Mijn schaduw is roze – Scott Stuart #voorleesdagen

Mijn vaders schaduw is blauw.
Heel erg blauw. (…)
Die van mij is niet blauw…
Mijn schaduw is roze!

Korte inhoud
“Mijn vaders schaduw is blauw. Heel erg blauw.
Alle schaduwen, van iedereen in mijn familie, zijn blauw.
Maar die van mij is heel anders. Anders dan je verwacht.
Die van mij is niet blauw… Mijn schaduw is roze!

Mijn schaduw is roze is een prachtig prentenboek over genderidentiteit, zelfacceptatie, gelijkheid en diversiteit.”

Mijn schaduw houdt van pony’s
en boeken en roze speelgoed,
van prinsessen en elfjes,
van dingen die
‘niet voor jongens’ zijn.

Mijn mening
Dit prentenboek had ik al in het Engels op mijn wishlist staan, want het past perfect bij onze Levi die ook een roze schaduw heeft!  Ik was dus heel blij dat het in het Nederlands vertaald werd (door Edward van de Vendel ) en ik hem mocht lezen en bespreken!

Het jongetje in dit verhaal heeft een hele andere schaduw dan de rest van zijn familie, hun schaduw is allemaal veilig blauw, die van hem is opvallend: roze! Zijn schaduw houdt van roze, van jurken dragen, van glitters… Viel hij maar niet zo op… Zijn eerste schooldag komt eraan en dat is wel heel erg spannend. Kan hij wel zichzelf zijn?

Laat ik beginnen met zeggen dat ik ontzettend blij ben dat dit soort verhalen er zijn! (Neem ook zeker eens een kijkje bij de illustrator/auteur op Instagram! Inspirerend!) Zoals ik al zei heeft onze Levi (bijna 7) ook een roze schaduw. En die schaduw staat (ook in het verhaal) natuurlijk niet voor je schaduw, maar je innerlijke zelf en dat je lekker moet kunnen zijn wie je bent, of die schaduw nou knalblauw, glitterend roze, pimpelpaars, knaloranje, etc. is!  En die boodschap wordt in dit prentenboek heel mooi overgebracht.

Mooi ook hoe je de strijd van de vader ziet, die het er moeilijk mee heeft, maar niet per se omdat zijn kind van hem niet mag zijn wie hij is, maar vooral om de buitenwereld. Prachtig hoe de vader zijn zoon uiteindelijk gaat helpen en duidelijk maakt dat hij helemaal goed is zoals hij is. Je hoeft je schaduw niet te verstoppen, jouw schaduw bén jij en de mensen accepteren je maar zoals je bent.

En wat ik zo mooi vind (ja, alles is mooi ): bij het voorlezen van dit prentenboek hadden Remco, Remy én ik tranen in onze ogen omdat het ons zo raakt en het zo dichtbij komt, maar Levi vindt het ‘gewoon’ een heel leuk verhaal over een jongetje dat net zo is als hij, en vindt dat heel normaal! Hij is zó lekker zichzelf, dat gun ik iedereen! En boeken zoals Mijn schaduw is roze zullen zeker meehelpen aan die (zelf)acceptatie.

Dus doe je jurk aan
en ga terug naar school.
Als er iemand is die jou niet leuk vindt
dan is die persoon een sukkel.


PS: Van 20 t/m 30 januari zijn het weer De Nationale Voorleesdagen!
Prentenboek van het jaar is Coco kan het! (die verschijnt in een speciale mini-editie) en daarnaast zijn er nog 9 andere kerntitels gekozen, die samen de Prentenboek Top 10 van 2021 vormen:


PPS: ga je boeken bestellen, doe dat dan bij je favoriete boekhandel! Ze kunnen je steun hard gebruiken.


Mijn schaduw is roze
ISBN 9789463832908 – Pelckmans Uitgevers – 32 pagina’s – Verschenen: januari 2021 – Vertaald door: Edward van de Vendel – Leeftijd: 4+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.