De Camino – Anya Niewierra

Ik strijk met mijn duim over de gegraveerde letters op de urn.
Maar… wie was hij dan? Met wie was ik 21 jaar getrouwd? Wie was de vader van mijn zoons?

Korte inhoud
“De 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet woont al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino en blijft Lotte ontredderd achter.

Als ze elf maanden later naar Bosnië reist om zijn as uit te strooien, ontdekt Lotte dat Emil heeft gelogen over zijn identiteit. Ze schakelt een advocaat uit Sarajevo in om onderzoek te doen naar zijn verleden, en die komt tot een schokkende ontdekking.

Ondertussen gaat Lotte zelf de Camino lopen, exact volgens de route en planning van Emil. Ze wil achterhalen wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef. Maar iemand volgt haar, iemand die niet wil dat ze de waarheid ontdekt…”

‘Ik ga naar Frankrijk. (…) Ik ga de Camino van Papa lopen.’ 

Mijn mening
Sinds Het bloemenmeisje ben ik fan van Anya Niewierra, Vrij uitzicht las ik pas en vond ik ook heerlijk, en nu is er De Camino, ook zo’n fijne meeslepende thriller?

Nadat haar man Emil, een vluchteling uit Bosnië, onverwacht zelfmoord pleegt tijdens het in zijn eentje lopen van de Camino, komt Lotte erachter dat de man met wie ze 21 jaar getrouwd was, niet was wie ze dacht… Wat had hij te verbergen? Wie of wat zorgde ervoor dat hij besloot niet meer verder te willen?
Lotte gaat op onderzoek uit naar het (oorlogs)verleden van Emil en besluit om zijn Camino te lopen, precies een jaar later. Misschien dat ze hem en zijn beweegredenen zo beter leert kennen. Maar niet iedereen is blij met Lotte’s zoektocht naar de waarheid…

Ik werd van begin tot eind meegesleurd dit verhaal in en leefde intens mee met Lotte. Haar leven ligt compleet overhoop als haar man totaal onverwacht zelfmoord pleegt en ze begrijpt er helemaal niets van. En dan die geheimen die hij bleek te hebben… Was hun hele leven dan een leugen? Wat moet je/ze nou denken? Wie was hij écht?
Tussen Lotte’s verhaal door, over de pelgrimsroute die ze loopt, die haar dichter bij zichzelf en bij haar man brengt, lees je een brief aan Lotte waarin verteld wordt over een (oorlogs)verleden in Bosnië. Aangrijpend hoor…
Het hele verhaal is, zoals ik gewend ben van Anya Niewierra, meeslepend en ontzettend levendig. Je beleeft alles mee en ziet alles voor je. Heel sfeervol! En het is gewoon een heel spannend verhaal, want hoe gaat het voor iedereen aflopen? Echt een heel indrukwekkend geheel. Mijn gevoel na het omslaan van de laatste bladzijde was dan ook: ‘Wát een verhaal! Ik ben en blijf fan.

Heeft Emil misschien iets gezien op de Camino wat zijn kijk op het leven deed kantelen?

De Camino
ISBN 9789024582273 – Uitgever: L.S. Amsterdam – 384 pagina’s – Verschenen: juni 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.