Gegijzeld – Clare Mackintosh

We maken wereldnieuws. Londen naar Sydney in twintig uur. Er kan niets misgaan. Er zál niets misgaan. Dat zinnetje blijf ik bij mezelf herhalen, als een mantra tegen het onheilspellende voorgevoel dat zich van me meester maakt.

Korte inhoud
“Het huwelijk van stewardess Mina staat op springen en de zorgen om haar dochtertje zijn groot, dus wanneer ze wordt geselecteerd om te werken op de eerste non-stopvlucht van Londen naar Sydney, is dat een welkome afleiding. Het is een prestigieuze vlucht met aan boord talloze journalisten, bloggers en VIPs die allemaal verslag zullen doen van deze historische vlucht.

Dan krijgt Mina een briefje in handen: ‘Volg onze instructies, dan zal je dochter blijven leven’. Het vliegtuig is gekaapt en Mina staat voor een duivels dilemma want het leven van honderden passagiers ligt in haar handen. Maar ook dat van haar dochtertje. En de kapers blijken meer van haar privéleven te weten dan haar lief is…”

Volg deze instructies op, en je dochtertje blijft leven.
Zo niet, dan zal ze sterven.

Mijn mening
De vorige drie thrillers van Clare Mackintosh vond ik heerlijk spannend, dus ik was blij dat er na een roman eindelijk weer een thriller van haar verscheen dit jaar.  Wegens raar leesjaar een tijdje blijven liggen, maar nu heb ik hem dan toch gelezen!

Mina (stewardess) en David (politieman) hebben het thuis niet makkelijk met hun dochtertje Sophia én met hun huwelijksproblemen. Mina is dus blij als ze met de eerste non-stopvlucht van Londen naar Sydney mee kan voor het werk. De vlucht is wereldnieuws en er zitten veel belangrijke gasten aan boord. Mina heeft een naar voorgevoel over de vlucht, maar gooit het op de zenuwen.
Eenmaal in de lucht blijkt haar gevoel toch te kloppen: er gebeuren vreemde dingen en op gegeven moment ontvangt Mina een briefje:
“(…) Volg deze instructies op, en je dochtertje blijft leven. Zo niet, dan zal ze sterven.
Moet Mina voor haar dochtertje kiezen of voor de levens van de honderden passagiers? En wie van de passagiers zitten er achter de kaping en waarom doen ze dit?
Ondertussen heeft David thuis zijn handen vol aan hun dochtertje, de dreiging en zijn eigen escalerende problemen…

Je leest het verhaal vanuit de perspectieven van Mina, David en een aantal passagiers, zo krijg je het verhaal fijn mee vanuit verschillende hoeken en kom je er langzaam achter wat men elkaar allemaal niet vertelt…
Ik moet eerlijk bekennen dat ik de eerste helft van het verhaal erg traag op gang vond komen en nog niet heel spannend vond. Ik heb zelfs getwijfeld om het boek weg te leggen, maar omdat ik Clare zo’n goede auteur vind, heb ik doorgezet. En gelukkig maar, want de tweede helft kwam de vaart en de spanning er flink in!
Ik leefde uiteindelijk ontzettend mee met Mina en wat ze doormaakt in dat gekaapte vliegtuig, met David en wat hij thuis allemaal meemaakt samen met de kleine Sophia (een meisje met gebruiksaanwijzing), en ondanks dat ik gruwelde van wat de gijzelaars doen, kon ik ook wel een beetje begrip opbrengen voor hun beweegredenen (ik verklap niks!)…
Een trage start dus, maar de zenuwslopende tweede helft en een klapper van een epiloog zorgden er toch voor dat ik het boek met een tevreden zucht heb dichtgeslagen.

Dit is een gijzeling. Een andere verklaring is er niet. Iemand wil de controle over dit vliegtuig overnemen. Als ik daarin meega, zal dat waarschijnlijk de dood betekenen van iedereen aan boord. Zo niet…

Gegijzeld 
ISBN 9789026154973 – Uitgeverij De Fontein – 416 pagina’s – Verschenen: juni 2021 – Vertaald door: Jan Smit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.