Landgoed Rosaville 2: De theekoepel – Karin Quint

Ik moest toegeven dat Louise er oog voor had. Meneer Nauta was zeker een aantrekkelijke jongeman. En niet bestemd voor dames als wij. (…) In stilte observeerden we de fotograaf.

Korte inhoud 
“Landgoed Rosaville, 1903. Rosalie de Wit houdt een feest in de tuin van Rosaville. Na de dood van haar vader is ze vanuit Engeland naar Nederland vertrokken en heeft ze haar intrek genomen in de schitterende villa die haar vader ooit voor haar moeder liet bouwen. Met het tuinfeest viert Rosalie dat ze een jaar in Nederland is. Ze huurt de gedreven en enthousiaste fotograaf Arris Nauta in om het vast te leggen. Meteen voelt Rosalie zich tot de fotograaf aangetrokken, maar ze houdt zich aan het advies van haar vader: val nooit voor een man met minder geld dan jijzelf.

Ondertussen heeft zich in de omgeving van Landgoed Rosaville een nieuwe buurtgenoot gevestigd: de charmante fabrikant Jonathan van Bredevoort. Rosalie valt als een blok voor hem en hij lijkt de ideale huwelijkskandidaat. Maar is hij wel de man die ze denkt dat hij is?”

Mijn gedachten dwaalden af naar Jonathan, zijn levendige gezicht als hij vertelde, zijn aangename stem en zijn diepbruine ogen.

Mijn mening 
Na het heerlijke eerste deel van de Landgoed Rosaville-serie, Het koetshuis, was ik erg benieuwd naar dit tweede deel, wat zich in het verleden afspeelt: in 1903. Ik was heel blij om terug te mogen keren naar dat prachtige landgoed!

Landgoed Rosaville, 1903. Rosalie de Wit, een rijke ongetrouwde jonge vrouw, is na de dood van haar vader – een steenkoolmagnaat – vanuit Engeland teruggekeerd naar Nederland. Ze werd geboren in Rosaville, maar haar moeder stierf kort daarna en haar vader kon niet blijven wonen in het huis dat hij bouwde voor zijn geliefde vrouw, en vertrok naar Engeland. Rosalie huurt Rosaville nu van de weduwe van de nieuwe eigenaar, maar ze is er zo gelukkig dat ze het dolgraag wil terugkopen. Ze krijgt alleen maar moeizaam contact met de norse weduwe, mevrouw Wijnekus. Waarom wil de vrouw niet verkopen? Ze woont er toch niet… Wat is haar verhaal?
Ondertussen worstelt Rosalie met haar gevoelens voor fotograaf Arris Nauta, die haar lesgeeft in fotografie, waar ze van zichzelf niet aan toe mag geven omdat haar vader haar altijd geleerd heeft niet voor een man te vallen met minder geld. En daarnaast heeft ze ook warme gevoelens voor de rijke en charmante fabrikant Jonathan van Bredevoort, een veel betere partij voor haar. Maar is hij wel echt zo’n goede keuze?
Arris opent haar ogen voor de wereld buiten haar beschermde rijke leventje. Kan Rosalie iets betekenen met haar geld en connecties?

Rosaville was het huis dat mijn vader voor mijn moeder had gebouwd, een monument voor de onmetelijke liefde die hij voor haar voelde. Het was de plek waar ik geboren was, maar ook waar mijn moeder niet lang na mijn geboorte stierf en mijn vader de donkerste tijd van zijn leven doorbracht.

Wat een prachtige omslagillustratie heeft Valesca van Waveren weer gemaakt!  (En de rugillustratie van de seriedelen loopt door!)
En wat een heerlijk verhaal weer… Zo ontzettend sfeervol; ik waande me helemaal in 1903, op dat prachtige Landgoed Rosaville (wat zou ik daar graag echt rondlopen!). En met een hele fijne hoofdpersoon. Ik leefde erg mee met de sympathieke Rosalie, die erg beschermd is opgevoed en niet beter weet dan hoe het is in haar veilige rijke wereldje, met haar personeel als familie (o.a. de geweldige butler Hendriksen en nicht en gezelschapsdame Lena – een vrijgevochten dame). Ze maakt zich erg druk om wat men van haar denkt en wil niet graag opvallen, maar besluit toch om fotograaf Arris te vragen haar zijn vak te leren en als hij en nicht Lena haar ogen langzaam openen voor wat er buiten haar wereldje gaande is, besluit ze om daar wat aan te gaan doen. Moedig van haar! Je ziet haar tijdens het vorderen van het verhaal groeien, moediger worden, sterker worden, slimmer worden (ze leert een hoop), kortom: meer vrijgevochten zoals haar nicht.
En dan de verschillende romantische ontwikkelingen in het verhaal… ZUCHT! Zo heerlijk!  Niet alleen bij Rosalie met haar twee mannen – waarbij ik de hele tijd hoopte dat ze haar hart zou durven volgen – maar ook bij nicht Lena en de norse weduwe die zich langzaam openstelt voor Rosalie…
Ik heb ontzettend genoten van dit superfijne meeslepende, sfeervolle en romantische verhaal en kan nu al enorm uitkijken naar een volgend verhaal over Landgoed Rosaville. Ik kan niet wachten om er weer ‘heen’ te kunnen gaan en ben blij dat er nog meer verhalen te vertellen zijn! 

De sprookjeswereld die mijn vader met zijn vermogen voor me gebouwd had, waar ik het voor het zeggen had, was altijd mijn thuis geweest. Maar ik wilde niet langer mijn ogen sluiten voor die andere wereld, de onderwereld waar Arris en Lena me rondleidden. Ik moest iets doen om die twee werelden dichter bij elkaar te brengen.

De theekoepel 
ISBN 9789024596898 – Uitgever: L.S. Amsterdam – 336 pagina’s – Verschenen: mei 2022 – Deel 2 in de Landgoed Rosaville-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.