Enna tegen het Inktgenootschap – Kristen Perrin

De eerste keer dat ik hem zag, stond hij over een zeldzame eerste druk van Dickens’ Grote Verwachtingen gebogen die meer waard was dan de auto van mijn moeder, en krabbelde hij iets in het boek.

Korte inhoud 
“De boekhandel van Enna’s moeder heeft altijd vreemde klanten aangetrokken, maar de man met de groene hoed is wel érg vreemd. Nadat Enna hem in een zeldzame eerste editie ziet schrijven vindt ze al snel overal sporen van gloeiende groene inkt – het teken van het mysterieuze Inktgenootschap van meneer Fabel. En steeds als Fabel een boek op magische wijze herschrijft, verandert er iets in Enna’s wereld.
Enna besluit te infiltreren in het genootschap en Fabel te stoppen voordat haar hele wereld instort. Maar in je eentje ten strijde trekken tegen een magisch genootschap? Dat blijkt nog niet eenvoudig.”

Alles had met elkaar te maken. Die vreemde man – Dante Fabel, of hoe hij ook heette – de lichtgevende inkt, de boeken die veranderd waren…

Mijn mening 
Een Magisch Mysterie over boeken/verhalen: ik was meteen verkocht!!!

Enna (12) helpt haar moeder vaak in de boekwinkel en is wel wat vreemde mensen gewend, klanten natuurlijk, maar haar oma is ook best maf, op een fijne manier. Maar op een dag is er wel een heel vreemde man in de winkel… Hij ziet er dickensiaans uit met zijn groene zijden hoge hoed en ouderwetse tweedelige pak én hij staat met een ganzenveer, met gloeiende groene inkt, in een zeldzame editie van Dickens’ Grote verwachtingen te schrijven!
Heeft hij het einde veranderd? Waarom? En waarom ziet Londen er opeens een tikje anders uit? Wie is deze Dante Fabel (Enna steelt een kaartje van hem, wat een uitnodiging voor het magische Inkgenootschap blijkt) en wat is zijn bedoeling?
Er blijken meer verhalen herschreven (Peter Pan is wél volwassen geworden! ) en er verandert steeds meer in het Londen van Enna. Wat is er gaande? Wat heeft Dante’s Inktgenootschap ermee te maken? Kan Enna infiltreren in het Inktgenootschap en Dante stoppen voordat er niets meer over is van haar favoriete verhalen én van haar wereld?

Normaal gesproken ben ik een vrij rationeel type, hoewel ik een paar jaar lang in elfjes heb geloofd. En elke eerste van de maand moet ik hardop ’toitoitoi’ zeggen, anders brengt het ongeluk. Eerlijk gezegd zou ik ook nooit een grote beslissing nemen als Mercurius in retrograde is, maar dat heeft weinig invloed op mijn dagelijks leven.

Vanaf het begin is het verhaal pakkend en is duidelijk dat er humor in zit. Enna is echt een hilarische hoofdpersoon, een lekker gek mens, ik heb zo van haar genoten!
Enna zál het mysterie van de gloeiende smaragdgroene inkt en de verhalen die ermee gewijzigd zijn, wat weer zijn invloed heeft op haar wereld, oplossen! Het is een gevaarlijke onderneming in haar eentje, maar gelukkig blijkt ze er niet helemaal alleen voor te staan, er is bijvoorbeeld ook een rol weggelegd voor haar met boekenquotes strooiende oma!  Hoe meer Londen verandert, hoe verstrooider haar oma raakt… Wat is de link? Raakt ze ook haar geliefde oma kwijt?
Wat een genot dat er in dit verhaal een rol is weggelegd voor veel bekende verhalen en herkenbare boekenquotes (achterin staat fijn op een rijtje uit welke boeken de quotes precies komen ). Echt perfect voor een boekenwurm zoals ik! Het verhaal is ook nog eens ontzettend boeiend en spannend van begin tot eind, en al vond ik het af en toe ietwat chaotisch en verwarrend, daar kon ik me heel makkelijk overheen zetten omdat het gewoon zó’n onwijs fijn en meeslepend verhaal is! Ik verheug me heel erg op het volgende verhaal over die heerlijke Enna! Wat een avontuur was dit…

Wie de macht over de Inkt had, kon de wereld kapotmaken.
Niets was meer veilig.

Enna tegen het Inktgenootschap 
ISBN 9789026155529 – Uitgeverij De Fontein – 288 pagina’s – Verschenen: augustus 2022 – Vertaald door: Anne Douqué – Deel 1 in de Inktgenootschap-serie – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.