:
We houden van je. Precies zoals je bent.

Mijn schaduw speelt
graag met allerlei
soorten speelgoed.
Met dingen die
meisjes leuk vinden
en dingen die
jongens leuk vinden.

Waarom moet ik kiezen
en al het andere uitsluiten?
Ik vind het leuk om te kiezen
voor allebei,
want allebei
is het beste.

Mijn schaduw is paars 
ISBN 9789464019193 – Pelckmans Uitgevers – 32 pagina’s – Verschenen: september 2022 – Vertaald door: Edward van de Vendel – Leeftijd: 4+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.