Als vuur – Sara Lövestam

Het sproetige meisje met het spijkerjack lijkt eerder een deel van de zee dan van de boot. Lou kijkt vlug weg, maar de rest van de overtocht blijft ze het meisje vanuit haar ooghoek zien.

Korte inhoud
“In Stockholm zouden de wegen van de vijftienjarige Anna en Lou elkaar nooit gekruist hebben. Lou komt uit een rijke familie en gaat naar een eliteschool, terwijl Anna’s vader, die arbeidsongeschikt is, de eindjes aan elkaar moet zien te knopen. Maar deze zomer nemen ze dezelfde veerboot naar een eilandje voor de Zweedse kust, en daar, ver van alles, vallen de verschillen weg. Ze gaan vissen met de boot van Anna’s vader, zwemmen in zee, zitten ’s avonds bij een vuurtje en worden langzaam maar onafwendbaar verliefd.
Lou weet zeker dat haar familie hun relatie af zou keuren, en durft er niet voor uit te komen dat ze op een meisje valt. Heeft hun liefde een toekomst als de zomer voorbij is?”

Louise, Louise, roffelen haar voeten op de grond, ritselen ze door de bosbessenstruiken, struikelen ze over tractorsporen. Waarom is het zo belangrijk dat je blijft?

Mijn mening
Bij Uitgeverij Querido verschijnen sinds afgelopen zomer boeken voor jongeren onder de noemer Querido Glow; boeken waarin ook queer jongeren zich kunnen herkennen. Als vuur van Sara Lövestam is er daar eentje van:

Anna (15) gaat iedere zomer met haar vader naar hun krakkemikkige vakantiehuisje op het Zweedse eiland Sländö. Dit jaar is ook de rijke Lou(ise) met haar familie op het eiland op vakantie. Geheel tegen haar zin, want ze was veel liever met haar vrienden op vakantie gegaan.
De twee meisjes komen uit heel verschillende werelden, maar op het eiland vallen die verschillen weg als ze elkaar beter leren kennen nadat Anna Louise spontaan meevraagt op een boottochtje. Langzaam vallen ze voor elkaar…
Kunnen ze dat aan zichzelf toegeven?
Kan Louise wel met een meisje thuiskomen?
Zal hun band de zomer overleven?

Ik begon aan dit boek en ik kon niet meer stoppen met lezen tot ik het uit had! Het las zó ontzettend fijn weg! En het is zó’n onwijs fijn verhaal!
Ik was echt even daar op dat zomerse Zweedse eiland, in de natuur, op het water, samen met die tieners die verliefd op elkaar aan het worden zijn. Wat een lekker sfeertje! Ik leefde heel erg mee met Anna en Louise en hun worstelingen door hun verschillen en door het nooit eerder op een meisje verliefd te zijn geweest (Lou) en hoopte héél hard op een goede afloop van hun liefdesverhaal… Ik heb Anna en Louise in mijn hart gesloten!
Als vuur is echt een heel lief en warm verhaal over een intense verliefdheid tussen twee tieners.

Ze durft door de fontein van water heen even naar de botensteigers te kijken. (…) Als ze toevallig Anna’s blik ontmoet, betekent dat niets voor haar, en dat haar huid tintelt, komt vast door de zon.
Anna is weg.

Als vuur
ISBN 9789045124483 – Uitgever: Querido Glow – 224 pagina’s – Verschenen: september 2020 – Vertaald door: Femke Muller – Leeftijd: 12+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.