Landgoed Rosaville 3: De ijskelder – Karin Quint

De hele wereld had in de oorlogsjaren zijn glans verloren, en Rosaville was geen uitzondering.

KORTE INHOUD 
“Het is 1946. Alix Rokebrand is wanhopig op zoek naar een koper voor Rosaville, het landgoed waar ze nooit had willen wonen. Haar moeder is overleden, haar vader zit in een interneringskamp en haar broer is vertrokken naar Canada. Alix staat er alleen voor. Totdat op een dag Christiaan, een voormalige jeugdvriend, voor haar neus staat. Hij vertelt dat er geruchten gaan over een oorlogsschat die verborgen zou zijn in de ijskelder op het landgoed.

Wanneer ze de ijskelder openbreken doen ze een schokkende vondst. De zoektocht naar antwoorden die volgt werpt hen terug in de oorlogsjaren, die ze allebei anders hebben beleefd, maar waaraan ze beiden littekens hebben overgehouden.

Wat ze onderweg meemaken zal niet alleen bepalend zijn voor hun eigen toekomst, maar ook die van hun vriendschap.”

Stel dat Chris gelijk had en er echt iets in die ijskelder lag? Wat had vader daar dan verborgen willen houden, en waarom?

De illustraties op de ruggen lopen in elkaar door!

‘Feit is dat hier (…) voorwerpen liggen waarvan we niet weten hoe en waarom ze hier zijn terechtgekomen. We kunnen het verhaal zelf invullen en je vader van de meest verschrikkelijke dingen beschuldigen, of we kunnen het hem gewoon vragen.’ 

MIJN MENING 
Deel 3 van deze heerlijke serie! Weer zo’n prachtige sfeervolle omslagillustratie, helemaal in lijn met de andere delen. En met mooi doorlopende ruggen! Weer zo’n meeslepend verhaal?

1946. Alix Rokebrand probeert Landgoed Rosaville, waar ze vreselijke jaren heeft beleefd, te verkopen, ze wil er dolgraag weg. Maar het huis is in verval geraakt door de oorlog en er kleven bepaalde oorlogsverhalen aan Rosaville die de verkoop geen goed doen.
In haar eentje – haar moeder is overleden door ziekte, haar broer is naar Canada vertrokken voor de oorlog en haar vader zit in een interneringskamp – probeert ze het hoofd boven water te houden. Ze heeft haar hond Winter en meer heeft ze niet nodig. Bovendien kijkt iedereen haar toch met de nek aan…
Maar dan staat jeugdvriend Chris(tiaan) voor de deur. Hij zegt dat er verhalen rondgaan dat haar vader in de ijskelder op het landgoed iets verborgen zou hebben. Met grote tegenzin – nog meer problemen veroorzaakt door haar foute vader die Alix moet dragen – openen ze de ijskelder. Wat ze daar vinden zorgt ervoor dat Chris en Alix, door hun zoektocht naar antwoorden, weer nader tot elkaar komen. Maar het haalt ook flink oorlogstrauma’s boven. Allebei zijn ze beschadigd geraakt… Hoe zullen de twee hieruit komen? Hoe zal Landgoed Rosaville hieruit komen?

Het verhaal begint meteen al lekker pakkend, want het is duidelijk dat hoofdpersoon Alix een zware tijd achter de rug heeft én doormaakt. Ze is puur aan het overleven, vol schuldgevoelens. De oorlog is net afgelopen, ze heeft een foute vader dus wordt met de nek aangekeken, ze heeft een landgoed waar ze vanaf wil waar ze traumatische dingen heeft meegemaakt, geen moeder meer, broer ver weg, geen geld om de boel op te knappen, om überhaupt fatsoenlijk te eten… En dan komt daar Chris, waarvan ze ooit hoopte dat ze meer konden worden dan vrienden, maar die haar nu vast nooit meer zo zal zien. Ook hij heeft het zwaar – gehad en nu nog. Zijn vader, net als hij in het verzet, werd opgepakt tijdens de oorlog en daar heeft hij niets meer van gehoord. Hij is vast dood, maar toch is er altijd die hoop… Hartverscheurend!! Ik leefde zo mee met die twee!
Wat een onwijs fijne personages heeft dit verhaal! De sterke, maar getraumatiseerde Alix, de behulpzame, maar ook getekende Chris, die lieve hond Winter, maar ook de Van Manens die weer wat leven naar Rosaville brengen en zelfs oude bekenden (zo leuk!!!) die weer een rol spelen… Het is gewoon een soort warm bad om je in onder te dompelen! Ik liet me helemaal meesleuren het aangrijpende maar ook hartverwarmende verhaal in en kon niet stoppen met lezen. Je hoopt de hele tijd op een bepaalde afloop, maar of dat erin zit?
Ik heb echt zó onwijs zitten genieten van dit verhaal! Ik kon het allemaal helemaal voor me zien en leefde intens mee. Ondanks de zware kant aan het verhaal, ook weer echt een feelgood. Fijn! En knap gedaan. Op naar deel 4! Een stapje verder het verleden van Rosaville in… Ik verheug me er nu al op.

‘Ik weet het gewoon niet meer. Hoe kan ik om hem rouwen als ik niet weet of hij dood is? Hoe kan ik hoop blijven houden als ik niet weet of hij leeft?’ 

De ijskelder 
ISBN 9789021039886 – Uitgeverij L.S. Amsterdam – 416 pagina’s – Verschenen: september 2023 – Deel 3 in de Landgoed Rosaville-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.