De zusjes uit het Verzonken Moeras – Lucy Strange (+ winactie!)

Zorg dat de eerste meid goed trouwt,
De tweede ’t huis op orde houdt.
Een derde kan maar weinig kwaad
Als ’t boerenwerk naar haar toe gaat.
Help vier en vijf aan ’n echtgenoot,
Of zes legt jou in ’t graf – morsdood.

‘De Vloek van Zes Dochters’
Volksrijmpje uit Holte-in-het-Moeras

Korte inhoud 
“Het leven is zwaar voor Willa, Grace, Freya en hun drie jongere zusjes. De zes meisjes wonen samen met hun oma en hun wrede vader in een boerderij die is omgeven door duister moerasland. Hun vader gelooft heilig in de Vloek van Zes Dochters – een vloek die zijn noodlot kan betekenen.

Als het mysterieuze Vollemaancircus het dorp bezoekt, kunnen de drie oudste zusjes een avond ontsnappen aan hun zorgen. Maar als het circus de volgende dag vertrokken is, is ook Grace verdwenen. Willa zet alles op alles om haar oudste zus te vinden en reist het circus achterna, dwars door het Verzonken Moeras, een onbekende wereld in.”

Dolly en Didi scandeerden de vloek alsof het een doodgewoon kleuterrijmpje was. Ze begrepen het nog niet, dat gevoel alsof je vastzat in een strik, of in het slijk omlaag werd gezogen: dat al je keuzen al voor je waren gemaakt. Papper zag het alsof die vloek op hém rustte, maar dat was niet zo. Niet echt. Hij rustte op óns.

Mijn mening 
Oh, wat hou ik toch van de magisch mooie verhalen van Lucy Strange!  Zo blij dat ik er weer eentje kon verslinden en zo balen als het boek dan weer uit is…

Zusjes Grace (16), Freya (15), Willa (12), en drieling Dolly, Didi en Darcy (7?) wonen in het dorpje Holte-in-het-Moeras, in een boerderij met hun lieve opoe en wrede papper (hun mammer overleed na de geboorte van de drieling). Hun vader gelooft heilig in de Vloek van Zes Dochters (ook al probeert opoe hem steeds weer duidelijk te maken dat het maar bijgeloof is, tevergeefs), dus het leven van de zusjes ligt al vast. Het is nu tijd dat de oudste zus, Grace, goed trouwt en ze wordt door haar vader beloofd aan de rijke en veel oudere buurman, in ruil voor een prachtig wit paard: Flint.
Kan Grace nog ontsnappen aan haar lot?
Als het Vollemaancircus naar hun dorp komt, en de drie oudste zussen het bezoeken op de laatste avond, komt hun hele leven op zijn kop te staan, want de volgende morgen is Grace verdwenen… Met het circus mee?
Thuis wordt het leven steeds troostelozer en Willa besluit ook te vertrekken. Ze gaat op Flint het Vollemaancircus achterna in de hoop haar lievelingszus te vinden. Het is een levensgevaarlijke tocht door het Verzonken Moeras, waar volgens verhalen de Moeraskoning mensen het moeras in lokt. Bijgeloof? Of schuilt er iets van waarheid in?

Toen het ochtend werd, was Grace weg. En de sneeuw had haar sporen uitgewist.

Wat was dit weer een fantastisch meeslepend verhaal! Ik werd er compleet in meegevoerd en heb van A tot Z intens zitten genieten!
Ik leefde zo mee met de zussen; want wat een troosteloos leven hebben ze in dat dorpje omgeven door moeraslanden – wat alles is wat ze kennen – met die eikel van een vader, een zeer bijgelovige dronkenlap… Gelukkig hebben ze hun lieve opoe, die ze in het geheim heeft leren lezen (kunnen lezen is gevaarlijk!) en boeken voor ze heeft zodat ze kunnen ontsnappen in fictieve(?) werelden.
Ik beleefde ook alles enorm mee; het is zo’n heerlijk spannend, sprookjesachtig, duister, magisch avontuur… De mysterieuze verdwijning van Grace, de zoektocht van de moedige Willa, die nog nooit het dorp uit is geweest, de levensgevaarlijke moerassen, de moeraskoorts die dreigt, de Moeraskoning uit de verhalen die misschien niet helemaal fictief is…
Zo mooi weer! Zo mysterieus, zo spannend, zo ontroerend… En vol geweldige personages (opoe, Willa, de kleine stoere Darcy, paard Flint)!
Misschien wel de mooiste Lucy Strange tot nu toe. Al denk ik dat ik gewoon steeds de nieuwste het geweldigste vind.  Ik wil meer! Ik hou zo van dit soort verhalen.  Heel benieuwd naar het volgende boek van Lucy!

Nu kreeg ik De zusjes uit het Verzonken Moeras per ongeluk dubbel binnen, dus ik kan er eentje weggeven! Wil je kans maken op mijn dubbele exemplaar? Lees dan gauw verder!

Ik blijf niet. Ik ga niet tussen de dieren wonen. Ik laat mezelf geen slaaf van de vloek worden, of van hem. Ik laat me niet intomen.
Ik loop ook weg.

Winnen!
Wat moet je doen om kans te maken op dit mooie jeugdboek?

De winactie is afgelopen! Winnaar Lisanne heeft een mailtje gehad! <3 

 • Je volgt mijn blog via één of meerdere van de mogelijke kanalen
 • De winactie delen is lief!
 • Je laat een reactie achter onder dit blogbericht
 • Je reageert vóór vrijdag 20 mei, want dan neem ik contact op met de winnaar
 • Heb je gewonnen? Reageer dan ajb binnen 3 dagen op mijn mail, anders kies ik een andere winnaar
 • (Alleen adressen in Nederland ivm verzendkosten, sorry! Bijbetalen mag natuurlijk!)

Succes!
-X- Judith

Dan hoor ik haar stem in mijn hoofd: Bijgeloof doet ons kwaad. Het verlamt ons van angst.
Ik laat niet toe dat die angst me nu in zijn greep krijgt.

De zusjes uit het Verzonken Moeras 
ISBN 9789025775919 – Uitgever: Gottmer Kinderboeken – 280 pagina’s – Verschenen: april 2022 – Vertaald door: Aleid van Eekelen-Benders – Leeftijd: 10+

23 thoughts on “De zusjes uit het Verzonken Moeras – Lucy Strange (+ winactie!)

 1. Ik zou heel graag dit boek willen winnen, want ik was ook nogal onder de indruk van het vorige boek van Lucy Strange.

 2. Wow wat een leuke en interessante review, nu wil ik zeker mee doen, ik heb al een boek van Lucy strange maar nu ben ik ook zeker heel benieuwd naar dit verhaal🌸🍀🌾🌳 je hebt het zo leuk in je blog geschreven dus ik waag ook een kansje

 3. Wat een leuke winactie !
  Ik zou dit super spannende boek heel graag willen winnen voor me dochter van 19 die is helemaal weg van dit soort boeken.Dit zou haar erg opvrolijken ! 😀

 4. Ik heb het boek al wel gelezen, maar het is zo mooi dat ik het zeker weten in eigen kast wil hebben. Ik doe dus graag mee.

 5. Nog nooit iets van Lucy Strange gelezen, maar volgens mij is dat met dit mooie en tevens spannende verhaal de hoogste tijd 🍀

 6. Gisteren het derde boek uitgelezen, ik ben verslaafd! Heerlijke verhalen van Lucy Stange, met dat vleugje mysterie. Perfect om weg in te duiken en ook nog met een stukje historie als achtergrond. Ik houd er van!

 7. Pas heb ik ‘de geest en het meisje’ gelezen, zo goed! Ik zou dit boek dan ook heel graag willen winnen.

 8. Ohh.. prachtige quotes gekozen. Neemt je meteen mee het verhaal in. Dus die moet gelezen worden. Ik zou hem daarna graag doorgeven aan de schoolbieb van mijn kinderen. Hoe meer jeugd met Lucy Strange in aanraking komt, hoe beter!

 9. Dit wil ik heel graag! Ik heb laatst ‘De geest en het meisje’ gelezen en IK WIL MEER!!! Hahaha. Denk ik heel herkenbaar, maar zou hier heel blij mee zijn!

 10. Lucy Strange schrijft prachtig, mysterieus, beeldend. En de tijdgeest waarin de verhalen zich afspelen vind ik geweldig. Ik ga duimen voor mezelf

 11. Wat een ontzettend leuk boek.
  Heel graag doe ik mee, maar heb om privéredenen geen facebook.
  Ik volg wel bloglovin (will)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.